Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stropní sušák - zátěž, instalace

Od: sejny* odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny rádce. Máte prosím zkušenosti se stropními sušáky (Benco, Aldo,...), které se instalují na balkonech či lodžiích? Uvažuji nad ním, ale všude jsem našel, že zatížení 1 tyče je cca 3 kg. Když si představím manželku, jak věší povlečení, tak se bojím, aby se na sušáku něco neurvalo.

Sušák míním instalovat u baráku, kde bych vše kotvil do střešních trámů tvořících převis. "Držák" šňůr poté plánuji přidělat přes zateplenou fasádu pomocí turbošroubů (Jaký mám případně zvolit průměr a délku při 10cm zateplení?) do cihlových bloků.

Poradíte? Moc díky předem.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sice si z tvého popisu nedokážu tu instalaci představit, ale jedno ti řeknu jistě: Zatížení 1 tyče mokrým (i když vyždímaným) prádlem cca 3 kg je hodně málo.

Zkus to trošku lépe popsat, popř. přidej jednoduchý nákres.

jabraka*
hodnocení

0x

Mém dvě latě,provrtané na 4 místech délky.Těmi mám prostrčenou šňůru.Na straně,kde nevede čˇůra jsou přišroubovány vruty s očkem.Na protilehlých stěnách balkonu ve hmoždinkách mám po dvou háčcích,hranolky za očka zaháknu za háčky

a mám sušení připraveno.Hdyž uklidíme prádlo,šňůry pohodlně uklidím.

JABRAKA

sejny*
hodnocení

Také jsem nad něčím podobným uvažoval, ale nemám to na balkoně, tudíž nemám protilehlé stěny, za něž bych systém mohl zaháknout. Ale díky za tip :)

ladis*
hodnocení

0x

Benco ale stropní sušák z Hornbachu mám i na sádrokartonovém podhledu v koupelně a unese to vše co se na něj vejde a když se tyč neprohle. Ale také jsem musel sehnat jiné šrouby do sádroše než byly přibaleny.

Dávám ho všude nad vany a pohoda. Jeden už mám přes 15 let.

Ale když jsem ho dal sestavit náhemníkům, nebyli schopni ho správně sestavit ani dva nájemci po sobě a ani když jsem jim dal 4 návody :) Takže to vyźaduje asi alespoň iq 90 a víc.

sejny*
hodnocení

Tak to bych mohl zvládnout :)

sejny*
hodnocení

Přikládám 2 varianty, z nichž vycházím - buď přidělám sušák přímo na trám, nebo si vyrobím vingl (dřevo/kov), který přidělám na trámy, a až na něj přišroubuji sušák. Která varianta bude vhodnější? Díky za rady a tipy.

Stropní sušák - zátěž, instalace

hodnocení

0x

A kolik máte kapacitu pračky? 10kg suchého prádla, k tomu 7 tyčí po 3 kilech = 21kg.Tak to je akorát. Jen těmi turbošrouby to nekotvěte. Existují speciální plastové špalíky do zateplených fasád, na které se to dá namontovat. Někdy před půlrokem se to už tady řešilo a někdo sem dával odkaz na firmu. Daleko jednodušší je použít normální nerez vruty a hmoždinky do polystyrenu. U firmy Fischer je to označeno jako hmoždinka FID.

Stropní sušák - zátěž, instalace #2

ladis*
hodnocení

0x

Mám nápad: dej ten sušák do koupelny nad vanu, kam patří!

Hodně udělá i teplota u stropu. Venku, jak bude foukat, by to vítr mohl zdemolovat. Samo že musí být ve vodováze, tvůj první náčrt nepřipadá vůbec v úvahu! Jsou tam kladky a udřel bys časem provázky.

A ten "držák šňůrek" nese na 2 vrutech celé prádlo přes ty kladky, což je třeba 25 kg, což na obkladu je v pohodě, v EPS asi taky při správném provedení, ale turbošroub má cca 7mm a ten origo držák je na cca 4mm vruty se zapuštěnou hlavou :)

ale toho větru pod krovem bych se bál?!

proč ne do koupelny?!

Stropní sušák - zátěž, instalace #3
sejny*
hodnocení

V koupelně sušák nepotřebujeme, jelikož máme sušičku. Venku manželka používá obyčejný skládací sušák, který však občas i přes zatížení spodku padá. No a jelikož máme pouze malý pozemek a na klasický sušák tudíž není místo, zbyla mi pouze tato možnost. Vím, že lidé tento sušák používají běžně na balkónech a lodžiích - proto jsem nad ním začal uvažovat. Upevnění držáku uvažuji tak, že bych přes turbošrouby upevnil malou dřevěnou "desku" a až na ni držák šňůrek. Upevnění držáku přes fasádu rovnou do cihly se mi také úplně nepozdává. Zateplení máme navíc vatou, takže nevím, jak by v ní hmoždiny do polystyrenu moc držely.

ladis*

V kazdem pripade vidis, ze ten drzak nese celych treba 20 kg pradla pres ty vsechny kladky. Zalezi, jestli v dutych cihlach pres paku 10 cm to "prkynko" unese.

a musis udelat vingl - kladky musi byt vodorovne. Zajed do Hornbachu, a podivej se na to, budes potrebovat i spagat navic - viz vyska "stropu". Stoji par korun primo od Benca.

Ps: i kdyz mate susicku, tak to asi pres leto je zbytecne plytvat a pres zimu to stejne venku neususis. Ja to mam nad kazdou vanou i kdyz mam vsude pracku se susickou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]