Dobrý den, bydlím v rd na 2 patra. Přízemí i patro máme částečně v mědi a hliníku, jističe máme odděleny na každé patro zvlášť. V patře z ničeho nic přestaly fungovat 3 zásuvky, každá v jiné místnosti. Zkoušečka v nich nenašla žádný "život", ani v krabičkách, které jsou ve zdi nad jednou z nich. Jističe jsou také v pořádku. Nevíte někdo prosím jak bez zásahu do zdi najít závadu a opravit? Děkuji
Znáte kabelové trasy? Víte kde ve zdi kabely vedou? Máte projektovou dokumentaci instalace elektriky?
Jsou někde odbočné krabice? Měřte v nich a v samotných zásuvkách.
bob88
Děkuji za odpověď. Je to starý dům. Dokumentaci nemáme žádnou a kudy vedou kabely taky nevím. Lze to místy vydedukovat z vypouklých stěn. Jak už jsem psal - v krabičce u stropu nad jednou zásuvkou je taky mrtvo. U ostatních horních krabic je to v pořádku.
gumidek v podstatě řekl to nejdůležitější, já bych ještě zkusil sundat kryt u zásuvek a mrknul se, zda se neupápil nějaký drát ( u funkčních i nefunkčních zásuvek), v rozvaděči bych změřil, zda jističe oprvdu fungují ( páčka může být navrchu a přitom jistič je nefunkční).
bob88
Děkuji za odpověď. Jističe jsme měřili a všechny jsou v pořádku. Nefunkční zásuvky jsme proměřovali a kryty měly sundané a tudy proud nejde. U funkčních zásuvek jsme kryty nesundávali, pouze proměřovali a jevily se v pořádku.
Jako první bych prošel jističe, zda mají pořádně utažené šrouby. Mám půl roku nefungovala zásuvka, protože byl málo utažený... zní to banálně... a je to banalita na 2 minuty.
Proč nezavoláte elektrikáře? Na tohle přece sám nemáte...
ladis*
Protože chce ušetřit a být za kinga.
příští dotaz bude: jak si vyoperuji slepák
Tak i odpovím: idnes.cz/... (a měl českou manželku!)
id
Zavolat si tazatel může tak z okna. Pokud nemá známého kamaráda, tak má smůlu. V dnešní době, kdy elektrikáři neví co dřív u velkých zakázek, tak na nefukční 3 zásuvky nikdo nepůjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.