Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zednické zapravení připojovací spáry okna

Od: sniza* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
měníme jedno z oken domu a jsem ve fázi, kdy je okno vsazené, použity byly funkční pásky (vnitřní a vnější) a tepelněizolační výplň (pěna). Stav znázorňuje foto, které je sice z internetu, ale přesně odpovídá. Zajímalo by mě, jak teď nejlépe vyřešit konečné zapravení celého okna – abych dosáhl podoby jako u druhé fotografie.
Lze např. podél celého obvodu ostění nalepit z vnější i vnitřní strany XPS polystyren, potom perlinka a štuk? Pokud ano, polystyren se dorazí až na rám okna a spoj ještě v tomto místě např. přetmelit?
Díky!
Martin

Zednické zapravení připojovací spáry okna
Zednické zapravení připojovací spáry okna #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ten centimeter by som asi dohádzal omietkou. Buď klasicky jadrová + štuk alebo sadrová omietka (rýchlejšia práca) . Ak by tam bola medzera predsa len väčšia, môžte tam narezať a nalepiť napr. plátky Ytongu, prípadne aj ten polystyrén. Vtedy by som ale do tej perlinky asi šiel. Druhá možnosť je netvoriť pravouhlý roh, ale pod tupým uhlom a pridaný materiál bude mať trojuholníkový prierez. Do miestnosti dostanete o niečo viac svetla. Je to však remeselne náročnejšie na estetické opracovanie vonkajšieho rohu.

Okolo okna použite APU lišty. Nič nemusíte tmeliť, nič nebude praskať. Pred zaomietaním tam osaďte parapet.

hodnocení

0x

Ono se to tak dělává - to uslyšíte u 99% řemeslníků. Já třeba viděl nalepené rožky na okenním rámu - stejně jako tento vnitřní rohový pr/....

Je to kvůli omezení narušení zdi/barvy při umývání oken, ale i schování prasklin - jakýkoliv tmel totiž časem praskne nebo plesniví.

krtek6
hodnocení

0x

buď doházet jádrovkou a pak štuk/sádru...nebo ten XPS, ale z vlastní zkušenosti vím, že to je na prd...a nebo OSB či SDK desku..to je asi nejideálnější řešení z pohledu složitosti práce, ceny, rovinnosti

sniza*
hodnocení

Díky. APU lištu jsem si dohledal a vypadá to dobře. Předpokládám, že ji můžu použít jak pro venkovní část okna, tak vnitřní. Jestli tomu rozumím dobře, tak postup zapravení můžu potom vlastně použít stejný, jak pro venek, tak vnitřek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapravení oken

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]