Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak utišit hlučného souseda?

Od: adam12 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

bydlím šestým rokem v garsonce v klasickém, částečně vyzděném paneláku a nikdy jsem se sousedy neměl problém. Na patře bydlí ještě stará paní cca 85 let a manželé cca 55 s maminkou jednoho z nich. Celkově je v domě vesměs ticho, občasný hlučný průchod na chodbě nebo cvičící sousedku v horních patrech neřeším.

Nevím, jestli s těmi návštěvami začal teprve loni, nebo prostě jen začal být hlučný, ale přesně před rokem se u té staré paní začal projevovat její syn. Navštěvuje ji dvakrát, poslední dobou dokonce třikrát (ráno, v poledne a večer) denně, včetně víkendů, a je to učiněný hysterik. Problém je v tom, že můj byt sousedí s jejich předsíní a stěna je velice tenká. Paní má 3 1, když ho chytne rapl v zadních místnostech, tak ho neslyším, on má ale bohužel tendence vztekat se v kuchyni, koupelně nebo předsíni, a to pak slyším doslova každé slovo jako kdybych s nimi byl v místnosti. Navíc často řeší vyloženě intimní věci (používání toalety, osobní hygiena, atd.), které pochopitelně poslouchat nechci. Je úplně jedno, jestli se jedná o všední den, víkend, nebo svátek, přichází každý den vesměs přesně ve stejný čas. Všední den bych přežil, ale víkendy mi opravdu nebaví. A myslím, že po roce už mám právo to řešit důsledněji.

Domluva nepomáhá. Zprvu zabíralo zaklepání na zeď, teď už to ale ignoruje. Když jsem tam zašel a opravdu slušně (přísahám, že jsem s nim mluvil v klidu, i když se to ve mně vařilo :D) se mu snažil vysvětlit, že je vše slyšet, tak se vymlouval, že paní špatně slyší a podobné hlouposti. Píšu "hlouposti", protože paní na svůj věk slyší normálně, a on s ní také mluví normálně těch pět minut, než chytne záchvat. Běžnou mluvu stěna nepropustí. Podle toho, co slyším, že "soused" (bydlí jinde, opravdu chodí jen na "návštěvy") celkově rád staví do role oběti - jak se o ni stará, jak mu ona ubližuje, protože nejí tolik, kolik by si představoval, a tak. Podle toho, co ta vždycky huláká, má člověk pocit, že paní dávno není svéprávná. Jeho řev je slyšet nejenom ke mně, ale i na chodbu a dokonce ven přes zavřené okno. Nejspíš i do patra nad námi, protože si tam pravidelně během návštěvy pouští ducduc hudbu. To občas dělám taky, ale pochopitelně bych chtěl problém vyřešit nadobro.

Takže co s tím mohu legálně dělat? Prý by to mohla vyřešit policie, ale museli by přijet zrovna ve chvíli, kdy na paní útočí. To je prakticky neproveditelné, protože jeho návštěvy jsou různě dlouhé (někdy v řádu minut, někdy až hodina a půl) a není v tom žádná pravidelnost. Byl jsem za sousedy na patře, ti od toho dávají ruce pryč. K nim hluk pravděpodobně nedoléhá a tu chvilku, co projdou po chodbě, pochopitelně nemají potřebu řešit. U sousedů nahoře jsem zatím nebyl.

Napadlo mě nahlásit to na sociálce? Netuším, jestli se něčím takovým mohou zabývat, když se nejedná o dítě. Mohu to nahlásit předsedovi SVJ, ale je mi jasné, že ten s tím nic udělat nemůže, jen tam bude zápis, kdyby se celá věc řešila nějakou jinou cestou. Také mi napadlo dát "sousedovi" do schránky nějaké letáky domovů důchodců a pečovatelských služeb, ale to opět není řešení, spíš takové plácnutí do vody v naději, že ho tahle možnost nenapadla. No a asi jako poslední možnost jsem se dočetl žalobu na hluk převyšující míru obvyklou v lokalitě, na což existuje zákon. To považuju za opravdu poslední možnost, navíc s nejistým výsledkem.

Předem děkuji za tipy.

