Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky za pronájem družstevního bytu

Od: miska* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

může bytové družstvo začít vybírat "poplatky" (v řádu tisíců) za to, že členové družstva pronajímají byty? Je nutné, aby tuto změnu (do teď se žádné poplatky družstvu za podnájmy bytů neodváděly) odhlasovali členové družstva na členské schůzi?

Děkuji za každou informaci ohledně tohoto tématu.

Miska

doplněno 21.03.21 13:35:

Děkuji za všechny odpovědi. Pro upřesnění situace..byt jsme podnajímali a nyní nám družstvo sdělilo, že budeme muset zaplatit 15.000 za "schválení" každé podnájemní smlouvy a ještě jim odvádět určitou částku každý měsíc... chápu, že to byla naše hloupost "koupit" družstevní byt, dát za něj ušetřené miliony a nyní platit promiňte ale jakési výpalné zavistivým lidem, kteří nesnesou, že někdo jiný si byl schopný "koupit" byt a oni ne. Přijde mi zvláštní, že takové rozhodnutí může učinit několik málo lidí a nepotřebují k tomu schválení ostatních družstevníků. A předpokládala bych, že přesné podmínky podnájmů (včetně částek) musí být uvedeny ve stanovách.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

může bytové družstvo začít vybírat "poplatky" (v řádu tisíců) za to, že členové družstva pronajímají byty?
Může. Z dotazu není patrné, z jakého popudu vznikl, tak jen obecně: Bytové družstvo je právní subjekt, jehož prvořadým účelem je uspokojování bytových potřeb členů družstva (poskytování bydlení). Každý člen družstva je podílníkem firmy, nikoliv vlastníkem bytu. V případě, že se byt rozhodne nevyužívat pro bydlení, ale pronajímat, de facto jej využívá jiným způsobem, než bylo původně zamýšleno. A protože byt není jeho a on jej nevyužívá k bydlení, ale pronajímá, s největší pravděpodobností za úplatu, vydělává tak na majetku, který není jen jeho. Takže si družstvo může nastavit pravidla tak, aby z toho něco měli i ostatní podílníci. Taky to družstvo může úplně zatrhnout.

Je nutné, aby tuto změnu (do teď se žádné poplatky družstvu za podnájmy bytů neodváděly) odhlasovali členové družstva na členské schůzi?

Nedkokážu úplně odpovědět. Dle mého žádný obecně závazný předpis nestanoví, jakým způsobem stanovit, zda poplatky ano, či ne a v jaké výši a formě. Může to být dáno ve stanovách, může o tom rozhodnout členská schůze, shromáždění delegátů nebo to může být i v pravomoci představenstva. Já, jako člen představenstva, bych si takovou věc rozhodně nechal posvětit rozhodnutím členské schůze, pokud by to již nebylo dopředu stanoveno nějakým interním předpisem.

iz*
hodnocení

2x

Upřesním, že členové družstva nemohou pronajímat družstevní byty, protože majitelem bytů je bytové družstvo, které s členy uzavírá nájemní smlouvy ke konkrétním bytům. Členové mohou po předchozím souhlasu družstva byt poskytnout do podnájmu > uzavřít se zájemcem o bydlení podnájemní smlouvu.

Podle mne by o případných poplatcích měla rozhodnout členská schůze. Ale počkejte si ještě na odpověď uživatele @Bruno2, který toho o družstevním bydlení a bytových družstvech ví mnohem víc než já.

hodnocení

1x

Poplatky za podnájem mohou být a taky nemusí, záleží na hlavně stanovách a dalších schválených podmínkách družstva. Třeba tady namátkou řešeno ve stanovách takto:

Čl. 47 Podnájem bytu (části bytu)

1) Pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez časového určení jen s písemným souhlasem družstva, povinnost písemného souhlasu družstva neplatí, pokud nájemce v bytě sám trvale bydlí. Porušení této povinnosti se považuje za důvod pro postup podle čl. 23.

2) Po skončení podnájmu nemá podnájemce právo na bytovou náhradu.

Konkrétně toto je z SBD Třinec...našli bychom placení - neplacení i u jiných bytových družstev, pokud chce někdo hledat. Doporučuji tazateli, aby se obrátil s dotazem na své družstvo, na zákkladě čeho jsou poplatky vybírány... Jinak o veškerých změnách se hlasuje na shromáždění delegátů, většinou jednou ročně i se schvalováním účetní uzávěrky a dalších listin...

doplněno 21.03.21 19:21:

Přijde mi zvláštní, že takové rozhodnutí může učinit několik málo lidí a nepotřebují k tomu schválení ostatních družstevníků. A je to opravdu tak? Pak není něco v pořádku...pokud to neprošlo schválením. Zjistěte si, na základě ČEHO máte platit, chtějte vidět podklady, jako družstevník na to máte nárok...můžete si na své náklady udělat jejich kopii. Podívejte se taky do stanov...Pokud vám nebude něco jasné, ozvěte se...

