Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouhou životnost mají paneláky?

Od: marcelos odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

brzy si budu kupovat byt v panelovém domě, zajímalo by mě jako životnost má takový panelový dům? Když bych si třeba koupil byt v panel. domě který je starý již 40 let, přežije to mě, když je mi teprve 20? A co by se stalo kdyby se ten panelák musel zbořit vzhledem ke stáří a rozpadu panel. domu? Měl bych nárok na jiný byt? Nevíte někdo jak to vše je?
Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Našla jsem zajímavý článek na téma životnost a budoucnost panelových domů i se srovnáním situace např. v Rakousku a Německu. Je fakt, že do paneláků vráží i stát poměrně vysoké dotace, které ale zdaleka neřeší potřebu skutečných investic. Nedávno se třeba hovořilo o výměně výtahů. Nejsem stavař, ale co až se začne do paneláku vrtat, možná, že i zateplení panelů i balkonů, stavební úpravy v jednotlivých bytech - nazatíží to konstrukci domu? *nevi* Na vlastní oči jsem zažila rekonstrukci úřadu - vybudování podkroví, v přízemí vybouraná část příčky a nejednou se v prvním patře začaly dělat trhliny, statici měli pohotovost. No nebylo to moc příjemné. *ee* No a nakonec se musely zdi železy sešroubovat - stálo to hodně peněz, ale úřad zatím stojí. *uf* Já se myslím, že je těžké odhadnout skutečnou životnost paneláků. Určitě to ovlivňuje kvalita prací při samotné výstavbě, určitě i umístění a mnoho dalších faktorů.

euro.cz/...

hodnocení

2x

to měpřipadá stejný, jakoby jste se sám sebe zeptal. . . : kolika let se dožiju? odpověď: "Pánbůh Vám to poví." A´t někdo zde dá lepší odppvěď, rád si ji přečtu . . *smich*.

jabraka*
hodnocení

2x

Můžeš být bez starosti,kdesi v Německu chtěli bourat po DDR panelákové domy a budovat tam obchodní centrum,zbourat to nešlo,museli to řezat autogenem.Při naší revitalizační akci jsem se ptal jednoho projektanta a ten pravil,že to v pohodě zdědí ještě vnuci.

JABRAKA

hodnocení

2x

No jo,životnost plánovaná asi 40 let.že to vydrží 100 let je asi blbost.Navíc se na tom nedá udělat žádná rekonstrukce (zateplení není rekonstrukce),spíš si myslím,že to může uškodit...

celp*

Nechte si udělat statický posudek domu.Jestli si na to nějaký statik troufne.

lidus*
hodnocení

1x

myslím, že panelák tě přežije.Náš má 42 let a v zatepleném kabátku , zasklenou lodžijí a plastovýma oknama je jako nový.To že se panely rozpadnou jsou bláboly.Myslím si, že nic rychlejšího jak paneláky s umakartovými jádry a za málo peněz se tu nikdy nepostavilo a ani nepostaví.Já si bydlení v rodinném domku vyzkoušela a taky máme chalupu ,zlatej panelák.

hodnocení

1x

Já bych řekl, že panelák je neodstřelitelný a nejslabší místo, co do životnosti, je bytové jádro.

kt8d5*
hodnocení

1x

Velmi záleží, jaká skupina obyvatel panelový dům užívá. U Indočechů jde životnost domu exponencielně dolů*ee*.

Nicméně i po jejich nájezdu drží skelet pohromadě.

sosacek
hodnocení

0x

Životnost plánovaná cca 40 let, životnost skutečná = neomezená.. :)

rybana*

Co jí vím, tak cca před 40 lety se říkalo, že mají životnost 40let. Proto se jich ted´ stát a obce zbavuje, aby se nemusely starat o

staré ruiny. Prodaj baráky , které byly postaveny za minulého režimu, mají prachy a nemusí se o nic starat.

A že by vám někdo dal nějaké odškodné až vám bude padat barák na hlavu? S tím nepočítejte, jednou je to v osobním vlastnictví,

tak je to váš problém.

marcelos
hodnocení

Tak snad ty paneláky vydrží alespoň 100let aby mě přežily;)

marcelos
hodnocení

Já tedy doufám v to,že ty paneláky něco vydrží, to něco je snad alespoň 100let...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]