Nejste přihlášen/a.
Mám problém ze sousedy nad námi. Oba jsou kuřáci, což mi nevadí. Co mi ale vadí, že klepou popel z balkonu, a vše lítá k nám na balkon. Po upozornění začnou na nás ještě řvát, že mají byt v osobním vlastnictví, tak si tam můžou dělat co chtějí. Nemůžeme jim bohužel vysvětlit, že nás už nebaví uklízet u nás na balkoně nafoukaný popel, který si přenášíme i na ponožkách do bytu. Vše jsem si nafotil, ale nevím jak se proti tomu bránit. Jednou se dokonce stalo i to, že mi popel vlítl na hlavu, a po upozornění se tomu ještě nahoře soused smál. Jak se dá proti tomu bránit, poraďte. Děkuji
Já si myslím, že to vaše upozornění, ty "majitelé" naštvalo. S takovými řečmi já jsem hodně opatrná. Také jsem měla proslov se sousedy nade mnou, protože jsem měla muškáty nepodobné rostlinám. Měla jsem řeči, nakonec jsme se spolu zasmáli a oni mají sklenici od marmelády na parapetu. A já klid.
D.Carnegie: Na lžičku medu nachytáš více vos, než na sud žluči.
Ano, řešit na schůzi v domě a vyvést sousedy z omylu, že si mohou dělat, co chtějí. Právě že nemůžou. Jsou činnosti, které nadmíru obtěžují a jsou mimo toleranci občanského soužití a to je mimochodem např i grilování na balkoně. To je např. v Praze zakázané. Ještě dobré prostudovat domovní řád, tam to bývá napsané když ne konkrétně,tak alespoň obecně.
Vymozitelnost prava je v tom pripade skoro nulova. Odhlasovat si mozete co len chcete, aj to dat do domoveho poriadku, ale moznost donutit ho nemate.
Jsou činnosti, které nadmíru obtěžují a jsou mimo toleranci občanského soužití a to je mimochodem např i grilování na balkoně. To je např. v Praze zakázané.
Tak v tom případě lituju, že nebydlím v Praze . Ale vážně. Máme s tím u nás taky problémy (grilování i kouření). Pokud máte odkaz na nějaký předpis v Praze (i jinde), který zakazuje, byť jen jedno, prosím o něj. Díky.
Ten předpis se jmenuje domovní řád a ten si odsouhlasuje členská schůze nebo obecní vyhláška, která může upravit tuto problematiku.
Aha, takže to neplatí v Praze, ale jen v určitých domech. Domovní řád je mi málo platnej, poněvadž jím nemohu ovlivnit to, co se děje uvnitř bytu. A lodžie je u nás dle prohlášení vlastníka součástí bytu. Takže jsem odkázán na obecná ustanovení zákona a musel bych prokázat, že kuřák obtěžuje okolí smradem nad míru obvyklou. Což neprokážu. I tak díky.
Tu obecní vyhlášku bych právě uvítal, protože dle mého žádnou podobnou ještě nikdo neprotlačil.
No, hrál bych to na to, že ve společných prostorách domu je kouření zakázáno (to jistě v Domovním řádu máte). A balkon je společným vlastnictvím.
Balkon je u většiny SVJ v prohlášení vlastníka společnou částí domu jelikož se bere jako součást fasády ale zároveň je ve výlučném užívání vlastníka přilehlé jednotky.
Anonýme - je to stejné, jako sklep a sklepní kóje. Kóji smíte užívat, nikdo jiný do ní nesmí, ale kouřit tam nesmíte ..
@ra252: Bohužel jsme ta menšina, kteá má v prohlášení lodžie jako součást jednotky. Vzniklo to při rekonstrukci, kdy ti, kdo lodžii nemají nechtěli přispívat na její opravu. A to ještě nejsme SVJ, jen máme zpracované prohlášení vlastníka. Ale jaký je rozdíl mezi kouřením v lodžii a z okna?! To první teoreticky lze omezit. To druhé ne. Ne na bázi domovního řádu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.