Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka v okruhu pro osvětlení

Od: kesitnarfs® odpovědí: 21 změna:

Zdravím a prosím o radu - pokud je v bytovém jádru (po rekonstrukci a po revizi) zapojené osvětlení koupelny a WC na společném jističi (10A), přičemž v koupelně elektrikář zapojil jednu zásuvku (např. na holicí strojek či fén, je ve společném trojrámečku Tango vedle dvou vypínačů, napájení z onoho jističe), bylo by možné rovněž pod tento jistič připojit ještě jednu zásuvku v samostatném WC? Smí být jediná taková zásuvka v místnosti nebo v témže okruhu? Dodávám, že byt samozřejmě má chránič 30mA.

Děkuji za laskavou pozornost tomuto problému :) .

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Muze byt jen jedna zasuvka z okruhu osvetleni.

anonymni357

Pravda,ale pripojit dalsi jde,kdo se moc pta,moc se dozvi.

Tak ono jde namontovat i zásuvku pod vodovodní kohoutek.

Druhá věc je, co určuje norma.

Správně tedy jedna a dále nelze. Typicky je obsazená v zrcadlech s poličkou a zásuvkou na strojek.

...

K čemu bude zásuvka na samostatném WC? Na vibrátor? *smich*

Na nabíjačku na mobil. :) Nerobte to, takéto vysedávanie je nezdravé...
anonymni357

Gumidku,z me odpovedi je jasne,ze vim co norma.

Zeptam se,jezdite autem VZDY PRESNE podle normy?

Pochopí tazatel ironii?

joudic*
pokud nekdo potrebuje nabijecku na cteni na wc, mel by se v prvni rade zbavit divciho telefonu od jiste predrazene lace

"zbavit divciho telefonu od jiste predrazene lace"

Tak tohle jsem nějak nepochopil *smich*

makk

clas: To opravdu norma připouští dát na světelný okruh jednu zásuvku? Ptám se, nejsem elektrikář.

joudic*
mikihans Apple ;)
anonymni357

Gumidku,mate pravdu,nemusel by.Ale po precteni jeho zaveru si myslim,ze to bude v poradku.Zdravim.

Vpořádku je používát záchod k původnímu účelu :-D

dejv111neprihl

Nebo třeba zásuvku na elektronický bidet? :)

jabraka*
hodnocení

0x

10A jistič unese i několik málovýkonných spotřebičů.Provozoval jsem na zásuvku v koupelně i vysavač,jen mi někdy při větším záběru vypadl jistič.Podle mého názoru na WC zásuvka být může,ale měla by mít omezenu zátěž.

JABRAKA

Vřadíš mezi světelný okruh a tuhle zásuvku minirozvaděč s 2A jističem? To bude estetické :-D

@jabraka vždyť tu zátěž omezenou má, tím 10A jističem pro světelný okruh. Potom ji do těch 10A není problém zatížit. Jinak dneska mají běžné domácí vysavače kolem 800W, na to 10A jistič stačí naprosto s přehledem. V průmyslových rozvaděčích míváme servisní zásuvky na 6A jističi a nikdy nebyl problém do toho píchnout průmyslový vysavač na vysátí nepořádku ze dna rozvaděče, chtěl bych tedy vidět ten vysavač, kterému 10A jistič nestačí :)

Vysavač Hilti na stavební suť by asi měl trochu problém :-D

joudic*
hodnocení

0x
muzete si delat ve svem byte co chcete, v nejakem rozumnem ramci
hodnocení

Vážení rádcové, děkuji za vaše příspěvky a popravdě musím říci, že jste mi sice poradili a já tyto rady respektuji, nicméně jste mě vlastně nepotěšili, neboť jsem tak trošku doufal, že se ta druhá dodatečná zásuvka přece jenom "povede". Bohužel se ovšem zřejmě nepovede, což znamená, že si na to WC asi nebudu moci (tentokrát oficiálně, před lety jsem si to několik let ověřoval před rekonstrukcí bytu) zřídit místo pro připojení holicího strojku - to je prosím odpověď na otázku pana Gumídka :) . A pokud jde o poznámku od přispěvatele Anonymni357, resp. taky od pana Joudice, musím v tomto okamžiku napsat, že se chci každopádně ucházet o novou reivizi po skončení všech plánovaných úprav, což by patrně tato zásuvka, připojená "načerno" mohla překazit. A to bych byl určitě více rozladěný, než bez zásuvky :) . Pocit zklamání si navíc můžu aspoň vykompenzovat tím, že mi tím zřejmě odpadne dost velká spousta práce s tou instalací, protože by se musela pod stávající obkladačku na zdi WC vestavět nová krabice napojená do řady na dosavadní dvojici krabic, které tam upevňují dva vypínače stropního světla a větráku. Zabudovat tu krabici by nejspíše bylo náročné a měl jsem z toho malinko obavu...

Takže to tím asi skončí a budu řešit jiné perspektivnější plánované úkoly :) .

Co si udělat radost revizí a novým holícím strojkem na lion akumulátorky? To by splnilo oba požadavky.;)

ladapol

Dej si ta malou poličku a na ni si polož power banku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]