Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jdu si pro radu, neboť jsem ze stavu věci celkem nešťastná. Koupili jsme byt v paneláku, kde jsme provedli "soft rekonstrukci" (elektrika v mědi), nové dveře a také minimální rekonstrukce podlahy. V některých místnostech v podlaze jsme vedli novou elektriku, protože to zkrátka jinak moc nešlo (dělal elektrikář). A teď se zdá, že je podlaha udělaná nekvalitně (jsme 4 měs. po nastěhování).
Původně bylo na podlaze nalepené PVC, to jsme nechali strhnout a pánové, co nám pokládali podlahu, předtím podlahu vyrovnali malou vrstvou nivelačky. A na vyrovnanou nivelačku jsme nechali nalepit vinyl (všude jsem četla, jak je to vhodné do paneláků apod, fakt jsem se na výběr nevykašlala )... No a před nedávnem na nás zazvonil soused, že strašně dupeme, slyší každej krok atd., v ložnici dokonce v noci slyší i vibrování mobilu, když ho mam na nočním stolku. Upřímně jsem z toho nešťastná, podlaha položená v celým bytě nová a vůbec nevím, co s tím. Nechci ničit sousedské vztahy...
Dokáže někdo zhodnotit, jestli lepený vinyl (Fatra Thermofix lepený) může být hlučnější než nalepené lino (cca 15 let staré - předchozí rekonstrukce byla asi tak v té době - nevím, zda je ta podlaha na škáře/písku a nebo už zalitá betonem od té předchozí rekonstrukce)? A neměl by radu někdo, co s tím? I přítel, když dnes vstal v noci na WC, tak mě svým dupáním vzbudil - tak divně to dunělo... Může to být podlahou, že jsme tam něco opomněli? O kročejových izolacích jsem slyšela, ale vůbec nevím, jak by se to mělo praktikovat pod lepený vinyl, když jsme podlahu nechtěli kompletně "kuchat".
Předem moc děkuji všem za radu, Lenka
Na vině patrně nebude vinyl ale vrstvy pod ním. Jakýkoli zásah do podlahy a tím bylo provedení drážek pro el.nstalaci už započalo vaše problémy. Pod vysekaným betonem se nachází krpočejová izo,lace, která byla pravděpodobně narušena. Nebyla pravděpodobně doplněna a kabely byly zabetonovány.
Potom přišli ti, co vyrovnávali podlahu nivelačkou. Pokud neprovedou po obvodě místnosti izolační pásek cca 3 mm silný, tak se kročejový hluk opět přenáší přes nivelačku rovnou do zdí.
Nejlevnějším řešením bude vypnout vibrace, koupit koberec, položit přes vinyl a jako bačkory používat ne dřeváky ale pantofle se silnou podrážkou např.z měkké gumy, korku a pod.
Tenky a tvrdy vinyl nie je ziadna vyhra, ak pod nim nie je dostatocna izolacna vrstva. Urcite je z hladiska prenosu zvuku horsi, ako PVC podlahovina v kuse, hrubka povedzme 3 - 4mm a makky typ. Bolo by dobre vediet, ako je celkova skladba podlahy a na aky podklad ste nalievali nivelacku.
Zatial by som skusil slapky s gummenou podrazkou, nechodit naboso / len v ponozkach, prezuvat sa pri vchode a samorejme ziadne ziadne topanky s opatkami. Na kriticke miesto skusit kus koberca, povedzme 1 x 1 meter a poziadat susedu, ci pocuje rozdiel pri chodeni po koberci a len po dlazke.
Spravny postup by bol polozit aj zvukovo izolacnu vrstvu, napr 8mm akusticku hobru, potom ako roznasaciu vrstvu OSB a vinyl ako posledny.
Dobrý den, děkuji za info . No byl tam právě beton, který se po odstranění nalepeného lina zarovnal tou nivelačkou (je to vrstvička pár mm) a na to už lepili vinyl... Ach jo, tak teď přemýšlím, jak to zlepšit, protože při představě, že jednou budeme mít děti, tak to stejně bude nutný řešit, teď máme minimum nábytku, tak by náprava stavu aspoň v týhle situaci mohla být snadnější...
