Nejste přihlášen/a.
Máte v tom trochu zmatek. V 7 podlažním domě (25 bytů) jsme měli roční spotřebu 450 kWh, což je cca 5,5 x menší, než uvádíte Vy za 4 byty. Každý ze 46 osob v domě tak platil 89 Kč za rok.
Každý odběr musí být na někoho napsán.
Pokud jste jediný majitel domu, je logicky odběr na Vás. Vy pak musíte od ostatních vybírat měsíční zálohy a po vyúčtování na konci období srovnat rozdíl podle faktury od dodavatele elektřiny (přeplatek / nedoplatek). Ten rozdíl opět rozpočítáte podle počtu osob v domácnostech a buď vrátíte přeplatek, nebo vyberete nedoplatek.
Jestli jste společenství vlastníků, nebo bytové družstvo, postup je stejný, jen je odběr přihlášený na ono družstvo a zařizuje to příslušná zvolená osoba (předseda, účetní...).
Ta spotřeba (7.8MWH + 2.56MWH) je pro 4 byty nesmysl.
Osvětlení společných prostor nelze zlikvidovat "vytažením jističe". Z bezpečnostních důvodů musí být funkční, jinak veškeré škody včetně škod na zdraví, způsobené jeho nefunkčností půjdou za vámi.
Ale nerozumím tomu, proč se o placení elektřiny ve společných prostorech nedělíte všichni spolumajitelé. Bez ohledu na to, zda to bude 10Kč/rok nebo 10.000Kč/rok. V každém případě bych na vašem místě zatlačil na sepsání písemné dohody/smlouvy o podílovém placení elektřiny společných prostor všemi spolumajiteli.
Jak je to s těmi spolumajiteli? Jste 4, máte SVJ? Nebo jak to řešíte? Pokud jste spolumajitelé, je nesmysl, aby elektroměr společných prostor byl napsaný jen na jednoho. Ovšem já to za vás nevyřeším. V extrémním případě to vyřeší soud.
Pokud je ten elektroměr psaný na Vás a necháte ho odpojit, ponesete veškerou odpovědnost. Když se tam někdo přizabije, tak se nedoplatíte. Když se ukáže, že to bylo odpojené úmyslně hrozí Vám i podmíněný trest za veřejné ohrožení.
Satam tvrdí cituji: Pokud jste spolumajitelé, je nesmysl, aby elektroměr společných prostor byl napsaný jen na jednoho.
Proboha, nemuze prece elektromer byt napsan na dva Pokud nemaji zalozeno SVJ, MUSI byt napsan na jednoho ze spoluvlastniku.
Pokud mu ostatni neuhradi 3/4 nakladu, ma pravo to nechat odpojit.
ahoj taky přidám trochu do mlýna. Nezlobte se na mě ale myslím že jste si to trochu popletl uvedl jste tam dva stavy a to konkrétně T1 a T2 jeden byl vyší a druhý nižší jenže čistě teoreticky nemáte noční proud? protože T1 a T2 se udává u dvoutarifu jako tarif 1 vysoká sazba a tarif 2 nízká sazba tím pádem spotřeba T2 není spotřeba za společné prostory protože pokud ano tak by ten proud někdo kradl ale jestli tomu dobře rozumím tak máte jeden elektroměr kde vám přeblikávají hodnoty T1 a T2 nebo máte dva elektroměry nezávisle na sobě? já myslím že se jedná o tu první variantu
Mně přijde hrozně vysoká ta spotřeba. Já jsem měla spotřebu ± 2,4 MWh za rok, ale jela tam pořád chladnička, PC, na elektřině jsem vařila i pekla, v koupelně a jedné místnosti jsem měla přímotopy.
Není tam na ten elektroměr někdo napojený? Nebo tam máte výtah či nějaký jiný "velký spotřebič"?
O platbách za společné prostory se budete muset domluvit s ostatními majiteli.
Měl jsem něco podobného v domě, kde jsem ze svého platit společný proud na chodbách, osadil jsem vlastní elektroměr, sledoval spotřebu a pak rozpočítal. Našel jsem výpočet z roku 2013, spotřeba pro 5 bytů 845 korun za rok.
Jen doplnim upozorneni, ze ten Vas podruzny elektromer ma svou vlastni spotrebu 1-5W, takze pokud jste jen preuctoval namerene kWh, tak muzete lehce tratit.
Treba u garazi kde jsou desitky podruznych elektromeru na jeden fakturacni, se pak divi, kdo ty desitky kwh odebral kdyz spucet podruznych je treba 10 kWh a celkova faktura je na 100 kWh.
Ne, hodiny sice mají nějakou malou vlastní, vnitřní spotřebu, ale taky si ji změří a započtou. Rozdíly vznikají jinak, třeba tím, že jako podružné měření se používají starší, méně přesné a občas i nevhodné elměry. A taky odběrem el energie ještě před podružným měřením.
Křižík (podružný) si rozhodně nic nezapočte a ani fakturační elměr vám nemůže počítat svou vlastní spotřebu
A jestli si nějaký podružný započte vlastní spotřebu? Tak o tom nic nevím... V národech byla uvedena jen vlastní spotřeba jak jsem uvedl, ale zda ji registruje sám elměr, tak o tom dost pochybuji, pokud to nrní uvedeno v návodu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.