Nejste přihlášen/a.
Píšete: manžel dostal darovací smlouvou dům napůl se svým bratrem, jsou tam dvě věcná břemena na užívání domu. Má otázka je, jestli je to možné a co je vše potřeba zařídit a kolik by to stálo, kdyby mě manžel do katastru pripsal na svou půlku domu? To je jednoduché. Manželova je půlka domu. Z té půlky jednu polovinu může darovat vám a jednu si nechat. Pak by 1/2 vlastnil bratr, 1/4 manžel a 1/4 vy. Nebo vám manžel může darovat celou svoji 1/2, pak byste polovinu domu vlastnila vy a polovinu švagr. Právo věcných břemen pro oprávněné zůstává. Dar mezi manželi žádným poplatkům /daň apod./ nepodléhá, zaplatí se pouze za vklad do katastru, tuším, 1000 Kč. Lepší než spoluvlastnictví celého domu s bratrem manžela by určitě bylo celou nemovitost rozdělit na 2 nezávislé části, pokud to ovšem je dispozičně možné. Nekdy to jde, někdy ne, záleží jak je dům disponován. Vklad do katastru je třeba doložit darovací smlouvou.
Opravuji: správní poplatek za vklad do katastru je od loňského roku 2000 Kč, a doplňuji podrobnější informace: novinky.cz/...
Spolky nemá ani čert rád. Buď vyplaťte bratra a nebo se nechte vyplatit vy a kupte si svou nemovitost. Několik majitelů na nemovitosti se NIKDY nedohodnou i na maličkostech, třeba poplatek za odpady, ne potom na rekonstrukci domu.
Manžel vám ze své poloviny domu může polovinu bezplatně darovat (pouze poplatek katastru) a budete na jednu nemovitost 3 majitelé. UFFF
Dům má manžel se svým bratrem, takže každopádně, půlka je manžela, ale půlka je cizí, bratrova. Pokud se dohodnete a bratra vyplatíte, bude vše vaše, tím myslím vaší rodiny.
Na majetku bych nelpěla. Proč se tam necítíte jako doma? Protože na to nemáte papír? Myslíte, že papír by pomohl? Pokud manželovi věříte, máte spolu dobré vztahy, není třeba nemovitost dělit.
Jsem provdaná přes 45 let. V domě žili manželovi rodiče a babička, my si přistavěli patro. Časem babička i rodiče, zemřeli. Manžel byl jediný syn, tedy dědic všeho. V době vyřizování pozůstalosti se dlouhodobě léčil mimo domov. Proto jsem ho u notáře zastupovala já.
Na moje přání se stal majitelem všeho můj manžel. Bylo to jeho rodičů, ať je to tedy jeho. Já tam nemám vůbec nic. A veříte, že mi to nevadí? Žijeme spolu, podílíme se na opravách i platbách. Manžel se mě už ptal, zda to nechci změnit. Nechtěla jsem. Nic nemám, nic po mně nezbyde, nemusím se strachovat, že na někoho zapomenu, že si někoho znepřátelím. Vůbec mi to nevadí a věřte: jako doma se tady cítím. Protože doma jsem.
Zamyslete se nad životem, zvláště v dnešní době jsou daleko jiné priority, než porcovat barák. Je to tak. Pokud jste tam byla spokojená předtím, budete i nadále. Pokud Vám tam nebylo dobře, kus papíru to nespraví. Jaga.
Bez urazky,ve vasem veku je pravdepodobnost nizka a vas optimizmus chapu.
Na druhe strane na takoveto uvazovani kazdorocne doplaci mozna desitky tisic lidi!Jen treba vzhledem k tomu,ze se polovina manzelstvi rozvede a to se neresi pocet rozchodu nemanzelskych dvojic.Advokati by vam mohli vypravet.
Babi, pokud by vás manžel po mnoha letech vyměnil za mladší model, odešla byste z domu s igelitkou a dětmi pod most.
ID, taky mě to občas napadlo. Naštěstí v mých letech by odpadla péče o děti, jsou to už zralí čtyřicátníci a mají své rodiny. Ale kdo by začínal nový život se špatně chodícím sedmdesátníkem. Jinak si rozumíme a myslím, že spolu dožijeme. Už jsme oba "vyblbnutí" a vážíme si klidného života.
Trochu to zavinil i nebožtík tchán. Kladl na majetek velký důraz a občas jsem od něj slyšela nepěknou větu: "Ty do toho nemluv, tys nic nepřinesla!" Měl pravdu. Táta mi umřel ještě za svobodna, mamka dovedla utrácet za parádu a zbytečnosti a nemyslela příliš na zadní kolečka. A já si do své svatby /bylo mi 20,5 roku/ sama nic moc našetřit nedokázala. A tak jsem rozhodla, že žádný jejich majetek nechci. Ty řeči mě tehdy moc trápily.
Myslím, že to už vydržíme. Stejně bychom rádi dali ještě za života náš domek napůl oběma dětem s břemenem dožití. A pak nebudeme mít nic ani jeden z nás. Jaga.
Babi, gratuluji k dlouhotrvajícímu manželství, v dnešní době je statistika jiná. Teď už jste za vodou, ale tazatelka nemá žádnou záruku, že jí v mladém věku manželství vydrží, proto jsem to napsala.
Přepsání poloviny od manžela není problém. problém bude věcné břemeno užívání domu. Vykoupení druhé poloviny od bratra je dnes už finančně hodně mimo. Oprava celého domu je možná pouze po finanční dohodě s bratrem. pokud nesloží peníze na předpokládanou opravu, tak nic nedělejte.
Poplatek v zápisu katastru nemovitostí je tuším 2000 Kč. Nutný bude odhad, což není malá částka. Asi 7000 Kč. Nejlépe je zajít za právníkem pro radu, čeho se vyvarovat, aby jste pak zbytečně netratili peníze. Pokud bratr peníze nemá, tak se to oprav ani nepouštějte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.