Mám starou sousedku, přes 80 let. Fajn ženská. A ta má i ve svém věku vynikající sluch. A potkalo ji neštěstí, že u nás v paneláku lidé nad ní si udělali novou podlahu - tedy plovoucí. A dělal ji amatér, otec majitelky bytu.
Sousedka, která do té doby nevěděla, co je psychiatr, vystřídala pár doktorů, skončila u psychiatra. Přišla k ní i kontrola na měření a nikdo jí nepomohl od těch idiotů, co šetřili a nezavolali si odborníky, takže nad ní neustále dupali koně, jak dětičky skákaly, mladá snad v podpatcích dupala také jako kůn, byla jsem u ní asi hodinu a byla jsem otrávená.
Myslím, že tímto způsobem, tedy týráním sousedů, lze lidi dostat i do Bohnic. Ale oni ušetřili. Sousedka se nabídla, že zaplatí opravu podlahy, aby se pod to dala izolace, kterou tam ten "odborník" nedal, ale oni to odmítli. Strašně bezohlední lidé.
Nemáte to podobně?
Dobrý den.Mám podobné problémy a myslím,že z toho mám srdeční problémy.Někdy slyším jak dupaj od rána do večera/asi mají na návštěvě děcka/ nebo mě připadá ,že tam přehazujou brambory nebo přesunují obden nábytek a nejvíce je slyšet vysavač..Jak jsem zazvonil ,tak po mě začala řvát a stěžovala si u domovnice,ta přišla a začala buzerovat.To samé je slyšt od vedle sousedů,v obýváku mám tenkiu stěnu k sousedům do jejich chodby a slyším kde co.Ani na družstvu mě s tím problémem nepomohli.
Děkuji za reakci, moc jste mi nepomohla . Jen chci podotknout, že na podlaze jsme neměli v úmyslu šetřit a trápit sousedy tuplem ne, nejsem bezohledná... I proto jsme se rozhodli to svěřit a ptát se odborníků - dělali nám to podlaháři, co vinyl běžně pokládají (u toho se nepředpokládá, že jsou amatéři - kdo jinej by to měl vědět lépe?) a nedělali jsme to svépomocí. Ale i tak hledám řešení situace, která ani mě netěší, nevím, jak to nejlíp a nejefektivnějš napravit... Plovoucí podlaha je asi ještě relativně snažší opravit, nežli lepený vinyl - nevím? Já osobně nosím pantofle, děti nemáme, chovám se ohleduplně...
Ved remeselnici spravili svoju prace dobre, vyrovnali podklad, nalepili. Nebyvaju tam u vas a teda prenos hluku neriesili, upozornit vas ale mali + prist s navrhom, o kolko by cenu navysilo polozenie izolacie. Skoda, plavajucu klik podlahu by slo opatatrne rozobrat, pridat izolaciu a polozit nanovo, zial lepeny vinyl = ak sa rozhodnete izolovat, vyhodili ste peniaze von oknom.
Spominate elektroinstalaciu v podlahe. U mna je na nosnom stropnom paneli nasypany perlit, cca 2 - 3 cm ako zvukova a tepelna izolacia, nasleduje asfaltova lepenka ako separacna vrstva, tenka drotena siet a poter cca 4 cm. Ak by som vydrazkoval poter a narusil perlit, naliatim noveho betonu ako vyplne drazky by vznikol akusticky mostik. Nestalo sa nieco podobne u vas? Mate foto z rekonstrukcie? V com su vedene kable?
No co jsem při rekonstrukci osobně byla přítomna, tak bohužel v podlaze nic takového nebylo vidět (fakt tam byl jen nalitý beton, žádné jiné vstrvy nebyly). Nevím, jestli dělali při předchozí rekonstrukci něco s podlahama (je možné, že to vybrali a zalili betonem? - tak těch 15 let zpátky), ale fakt ani na řezu té drážky žádné vrstvy nebyly - to 100% vím. Fotky má přítel v mobilu, takže teďko uplně nemám možnost je sem hodit. Kabely jsou v drážce položené a opět zadělané betonem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.