Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskliny ve stropě - čím opravit

Od: jenjen odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych radu čím a jak nejlépe opravit trhliny, praskliny ve stropě, který je starého typu - rákos a na něm omítka.

Praskliny jsou různě velké, čím to zaretušovat, zatmelit? Dříve to někdo zkoušel řídkou sádrou, ale ta moc rychle tuhne a blbě se brousí. Není nějaký tmel, který by byl hezky roztíratelný? Zkoušel jsem nějaký šlehaný na díry v cihlové zdi. Má se povrch napřed namočit pro tento kašovitý/šlehaný (ale poněkud suchý) tmel?

Nebo není nějaký lepší přípravek? Klidně uveďte prosím název výrobků/značku.

Nějak nevím čím a jak to nejlépe opravit? Následně to chci přetřít primalexem nebo spíš Hetem.

Děkuji.

Jenda

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pokud tam je opravdu rákos, tak pod rákosem budou štípaný prkna.
Mám v jednom baráku stejný stropy a kdysi jsem na to ze stejných důvodů dával palubky. Latě jsem skrz omítku našrouboval až do prken a hotovo. Drží dokonale. Ono se občas podaří našroubovat skrze prkno i trám a pak to drží o to víc.
Samozřejmě je třeba podklad vyrovnat, neb tyhle měkký stropy jsou prostě časem prohnutý do lavoru. Takže uprostřed to je na omítce a i zdí se to i několik centimetrů musí podložit.

hodnocení

1x

Zkuste plastickou sádru.

hodnocení

0x

Oblozit sadrokartonom a dodrzat technologicky postup. Tmelit praskliny nema vyznam, objavia sa znova.

fertuo
hodnocení

0x
Podle sirky prasklin, jinak staci obyc akrylat

jenjen
hodnocení

akrylat - myslite normalni akrylatový tmel v kartuši? Pak přetírat Hetem?

jenjen
hodnocení

vzhledem k tomu, že je místnost permanentně obydlena není možné řešit sádrokarton, a i kdyby, musel by se odstranit rákos až na desky (které tam si budou?)? A dávat sádrokarton přímo do desek? Nebo tam nechat rákos a dát tam držáky pro sádrokarton a ten připevnit?

Existujuci stav by som ponechal, len dostatocne dlhymi skrutkami (cierne, nekorodujuce) upevnil sadrokarton o pevny podklad v strope. Dolezite su spoje platni, pouzit pasky a spravny tmel, rovnako prechod stena - strop, Rigips ma obrazky, ako to riesit (nie akrylom).

joudic*
primo do desek, ale kopiruje to povrch samozrejme, mam na to fintu, ze jehlanovym vrtakem do dreva rucne udelam do sdk jamku na hlavu vrutu, a tam kde je strop vyse, dotahnu opatrne sroubovakem, aby se neposkodila rovina dorazenim vrtackou

joudic*
hodnocení

0x
je pruzny tmel na sadrokartony v kartusi, ale byl jsem z konzistence trochu zklamany, ten moc na spachtli neni. Uniflot tmel na sdk moc nepraska a tuhne pomalu, nicmene podle popisu by to asi chtelo sadrose po celem stropu nez zamatlavat, ale skelna paska a presadrovani to do urco da na par let do pohody.
jenjen
hodnocení

Děkuji, čím byl ten tmel špatný? Přesádrování čím? Skelnou pásku vůbec neznám... Jakou tedy sádru aby se to dalo dobře roztírat?

joudic*
uniflot na sadrokarton je drazsi a musi se namichat, zpracovatelny cca 30-40minut, ale vydrzi namahani, je brousitelny. Skelnou pasku na sdk maji vsude, prvni presadrujete prasklinu, at ma paska v cem drzet, vmacknete ji do toho spachtli po cele delce a presadrujete shora do ztracena do roviny sirokou spachtli.

V te kartusi to bylo jak horsi gumovy akryl, a kdyz uz jsem to mel, aspon jsem to vytlacil do velkych spar v rohu u cihlove zdi, kde se bude teoreticky spoj sdk stropu namahat vic a stejne presadroval s mrizkou.

hodnocení

0x

Hlavně tam nedavej acryl,jak jsou široké ty praskliny?

jenjen
hodnocení

Šířka prasklin/trhlin je rúzná někde jen trhlinka do 2mm, jinde ale ne moc v rozích tak max 4-5mm.

Co byste tedy doporučil když ne akryl?

Konečně se mi podařilo přihlásit,použij třeba Jet-fuller nebo Renokit od Knaufu,ale na ty spáry 4mm,raději tto první.spáty vyfoukej,zbyv prachu a volných častic-nevlhči a můžeš plnit,poprvé se to trochu vcucne a napodruhé už to bude ok,ždy to stáhni nějakou špachtlčkou,pracuj s přebytkem materiálu.p.s.hlavně nešroubuj sdk natvrdo bez podkladní konstrukce jak ti tady nškdo radí,pokud by jsi se pro něho rozhodnul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]