Nejste přihlášen/a.
Větve souseda ze stromu přesahují na naši verandu. Napsal jsem sousedovi dopis, aby přesahující větve odstranil. Soused mě však řekl, že nic dělat nebude. Když pozvu odbornou firmu, aby větve ořezala, mohu potom náklady které jsem za toto zaplatil odborné firmě požadovat po sousedovi?
Doporučuji ohlásit na obecní úřad příslušný k projednávání přestupků sousedovo jednání jako podezření na naplnění skutkové podstaty přestupku proti občanskému soužití. Tím se případ zadokumentuje, soused bude pozván k podání vysvětlení a potom pod hrozbou pokuty určitě větve odstraní.
Jinak jako důkaz, že byl soused upozorněn na protiprávní stav je nutno poslat dopis s tzv. dodejkou.
Odpovídám na základě osobní zkušenosti. Sousedka mého přítele také nechala přerůst stromy rostoucí těsně u plotu přes plot tak, že silně zastiňovaly přítelovu zahradu. Napsal jsem příteli dopis, který zaslal s dodejkou sousedce. Ta na ten dopis vůbec neodpověděla. Tak jsme to dali k projednání na obecní úřad s podezřním na přestupek - schválnost. Komise to přehodnotila jako přestupek proti občanskému soužití a sousedka dostala pokutu a následně větve odstranila.
Otázka je, jestli by se jednalo o tak velkou částku za případné ořezání, že by Vám to stálo za zhoršení vztahů se sousedem. Další problém je ten (jak už někdo uvedl), že soudní tahanice o tu částku může být doba i v řádu let.
Pokud ale trváte na tom, aby soused zajistil nápravu, tak doporučuju, vyzvat ho dopisem s dodejkou a kopii toho dopisu i zpětně doručenou dodejku si uschovat.
Pokud by reakce souseda byla negativní (popř. pokud by žádná reakce nebyla), doporučoval bych, zazvonit na souseda (ale přijít tam s někým, kdo by byl v případě soudního sporu ochoten svědčit a kdo není Váš příbuzný), upozornit souseda, že dotyčná třetí osoba je svědek a znova souseda vyzvat k tomu, aby zajistil nápravu.
Jedná se o jehličan, který je již velice vzrostlý a jeho větve , které k nám přesahují, stíní na terasu, kterou máme rovněž plnou jehličí a o žlabech ucpaných ani nemluvě. Strom je vysazen jen 2 m od hranice pozemku a soused není ochoten nic dělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.