Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jakou volit skladbu podkladu pro parkovací stání?
Nyní mám v úvahu:
25cm 16/32
15cm 8/16
3cm 2/4
8cm dlažba
Je to v pořádku nebo zbytečné?
Když se dívám na různá videa např. odkaz níže, tak dají 20-30cm nějaký betonový recyklát (sutě) a na to hned valí 2/4 a dlažbu.
Není to do budouna problém?
Prosím o Vaše rady, komenty a doporučení.
Každý má svoje zkušenosti...
Já jsem nedával velké kameny, jen co jsem naboural suť, tašky, jediný kámen byl drobný na poddsyp poslední vrstvy. Viz foto. Jenže jsem hutnil, hutnil, hutnil. Měl jsem velké vibrační válce, terén byl mnohokrát zhutněn. Dělal jsem zámkovou v roce 2008, jezdím po dlažbě VZV, Avii 9 tun, mnoho osobáků a zatím není problém s propadáváním, koleje nejsou. Jak je vidět, dělal jsem dlažbu na pokračování, jediné co je vidět při dešti, že dlažba není z jedné várky a má tmavší barvu. Po uschnutí to nikdo nepozná. Dlažba je 6cm.
Standardní skladba pro pojezdové plochy je (z hora)
8cm zámková dlažba
4cm 0-4 podsyp
30cm nosná vrstva kameniva třeba 0-32 nebo 16-32 nebo ten recyklát (ale ne cihelný!)
zhutněná pláň
žádná mezivrstva není potřeba.. když vykopeš ďuru, tak ju jen přejedeš žehličkou a tím zhutníš...nasypeš do toho kamenivo velké frakce, tím vytvoříš nosnou konstrukci "vozovky"(odborně se tomu říká "výměna podloží") zase zaželíš a zhutníš a nakonec nasypeš menší kamenivo, které tam je pouze proto, aby vyplnilo nerovnosti mezi velkou frakcí a zároveň jsi mohl klást tu zámkovku do relativně rovného podkladu, který srovnáš latí o rovinu obrubníků...kapiš? nehledej v tom vědu
Je to hodně o dobrém hutnění. Když se to odbyde, tak se to vyjezdí a potom se to musí rozebírat a dosypávat. Dával jsem do podsypu i suchý beton na zpevnění na frakci 2/4
Nejbližší betonárka má v sortimentu pouze betonový recyklát 0/90.
Vím, že to moc řeším, ale je vhodné tedy:
30cm betonový recyklát 0/90
10cm štěrk 8/16
3-4cm štěrk 2/4
8cm dlažba
Nebo je ten rycyklát moc velký?
Takže když to shrnu:
1. zhutněná pláň
2. 40cm 0/90 betonový recyklát
3. kladecí vrstva 2/4 nebo 4/8
4. dlažba 8cm
nebo
1. zhutněná pláň
2. 30cm 0/90 betonový recyklát
3. 10cm 8/16 stěrk
4. kladecí vrstva 4/8
5. dlažba 8cm
Obě by měly být ok, ne?
Někde čtu, že dávají na zhustněnou pláň 0/8 šterkopísek 10cm.
Někde zase čtu, když se dává frakce 0/32, 0/64, tak se špatně odvádí voda, že by měly být postupné frakce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.