Pokud by bytové družstvo bylo malé, třeba jeden barák, a třeba 50 bytů (i to bývá), pak hlasují všichni členové na členské schůzi BD

jabraka*
hodnocení

1x

K odpovědi je nutno pohlédnout ještě na hirarchii řízení bytového družstva.Existuje totiš předsednictvo družstva,které běžně vykonává řízení provozu družstva.I správu majetku.Jednou za rok se svolává nadřízený orgán,který se u větších družstev nazývá shromáždění delegátů.Z jednotlivých domů se vyberou zástupci a ti rozhodují na základě většinového poměru o záležitostech družstva.Pokud je to malé družstvo,stačí výroční členská schůze,.Ta také může změnit i stanovy družstva.

JABRAKA

hodnocení

1x

Já se vážně podivuji, proč jste si včas nepožádali o převod družstevního bytu do osobního vlastnictví? Do 31.12.2020 to bytová družstva musela akceptovat. To už byste byli bez starostí ! Po této lhůtě je na benevolenci družstva, zda by vám vyhovělo. I tak byste měli zkusit požádat družstvo o převod bytu do Osobního vlastnictví.

miska*
hodnocení

Protože jsem byla hloupá... Družstvo žádné poplatky za podnájem nechtělo, byt jsem se prodat nechystala, takže mne nic do převodu do ov netlačilo. Navíc, když někdo s úvahou o převodu do ov přišel, tak představenstvo vždy rázně odpovědělo, že to by se už nikdy nic nedalo opravit, rekonstruovat atd..

Díky Vaší odpovědi rozumím, proč družstvo čekalo na zavedení poplatků na letošní rok...

V současné době je tedy k převodu do ov nutný souhlas nadpoloviční většiny družstevníků?

Souhlas družstevníků NE, záleží na rozhodnutí a případné nastavení konkrétních podmínek převodů je však plně v kompetenci nejvyššího orgánu družstva. Převody tedy budou v některých družstvech pokračovat i po roce 2020. Řada družstev naopak převody ukončila. odsud

Ptejte se u vás...

@kimba: Do 31.12.2020 to bytová družstva musela akceptovat.

To je věta vytržená z kontextu. Lhůta se vztahuje jen na "stará" bytová družstva s tím, že bylo nutno podat výzvu k převodu do vlastnictví do 31.12.1995. Takže v tuto chvíli je to otázka sice správně položená, ale měla znít: "To jste před 25 lety...?"

@amper: Na rozdíl od ostatních rádců jsem vnesl do diskuze pohled z jiného úhlu. Více si tazatelka může si počíst například zde.

miska*
hodnocení

@nonek Ale vždyť nejvyšší orgán družstva je právě členská schůze.

Dle toho co jsem se dočetla na internetu, jsem se domnívala, že k převodu do ov je třeba písemný souhlas nadpoloviční většiny družstevníků a následně schválení na členské schůzi (většinou přítomných).

Viz např zde buildingnews.cz/...

" Tedy proto, aby družstvo mohlo byty převést do vlastnictví svých členů je nejprve nutný písemný souhlas většiny členů předmětného družstva a po té ještě formální rozhodnutí členské schůze přijaté většinou přítomných hlasů. Po takovémto schválení musí bytové družstvo opět zpracovat tzv. Prohlášení vlastníka o vyčlenění jednotek v domě a teprve po té lze smlouvou převádět byty do vlastnictví jednotlivých členů."

A ve vašem BD není ani jeden byt převeden do OV? Já to bral, že už alespoň některé byty byly převedeny...ALE pokud jste první, kdo by žádal o převod, pak souhlas...Jak velké je vaše BD? Taky jsme tím prošli před xy lety, takže vím, o čem to je...

miska*
hodnocení

Zatím žádný byt v ov není. Jedná se o 80 bytů. Domnívám se, že nejsem jediná, kdo chce byt převést do ov, bohužel vedení je rázně proti a snaží se zastrašit při jakémkoli náznaku, že by taková debata mohla vůbec vzniknout.

inspa*
hodnocení

1x

ad "nyní platit promiňte ale jakési výpalné zavistivým lidem, kteří nesnesou, že někdo jiný si byl schopný "koupit" byt a oni ne."

Vy jste si ale nekoupil byt, ale členský podíl v družstvu. A ti "závistiví lidé" mají podíly stejně jako vy, co by vám měli závidět? Jen si nechtějí nechat devastovat své investice nějakým vyčůraným spekulantem, aby se jim tam přes Airbnb střídala jedna pakáž pořádající pařby a pijatky ve dne v noci za druhou. Vůbec se jim nedivím.

ladis*
hodnocení

0x

Ve stanovach by to sice byt melo, ale pokud je to nove rozhodnuti vybirat poplatek za SOUHLAS S PODNAJMEM, tak to ve stanovach tezko bude uvedene...

vy nechodite na schuze druzstevniku nebo co? Dobre vam tak, druzstevnici si mohou stanovit vlastni pravidla podnajmu :) To by tak hralo, aby naplava koupila byt s tim, ze ho bude podnajimat :))

Zakon vyzaduje souhlas jen pokud tam NEBYDLITE, takze kdyz budete bydlet (jako najemci) tak podnajmout pres Airbnb muzete i bez souhlasu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]