Dobrý den, vyměňují sklokeramický sporák v paneláku (elektroinstalace z roku 1989). Starý Electrolux jsem odpojil, ale původní připojení mi připadá nebezpečné - nebyl připojen PE. To je ta fotka s oranžovým drátem na jedničce. Nový Electrolux jsem připojil jinak (viz druhé foto). Schéma zapojení je na obou sporácích stejné. Zatím mám vypnutý jistič a pro jistotu prosím o radu/názor zkušenější kolegy k novému zapojení. Děkuji.
Ten přívodní kabel má svá nejlepší léta zasebou, izolace je rozpraskaná, bylo by dobré ho vyměnit za pětivodičový a rozdělení PEN vodiče provést na začátku kabelu.
Jo, máš to dobře. Zapojoval jsem jedný stařence taky nový sporák. Starej ji odešel. Prošrouboval jsem to podobně jako u toho starého a furt to nešlo do plnejch. Ze třífázovýho jističe do sporákové kombinace nešly všechny fáze. V jističi jedna chyběla na výstupu. Zjistilo se, že ten starý sporák je rychtik. Paní si nechala už ten nový. Poučení je: Než něco odpojíš jako rozbité, proměř všechny fáze na vstupu, na kombinaci i na jističi. PS: U odpojení starého jsem nebyl přítomen.
Tak jako tazatel, sporák připojil na stávající kabel na jehož začátku je 3f jistič 16A. V soustavě TN-C se chránič nepoužívá, dyť by nefungoval, byl by přece neustále vyplý, neustále v poruše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.