Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nakreslit nákres truhlářské kozy a jeji výrobu?

Od: terezastrolena odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, mám kamarádku na škole u truhlářů a má za úkol nakreslit nárys,bokorys a půdorys v určitém měřitku a tak bych se chtěla otočit na vás , zda byste někdo nevěděli jak tu kozu nakreslit :) všechny rady se počitaji a cenime si jich :) . Děkuji předem

Jak nakreslit nákres truhlářské kozy a jeji výrobu?
Jak nakreslit nákres truhlářské kozy a jeji výrobu? #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vždyť to zadání je specifikované naprosto do podrobna,, profily prvků, konstrukční spoje.-vše. Jen to nakreslit. Zkuste to, nakreslete výkres dle zadání, dejte sem scan, rád s tím poradím.

terezastrolena
hodnocení

já tedy tomu opravdu nerozumim takže dopředu se omlouvám , já to nakreslila zatim jen od oka .

Jak nakreslit nákres truhlářské kozy a jeji výrobu? #3
Jak nakreslit nákres truhlářské kozy a jeji výrobu? #4

Vždyť máte kreslit kozu, tedy celý výrobek, tak proč rozkreslujete jednotlivé prvky? Spíš si zkuste uvědomit, jak se třeba v půdorysu budou promítat neviditelné spoje - třeba začepování svislých prvků do nohou atd

Jinjak pro inspiraci - tady pekne-truhlarsvi.blogspot/...

máte rozkreslenou podobnou kozu. Nemá to sice podle ČSN 01 3610 (pokud je stále závazná) ale aspoň pro nasměrování k tomu, co je nárys a bokorys

hodnocení

1x

Nechal bych ji propadnout, když neví základní věci nakreslit. Je to jednoduché,tak ať se snaží.

Víte, já z titulu své profese jezdím často na učiliště a střední školy nábytkářského zaměření, proto Vám můžu zodpovědně říct, že rozdíl, mezi tím, co jsme vyráběli v učení a pak na střední škole my a co dělají dnes je neuvěřitelně propastný. A to i přesto, že my jsme měli na dílnách vyřazené stroje z Tonetky,které pocházely zhusta ještě z dob CK mocnářství. Dnes mají podstatně lepší vybavení, než kdejaký truhlář (formátovací pily s CN posuvem pravítka a zdvihem + náklonem kotouče, olepky s předfrézem a roundem, CNC stroje vč pětiosých atd. Bohužel, technické vybavení je jedna věc, jiná je ta, že těžko nacpete do hlavy něco tomu, kdo nemá zájem. Tato dívčina se aspoň snaží, proto jsem jí poradil.

V jedné nejmenované škole mi jeden starší a velmi zkušený mistr uvedl velmi výstižné srovnání. : Víte, ještě těsně po revoluci to bylo tak, že z té party cca dvaceti učňů bylo jasné, že tak jeden až dva nikdy truhláři nebudou. Dnes je ten poměr přesně opačný.

Myslel jsem si, že silně přehání až do doby, kdy jsem se na jedné velmi renomované a špičkově vybavené škole ocitl v období ZUZ. My jsme na ZUZ dělali intarzovaný rokokový stolek. Tady dělali jakési zrcadlo v rámku se spoji na 45° a pod tím byla skříněčka s šuplíkem - otevřené a polokryté cinky. Tedy brnkačka, kterou my jsme dělali v prváku ve 14 letech. Musím přiznat, že jsem se musel k hodně kousat do jazyka, abych ty výtvory nekomentoval - no hnus, velebnosti, je sice fakt, že cinky sekané cidlinou se už dnes nenosí (proč to nepřiznat, ani já jsem je už po škole ručně nikdy nedělal) ale to provedení bylo holý zoufalství.

