Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu slouží parotěsná folie

Od: radek* odpovědí: 27 změna:

Zdravím všechny dobré rádce.Bylo by možné od někoho získat info?K čemu slouží perotěsná folie?Jedná se o podkrový.Folie je přilepena na roštu a na ni jsou SDK.Pak mám ještě jednu otázku.Všecny stěny jsou obloženy keramickými obklady až k trámům.na nobkladech je připevněn UD profil,který tvoří rošt stropu.Po montáži SDK je mezera mezi Obklady a SDK.Čím tuto mezeru vyplnit,abych nemusel dávat lišty,ale aby ty spáry nebyli vidět?popř. jaké lišty použít?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

2x

*jasne*
Fólie zabraňuje pronikání par, které se vytvořily činností v domě, do střešní konstrukce a tepelné izolace. Zabraňuje kondenzaci vody v izolačních vrstvách, kde chrání střešní konstrukci před ztrátami tepla a netěsnostmi, a tím zvyšuje účinnost.
A co se týče té mezery,Nebylo by možné přiložit foto?

radek*
hodnocení

Přiložit foto bohužel není momentálně v mích možnostech.Bez fota by to nešlo?Ale za tu folii moc děkuji..

hodnocení

2x

Obecně parotěsná folie slouží k zastavení průniku vlhkosti do konstrukce. Máme folie málo parotěsné a hodně parotěsné, levné a dražší.

Ve Vašem případě bych doporučil Jutafol AL 170, ani ne kvůli odrazu hliníku, ale pevnosti.

"montáži SDK je mezera mezi Obklady a SDK." mezera je v cm nebo mm? sdělte přesně jaká je mezera

radek*
hodnocení

mezera ja cca 10mm

10 mm to bych použil pěnu , oříznout a kvalitní akrylát (ne za 30Kč řidký)

radek*
hodnocení

Klasickou montážní pěnu?A ten akryl má být lepidlo?Jsem amater,tak potřebuji popis malinko pro blbce.

Ale mockrát děkuji

radek*
hodnocení

Moc děkuji.

Radkum, stačí jednou děkovat. Pokude ještě něco, klidně se ptejte.

pepis*

Dobrý den pane Cukráři mám na vás prozbu.Bydlím v panelovém domě v posledním patře pod střechou a chtěl bych zateplit stropy vatou a sádrošem.Musím použít porotěsku nebo ne.

vosikac*

*jasne*To každopádně.Tím,jak je psáno,zabráníte pronikání vlhkosti do izolace.

A jak je složená střecha domu (taška,pobití,poropropustná folie...)? To bude myslím pro Milana důležitá informace;), než se tu zas objeví.

spoken*

Sice nejsem p. Cukrář, ale pokusil bych se poradit. Použít parotěsku - Ano. Možná Vám pomůže pochopit skutečně její význam. Jelikož uvnitř v bytovém prostoru vzniká vlivem provozu - dýchání, vaření, pára z vaření,... vlhkost a dostává se do vzduchu, tak pokud byste nepoužil parotěsku, tak jelikož je izolace vzdušná - tento vlhký vzduch by do prostoru izolace mohl volně vstoupit, jenomže při teplotě tuším cca něco přes 10°C začíná voda obsažená ve vzduchu kondenzovat - jedná se o tzv. rosný bod, který se dá snadno vypočítat. No a dnes se to řeší právě parotěskou, abychom tam ten vzduch s obsahem vlhkosti vůbec nepustili a nemohlo nic zkondenzovat. (Kamarád si zateplil před zimou podkroví a nedal zatím parotěsku, přes zimu lehce topil a pracoval. Na jaře přišla obleva a ze střechy mu sršela doslova průtžn mračen, která se tam dostala mimo jiné z anhydrit. podlah). Jinak zateplením na vnitřní ztraně se rosný bod posouvá k vnitřnímu líci což v řadě případů bez parozábrany vedlo k posunutí na cca původní líc, což mělo za následek časté zkraty v elektroinstalaci.

pepis*

Děkuji za vysvětlení.Ještě bych potžeboval vědět,jestli mám nějak utěsnit možné mezírky mezi profilem který se šroubuje na zeď a zdí

jsou na to nějaké pásky.Parotěska se lepí až na profil. A jak mám přišroubovat lustr do sádroše,abych nepropíchl folii?

vosikac*

*jasne*Co se týče lustru,chce to udělat na stropě pomocí latí mezeru ,stačí 20mm,mezi folií a sádrokartonem.I z důvod vedení kabeláže.

pepis*

Děkuji, moc jse mi pomohl.*palec*

standam*

v tvem pripade neni izolace odvetravana, tak to chce nechat vypocitat odbornikem aby nenastal dalsi problem.

doplněno 18.02.10 20:54:

mezi profil a zed se dava penove tesneni parozabrana se prilepi lepidlem na parozabranu.

kablik na svetlo muzes vyvest tesne nad UD a pak podel CD. Pruchod utesnis kvalitni paskou na parozabranu, kterou stejne budes potrebovat + lepidlo na parozabranu www.hasoft.cz/lep/...

kablik - mstanda.rajce.idn/...

svetlo - mstanda.rajce.idn/...

standam*

to nejak nechapu:) snad nemyslis dat "latky" po cele konstrukci zduvodu kabelu

vosikac*

*jasne*Já dělal dřevěnej rošt z důvodu obložení šikminy a stropu podhledama místo sádrokartonu.

standam*

tak to jo..ja uz myslel :), ale obavam se, ze pepis bude muset udelat

rost, parozabrana a SDK

pepisi, to je roná střecha? Nebo co je nad vámi půda?

Není panelák jako panelák.

Jinak již kolegové napsali, kvalitní parotěsku přelepit spoje, u zdi přilepit folii ke zdi...

doplněno 18.02.10 21:24:

profil UD (pokud je třeba, že Stando, :) ) se musí podlepit páskou UD,

koukněte na fotky Standy

radek*
hodnocení

dobrý večer Milane.Mám ještě jednu prosbu.Dočetl jsem se,že při spárování SDK musím dávat pásku nejen na dlouhé strany,ale také na ty krátké.Ta spára má i se skosením cca 20mm.Páska má 50mm.Když jí dám přes,tak mi tam přeci vznikne boule,ne?

radku, já slyšel za svůj život tolika rad a pravd, až se někdy směju...

Ne tam páska nepatří.

Máte čtyři druhy tmelení, podl finálního povrchu. Copak tam bude za nátěr?

Je to strop, nebo příčka (ta se uniflotem ani nepáskuje)

radek*
hodnocení

Je to strop v podkrový.Jen to zaspáruji a pek primalex,nebo tak něco.A neudělá se časem na té krátké spáře prasklina?Když tam nebude ta páska?

Pokud jste pracoval podle technických listů, tak to nepraskne.

standam*

kdyz dodrzis roztece rostu a sroubu a pouzijes spravny tmel, nemel by nastat problem.

standam*

ano MIlane :)

radek*
hodnocení

Tak jsem klidnější..Dík a dobrou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]