Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepící a stěrkovací tmel jako vnitřní omítka

Od: kubik2629® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

zbylo mi ze zateplení zahradního domku stěrkovací a lepící tmel Fasáda od Den Bravenu a chtěl jsem se zeptat, jestli bych to mohl používat na omítnutí vnitřních stěn domku? Momentáně je domek novostavba z Ytongu a použil bych k tomu i perlinku. Zajímalo by mě, jestli se to v praxi provádí a nebo by se to mohlo takto provést a popřípadě jestli by to neneslo nějaké dopady do budoucna?

Nemusím mít tu omítku nějakou fajnovou, jde mi jenom o to, abych omítnul stěny a vymaloval na bílo.

Předem děkuji za komentáře, popřípadě rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak jako na fasádě, není lepidlo povrchová úprava, nebude ani uvnitř hezký pohled na natažené lepidlo v perlince a uhlazené jako štuk. Páč lepidlo je hrubší zrno. Ne, že by to nešlo, jsou lidi, kteří to dokážou, ale stěna nebude tak hladká, jako u štuku.

abych omítnul stěny*** lepidlem nelze omítat, ale natáhnout vrstvu do síly 3-6mm.

krtek6

já bych tentokrát oponoval...už jsem měl tu čest vidět stěnu, kde byla konečná úprava lepidlo...podotýkam, že to bylo udělané tak, že tam byly přiznané tahy hřebenem do oblouku...na to barva

Krtku, jasně, umělecký záměr je možný, dříve se použíla linkrusta, tahala se na zeď a prsty, či hladítkem se dělaly čáry a rýhy. Různé oblouky, vlnky a umění..

hodnocení

2x

Pokiaľ je to lepidlo na zatepľovanie polystyrenu alebo vaty,tak sa dá po jemnom prischnutí dobre vyhladiť molitanovým hladítkom. Na stene to bude určite držať. Pokiaľ je to na lepidlo na obklady a dlažbu,tak to bude tiež držať,no vyhladiť pekne je veľmi náročné,tu sa použije radšej ešte štuk.

hodnocení

1x

Ytongy se pěžně stěrkují s perlinkou a na to se pak opět natahuje ŠTUK (tedy lidově fajnová) a pak se filcuje-zatočí filcovým hladítkem,houba nebo molitan...

niont
hodnocení

0x

Stěrka se dá ocelovým hladítkem udělat pěkně hladká. Má jemnější zrno, než většina štuků. Po zaschnutí 8, 12 nebo více hodin (podle teploty, vlhkosti atd) je brousitelná, dají se snadno vybrousit šmouhy mezi tahy hladítka. Pak je plocha pěkně hladká, po penetraci se dá nanést třeba pastovitá omítka válečkem, jde to snadno. Dělají se i bílé tmely, možná že právě pro takovéto použití.

Asi bych se ale ještě zeptal u výrobce těch materiálů. Já kupuji od Tomeše, technici o Webera, Knaufu, atd, jistě také ochotně poradí.

hodnocení

Všem děkuji za názory. Lepidlo je klasické na lepení polystyrenu a už jsem udělal při volných chvílích jednu stěnu a je to v rovině. Dělal jsem ten domek podstivě a stěny jsou taky v rovině a lepidlo dělám v konzistenci, že se dobře nánášelo a nezanechávalo to žádné tahy za hladítkem, které se dělají při větší vrstvě lepidla. Sice nevím, jak bude klasická interiérová barva na tom lepidle držet, ale zkusil bych to bez toho štuku. Jak jsem již psal, je to zahradní domek spojený s dílnou a nepotřebuji moc fajnové stěny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]