Je ale pravda, že když nic jiného, tak musím uznat, že když jsem jim přednášel obsluhu CNC, tak se díky znalosti počítačů aspoň v tomto celkem chytali. Holt je jiná doba...

bava

Dobrý den. Mohla bych poprosit o tip na knihu, která by pomohla synovi pro lepší pochopení? Ve škole zatím nevysvětleno, ale mají doma rýsovat půdorys a nárys toho, co si ve škole jen načrtli. Obor truhlář, 1. ročník. Moc děkuji.

Ano, knihy se dají docela dobře sehnat.

knihcentrum.cz/...

knihcentrum.cz/...

pro prváky to asi bude vyhovující tam jde fakt o základy, ale přesto bych to zkonzultoval s příslušným učitelem, protože každá škola má své zaměření - my jsme třeba malovali převážně okna, dveře a podobné stavebně truhlářské prvky

bava

Moc děkuji za radu. Přesně na tu první knihu jsem se dívala. Mohu si jen tipnout? Studoval jste v Bystřici pod Hostýnem? Dost jsme školy porovnávali, syna obor baví od dětství, velmi zručný, bohužel je Bystřice daleko. Jinak se nám škola líbila nejvíc.

Bingo! Ano, jsem absolventem SPŠD, dnes tam někteří mí tehdejší spolužáci učí. :)

Zrovna loni jsme měli sraz po mnoha letech od matrury a tak nás tam po škole provedli - no je fakt, že doba pokročila. Co mě však velmi, velmi potěšilo, byla fakt vysoká úroveň studentů a jejich prací. Tehdy, za studií jsem skřípal zuby a jako každý puboš nadával na dril na škole, ale musím říct, že celý profesní život z předmětů jako je Nauka o materiálech, Technologie, Odborné kreslení atd , těžím a v praxi je nezbytné tyto znalosti mít.

Nyní servisuji truhlářské stroje a tak mám možnost porovnat úroveň středních škol tohoto oboru (mnoho z ních má stroje od nás) a musím říct, že jsou mezi nimi veliké rozdíly. V Bystřici sice zatím třeba nemají CNC centrum (nicméně třeba CNC laser mají) , ale ti profesoři jsou nadšenci do oboru a naučí. Jinde, je situce často opačná - mají mašiny za miliony z dotací, ale už není učitel, který by to dokázal využít

bava

Jůůů, tak to by mě zajímal váš názor na SOUSTOP v Opavě, pokud taky znáte. Syn tam přestoupil z Bystřice kvůli dojíždění, bohužel. V Bystřici byli mistři mistry svého oboru. Mne to teda mrzí asi víc než jeho, s výhledem do budoucna jsem mu skvělou školu moc přála. Snad se i tak naučí to, co pak v životě bude umět co nejlépe zužitkovat. Zručný a pracovitý je jako málokdo dnes. Děkuji.

Ano, Opavu znám , byl jsem tam naposledy někdy na jaře. Mají tam od nás vybavenou truhlářskou dílnu, včetně skutečně nejmodernějších strojů - CNC centrum, olepovačka, pily atd. Co je důležité, mistři odborného výcviku jsou v Opavě velmi dobří. Navíc opavdu aktivně využívají jak stroje, tak třeba programování, takže učně naučí spoustu užitečného pro jejich zaměstnání .

bava

Jéé, tak to jste mě moc potěšil. Děkuji za Váš čas, mějte klidné, spokojené dny.

Rádo se stalo :)

Hezký víkend i Vám

hodnocení

0x

Předpokládám, že to je hodina rýsování a ne kreslení.

Nárys, půdprys a bokorys má na výkrese své specifické místo.

Poměr vyhotovení 1:5 = 1 díl na výkresu je 5 dílů ve skutečnosti. Mohou to být milimetry, metry, kilometry.

Každý obor má své specifické výkresy a já jako strojař bych jen hádal.

Takže zkus google a dej hledat co tě zajímá, nastav hledat obrázky, bude to rychlejší: truhlářský výkres .

Nechci rýpat, ale ten vyučovací předmět se fakt jmenoval (a pravděpodobně i jmenuje) Technické kreslení, nikoliv rýsování :)

Ano ano máte pravdu. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]