Nejste přihlášen/a.
Dobry den, planujeme stavet foliovy zcela zapusteny bazen Ibiza Family Mountfield (je to jen plech na bocich a folie a listy). Primo pod folii XPS dat nemuzu aby se neproslapala folie tak me napadlo dat XPS pod betonovou zakladovou desku. Dal bych do vykopu 10 cm XPS - extrudovany, (dve 5cm vrstvy do krize) na to nalil z mixu 10 cm betonu (vyztuzeneho kari siti) a na beton stavel bazen uz podle navodu k bazenu. Bazen bude XPSkem zatepleny i z boku (a pak obetonovany) a jako poklop bazenu bude poklop z dutinkoveho polykarbonatu.
Vydrzi XPS pod zakladovkou po dobu 20 let a nepropadne se to cele nebo nezhnije XPS?
Dekuji
nepropadne se to cele***to záleží jak se odkope zemina. Páč není nic pevnějšího, jak stářím zhutěný podklad. Pokd bagrista vybagruje do roviny, vy pak zbytek načechraného zhutníte, dorovnáte "jemnou" zeminou, udusáte, udusáte, udusáte, položíte Geotextílii, na to XPS dle Vašeho nápadu, tak se nic nestane.
nebo nezhnije XPS? *** Ne, páč bez přístupu vzduchu, slunce, vydrží izolant mnoho let.
Zajima me vas nazor,myslim bazen bez zaruky,dal bych beton dolu,na nej pevny polys,neznam ty typy,potom bazen?Neverim,ze by se neco proslapalo.
Potom me zajima,zda neni nesmysl takto nakladne instalovat nejaky levny,plechovy bazen,ktery ma zcela jiste nekolikrat nizsi zivotnost nez ostatni konstrukce!
Dekuji.
První dotaz, skládací bazén, dávám pod něj několik let XPS. To víte, že se trošku pomačká. Druhý dotaz jsem nepochopil.
Mozna,zej sem nepochopil ja,nevim,jestli ten bazen pujde po case vymenit kdyz je zapusteny a boky izolovane a zalite betonem.
Pokud pomerne tenky plech zkorodoval,vidim je obcas na srotistich srolovane,a neslo to jednoduse rozebrat a vymenit,bylo by to asi spatne.Nevim,jak ten plech vydrzi dlouho,o to mi slo,o rozdil v zivotnosti cele te betonovoizolacni konstrukce a nejakeho tenkeho oceloveho plechu.
Už chápu, ale nevím, co má za bazén, jak dlouho vydrží. Až se rozsype, koupí nový a opět to samé...
Nic nevydrží věčně.
Totak, trochu souhlas, ale trošku více to rozebereme. On bude mít zapuštěný bazén, když sdělujete, že bude tepelná setrvačnost, tak i boky, které budou v zemi, se nebudou ochlazovat, jak uvádíte.
Určitě do boku izolant, ale i na dno.
Zakrytí bazénu je samozřejmostí.
-------
zatímco zemina už má poměrně stabilních sklepních 12
My se učili 7-10, ale to je detail, každopádně voda v bazénu je 24-28°C. Takže dole 12 a v bazénu 24°C? Bude se tedy ochlazovat voda?
Přeji jen hezké dny.
Problém je,že oni mají přímo v návodu napsáno že pokud se pod dno použije plystyren jako izolace, tak to je pro ně důvod pro neuznání záruky. Já vím že tazatel bude ještě na polyš lít beton ale nesmí jim to pak v případě reklamace folie říct, jina se mu vysmějou.
Super, dekuji.
V jednom prispevku pisete ze se musi dat ten spravny XPS. Takovy "bezny" XPS ma pevnost v tlaku 300kpa (treba Styrodur 3000 CS). Bude to stacit nebo mam shanet XPS 400kpa nebo 500kpa? Nad XPS bude 10 cm betonu a 1,4 m vody. Tlak na XPS mi vysel na 25 kpa (na 12,5 m2 plochy bude 7000kg betonu a 25000kg vody) takze do 300 kpa je jeste hodne velka rezerva.
Tak znovu. Pod tu základ.desku nepatří žádný izolant,ale kamen.drtˇ s řádným odvodněním kvůli spodní vodě. Tepelná stráta vody přes dno je minimální. To by jste musel bazén uložit přímo na XPS a stačilo by 2cm. Proto je lepší připlatit a koupit hotovou vanu,která je už celá izolovaná. Ale to zcela určitě zjistíte časem néli už při betonování boků. No hlavně je to o penězích.
Respektuji Váš názor, jen nesouhlasím, "Pod tu základ.desku nepatří žádný izolant"
Proč myslíte, že je pod domem tato izolace?
My tady diskutujeme o zapuštěném sezoním bazénu za 15tis. a Vy to chcete srovnávat s stavbou pasivního rd za 8mega.
Mohl bych ještě upravit dotaz. Vždy mě zajímala jedna věc. Řeším zda si bazén vybetonovat sám, vylepit xps a pak nechat navařit folii nebo si koupit plech (Mountfield Azuro nebo Ibiza) s folii a postavit prefabrikát. Ta základní otázka, kterou si kladu, proč si s bazénem z Mountfieldu kupovat plech? Proč nekoupit jen tu folii. Čistě teoreticky, plech obetonovat musím taky a ten plech je tam jen něco, co stojí peníze a po 10 letech stejně odejde do věčných lovišť. Pokud si ale nechám vyvařit folii, vyjde dráž než ta co koupím v mountfieldu. Pokud by se mi podařilo postavit (vybetonovat a vylepit xps přesný rozměr bazénu na folii, je tam plech vcelku k ničemu a navíc, nebo se pletu? Zvažoval někdy někdo toto? . Možná je to blbost, spíš bych rád znal názor ostatních.. Díky.
Jserm na tom stejně, teď se rozhoduji, že vybetonuji bazén ze ztraceného bednění. Pak přijde lepidlo, perlinka, lepidlo, geotextílie. Nakonec navařovací silná fólie. Jelikož jsem několik takových bazénů již viděl, sledoval při práci a dělal dokumentaci. Jsem rozhodnut 75:25 pro tuto realizaci.
Tepelná izolace bude mezi terénem a betonem. Když koupím laminátový, plastový, či plechový bazén, musím stejně tepelně izolovat i obetonovávat. Tak to vyjde na více peněz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.