Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
brzy si budu kupovat byt v panelovém domě, zajímalo by mě jako životnost má takový panelový dům? Když bych si třeba koupil byt v panel. domě který je starý již 40 let, přežije to mě, když je mi teprve 20? A co by se stalo kdyby se ten panelák musel zbořit vzhledem ke stáří a rozpadu panel. domu? Měl bych nárok na jiný byt? Nevíte někdo jak to vše je?
Děkuji
Našla jsem zajímavý článek na téma životnost a budoucnost panelových domů i se srovnáním situace např. v Rakousku a Německu. Je fakt, že do paneláků vráží i stát poměrně vysoké dotace, které ale zdaleka neřeší potřebu skutečných investic. Nedávno se třeba hovořilo o výměně výtahů. Nejsem stavař, ale co až se začne do paneláku vrtat, možná, že i zateplení panelů i balkonů, stavební úpravy v jednotlivých bytech - nazatíží to konstrukci domu? Na vlastní oči jsem zažila rekonstrukci úřadu - vybudování podkroví, v přízemí vybouraná část příčky a nejednou se v prvním patře začaly dělat trhliny, statici měli pohotovost. No nebylo to moc příjemné.
No a nakonec se musely zdi železy sešroubovat - stálo to hodně peněz, ale úřad zatím stojí.
Já se myslím, že je těžké odhadnout skutečnou životnost paneláků. Určitě to ovlivňuje kvalita prací při samotné výstavbě, určitě i umístění a mnoho dalších faktorů.
myslím, že panelák tě přežije.Náš má 42 let a v zatepleném kabátku , zasklenou lodžijí a plastovýma oknama je jako nový.To že se panely rozpadnou jsou bláboly.Myslím si, že nic rychlejšího jak paneláky s umakartovými jádry a za málo peněz se tu nikdy nepostavilo a ani nepostaví.Já si bydlení v rodinném domku vyzkoušela a taky máme chalupu ,zlatej panelák.
Co jí vím, tak cca před 40 lety se říkalo, že mají životnost 40let. Proto se jich ted´ stát a obce zbavuje, aby se nemusely starat o
staré ruiny. Prodaj baráky , které byly postaveny za minulého režimu, mají prachy a nemusí se o nic starat.
A že by vám někdo dal nějaké odškodné až vám bude padat barák na hlavu? S tím nepočítejte, jednou je to v osobním vlastnictví,
tak je to váš problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.