Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čalounění svépomocí, máte zkušenosti?

Od: jp odpovědí: 13 změna:

Máte někdo zkušenost s čalouněním svépomocí? Jaké nářadí k tomu koupit, kleště, pistol? Myslím konkrétní značku.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

3x

Já jsem si vystačil se sponkovačkou (např. nako.cz/... ale ani ta není nezbytně nutná.

hodnocení

3x

Sponkovačka je třeba minimálně elektrická, pokud nechcete mít mozoly. Jedná se např. u středně složitého křesla či ušáka o stovky sponek. Sponkovačku nevybírejte podle značky ale podle šířky sponek. Na čalounické poráce doporučuji s širšími sponkami. Problém je pak síla sponkování, kdy např. tenčí netkané textilie se snadno sponkou přeseknou. Řekl bych, že je to věda vybrat tu správnou. Nejprve jsem sáhl po obyčejné Parkside z Lidlu ale měla závady, tak šla zpět na reklamaci. Nyní mám tuším Nexus ale je to na úzké spony, dá se stím dělat, ale není to stále ono. Pokud chcete čalounit jen jednu židli, nemá cenu se bavit o elektrické, ale jen o mechanické verzi. Pokud si troufáte na větší věci, investice můžou přesáhnout 10000. Nevím, jestli nějaké sponkovačky disponují nastavením síly sponkování, tak bych to doporučoval. Ta moje to nemá. Já jsem za tu bazarovou dal cca 3000 Kč.

Silu sponkovania na tej mojej regulujem s regulátorom tlaku na kompresore. Sila sponkovania ale aj tak kolísala podľa toho, aký tlak bol aktuáne vo vzdušníku kompresoru. Riešil som to prenastavením tlakového spínača, aby spínal častejšie. Lepší by bol pravdepodobne druhý vzdušník na regulovanej strane, prípadne lepší regulátor tlaku či lepšia sponkovačka. :)

To máte něco špatně. Samozřejmě, síla úderu sponkovačky je reglována tlakem vzduchu. Ten ve vzdušníku logicky kolísá, kvůli hysteresi spínače tlaku i v rozmezí 2-3bar. No ale proto je za vzdušníkem redukčák, který musí právě udržovat stejný tlak - jenže ten musí být pod úrovní spínacího tlaku.

Příklad . kompresor vypíná při 10bar, zapíná při 7bar. Pokud je na redukčáku nastaveno třeba 9bar, bude tlak za ním kolísat. Bude li nastaven na 5bar, bude za ním tlak stálý.

Krom toho to chce i rozumnou hadici - pokud tam je 20m dlouhá hadice průměr 5mm, bude tlak na konci zase kolísat.

Ja si myslím, že redukčný ventil alebo fitinky nemajú u mňa dostatočnú dimenziu. Vzhľadom k spôsobu odberu vzduchu sponkovačkou ho redukčný ventil pravdepodobne nestihol pri nižsom tlaku vo vzdušníku dostatočne rýchlo vyrovnať a sponkovačka klepla slabšie. Keď som použil 10 m 1/2” hadicu, bolo to vyrovnanejšie. S 2 m tenkou špirálovou to bolo citeľnejšie. Taktiež nemám žiadnu profi sponkovačku - Güde Combi. Pre môj účel (sololit) zmenšenie hysterézie vyriešilo problém úplne. Akurát keď chcem niečo viac ofukovať, tak je otrava vracať nastavenie nazad, aby som netrápil kompresor.

hodnocení

2x

Krom nože na molitan, dobrých nůžek na látku mám i pneumatickou sponkoačku. Jenže chápu, že ne každý má doma kompresor, proto na občasné čalouničení dostačí i mechanická sponkovačka za pár stovek. Je to namáhavější a pomalejší, ale práci to udělá taky

Třeba toto

tipa.eu/...

hodnocení

2x

Záleží na tom, co chcete čalounit. Pokud staré poctivé křeslo, tak si s levnou sponkovačkou nevystačíte - konstrukce křesla bude z tvrdého dřeva. Pak jsou lepší čalounické hřebíky.

hodnocení

2x

Před 30 lety jsem čalounil sedačku a dvě křesla. V té době jsem měl jen chuť to udělat a obyčejnou kancelářskou sešívačku, šicí stroj, nůžky, kladívko a hodně elánu.

Právě jsem se otočil a koukám na sedačku, musím sdělit, "Milánku udělal jsi to hezky."

Dneska s moderní technologiím, určitě kvalitní, nejlépe elektrickou sešívačku.

hodnocení

0x

Opravil som kedysi len pár podsedákov. Tenký molitan som rezal elektrikárskym nožom. K preglejke som ho prilepil s chemoprénom***. Na to netkanú textíliu a látku. Tie som nastrihal s krajčírskymi nožnicami. Lebo boli doma. Úplne prvý som pritĺkol s lepenáčmi, ktoré som štipačkami jeden po druhom nakrátil. No, na ďaľšie tri som už zohnal drobné čalunnícke klince. Párkrát som si dal kvôli malej klincov dobre po prstoch. Existuje síce niečo, čo sa volá magnetické čalunnícke kladivo, ja som ho ale nemal. Tak som si klince pridržiaval s guľatými kliešťami.

Skúšal som aj kancelársku sponkovačku, ale do preglejky mi to s ňou nešlo. Ak by som ešte mal tú česť a dostihlo by ma niečo väčšie, asi by som sa začal obzerať po čalunníckej sponkovačke so širokými sponkami. Nemám to síce vyskúšané osobne, ale so stolárskou na úzke sponky to vraj nie je ono.

*** Vo väčšej výrobe pozor na iskry - hlavne tam, kde vzniká mnoho uzatvorených dutín môže dochádzať k nedostatočnému odvetraniu rozpúšťadla a k požiaru. Sú na to špeciálne lepidlá, kde to nehrozí.

111®
hodnocení

0x

kulaté jehle čalounické a sedlářsky motouz

hodnocení

0x

Já si vystačil s nůžkami a sponkovačkou (něco takového : melichar.cz/... )

111®

to stačí tak na židle, ale na matraci je to sponkovačka na houby..tedy hlavně tam kde se musí šít.

111®
hodnocení

0x

je dobré nastudovat čalounický steh...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]