Adam

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Legálně v podstatě nemáte šanci (pouze teoreticky, nikoliv prakticky).
Nelegálně to jde, ale zase Vás potom zavřou.
Těžká volba.
adam12
hodnocení

A prakticky tudíž můžu dělat co?

Slušně poprosit aby se ztišil, stěžovat si SVJ, volat PČR..MP. V případě blbce s kterým se nedá domluvit, je ale výsledek téměř předem jasný.
adam12
hodnocení

Takže jak jsem tušil, prakticky bezmoc, max snad naděje, že bude na SVJ zápis, kdyby si stěžoval ještě někdo další, ale ti s tim stejně nic dělat nemůžou... Každopádně děkuju za odpověď :)

senior
hodnocení

3x

Já si myslím, že to je týrání seniora. Pětina českých seniorů je týraná svými dětmy. Slovní, fyzické napadání, odebírání peněz apod..

Tady máte odkaz, kam se obrátit.

zachranny-kruh.cz/...

Není to Vaše povinnost ale - komunikujete s paní? Možná by stačilo navázat s ní kontakt, podat pomocnou ruku, nakoupit, dojít s ní na procházku. Syna zatěžuje 3 krát denně za matkou chodit, má paní postaráno o jídlo, dováží jí to někdo? Nemá ještě nějaké děti. Určitě byste měl v této záležitosti učinit nějaké kroky. Zatelefonujte, napište, i pro Vaše klidné svědomí.

hodnocení

2x

jak bude dělat kravál normálně na ně zazvoň a řekni mu že tu nebydlí sami slušně ale možná to zabere za to nic nedáš

adam12
hodnocení

To už jsem právě zkoušel a on se začal vykrucovat, že je paní nedoslýchavá. Když jsem mu řek, že to je blbost, jelikož je slyšet vždycky až když se začne rozčilovat, tak nakonec přistoupil na to, že bude potichu alespoň pár dní (měl jsem tou dobou dovolenou a chtěl mít klid), což dodržel. Ale zřejmě mi nezbyde, než tam jít znovu. Ostatně pokud má aspoň trochu mozku v hlavě, tak bude zticha aspoň ty soboty a neděle. Jen je škoda, že na to nepřijde sám. Je dost smutný, že na to nejsou žádný páky. Každopádně díky za odpověď :)

nov
hodnocení

1x

Na vašem místě bych se poradila zde: zachranny-kruh.cz/...

joudic*
hodnocení

0x
legalne se obetuje cca 3-5000 za aku vatu a sadrokarton a nepotrebuje to spoleh na nekoho ciziho, ze bude drzet klapacku.
zwiki*

To je cena tak před dvaceti lety.Jinak cena cca 20 tisíc Kč

joudic*
myslel jsem svepomoci za cenu materialu

zwiki*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Ten problém mám také nade mnou a pak vedle byt,kde je stěna asi 3 cm silná.Peníze do akustiky nemám / cca 20 tisíc Kč/.Slušně jsem mu řekl co a jak a on zase začal řvát.Soused je s jistotou kretén,nejde s ním nic po dobrém.Ještě mi řekl,že začnou dělat ještě větší rámus.A taky to splnil.Má dva parchanty a ty dupou jak o závod.Škoda,že není válka,bylo by po problému/hodit mu do bytu granát/

Stena medzi bytmi nemoze byt 3cm, nezmysel.

karelos*
hodnocení

0x

Adame, zcela upřímně mám podobný problém, bydlím 3 roky v garsonce v paneláku a je to strašný, souseda, který bydlí nade mnou nesnáším! Strašně bezohledný člověk, neuvědomuje si, že v paneláku je slyšet každý krok, každé slovo, jsem nešťastný! Slyším každý krok, vím, kdy jde na záchod, kdy se sprchuje, když tam má návštěvu, uklízí, prostě všechno: :( Vyřešil jsem to tak, že se budu stěhovat, protože na tohle nemám nervy. Držím palce, ale moc nadějí na zlepšení nemáte. :(

zdenekh

On je bezohledný, protože ho ty slyšíš při běžné činnosti? To nemá kvůli tobě raději kakat třeba?

karelos*

Ať si kaká od rána do večera, ale odmítám ty nesnesitelné zvuky a hluk, nesnáším paneláky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]