Dobrý večer. Koupili jsme do dětského pokoje světlo. Doma na nás čekalo překvapení, nikde žádný instalační materiál. Dokonce jsme se až doma dočetli informaci, cituji: LED modul s barevným světlem není vhodný k osvětlení místnosti. Světlo má hlavní led moduly (bílé) a po straně ještě barevně měnící se pásek. Moje otázka zní: Co tím chtěli říci? Světlo jako celek není vhodný jako hlavní světelný zdroj, nebo přímo barevný pásek kolem světla? Děkuji za vysvětlení. Nerada bych běžela světlo vrátit a dožadovat se plné výbavy, aby mi poté neplnilo funkci. PS: instalační materiál by měl být součást, je na obalu vypsaný
Proč kupujete svítidlo, které není pro váš účel? To je ten hlavní problém. Svorky mohly vypadnou, nebo tam prostě nebyly. Stane se. Ale většinou mají dnes svítidla svorkovnici, do které se jen zavedou vodiče a dotahnou, nebo jsou tam pérové svorky.
Světlo se koupit nedá, jen světelné zdroje. Zřejmě jste koupila RGB pásku bez adaptéru. "Instalační materiál" je asi právě ten adaptér, pokud jste si ho nekoupila, budete si jej muset dokoupit. Je třeba vědět, kolik ta páska žere ampér, napětí bývá zpravidla 12 V. Jako osvětlení skutečně vhodný není, je určen jako dekorační (za TV, obraz na stěně, na nábytek pod strop). Bývá tam možnost volby různých světelných efektů - změn barvy apod., ale intenzitou světla je slabší.
hala
Vzhledem k tomu, že vidíte otázku od ženy je vám asi jasné, co myslím "světlem" adaptér není potřeba. Jedná se o zapojení kabelů do "čokolády". Vodiče se provléknou základní deskou a ta se musí přivrtat na vruty ve hmoždince. Jenže právě to tam zapomněli přidat. Žádné vruty, hmoždinky, nic.
Upevňovací materiál se většinou nedodává, protože každý má doma jinou teď a proto jsou vhodné jiné typy hmoždinek a vrutů. Někdo má doma sádrokarton, někdo porobeton, plnou či dutou cihlu, někdo betonový panel.
kepler*
Aha, tak to mě nenapadlo, že nějaký instalační materiál je potřebný. Já mám takové dekorativní osvětlení, kde je fakt jenom ta LED páska, adaptér a dálkové ovládání na změnu efektů. Nic víc, jenom jsem to strčil do zásuvky.
Tohle světlo k osvětlení místnosti vůbec nepoužívejte. Bude vám to naprosto nepříjemné a za nějakou dobu jej vyměníte za klasickou žárovku.
LED světlo je k osvětlení místnosti při zimních večerech z hlediska vnitřní pohody naprosto nevhodné Studené). Evolučně je pro člověka vhodnější spektrum kolem 3000 °K, což je barva ohně, svíčky, louče, kdy v moderní době se tomu podobá klasická žárovka.
"LED světlo je k osvětlení místnosti při zimních večerech z hlediska vnitřní pohody naprosto nevhodné Studené"
Mýlíte se. Běžně jsou na trhu LED svítidla s teplotou 2700 K ("teplá bílá"), což je světlo neroznatelné od klasické žárovky.
anonymni357
Pokud nevite,ze led osvetleni se vyrabi v nekolika teplotach chromaticnosti,coz je ta barva svetla,a je to vzdy uvedeno na obalu,nemel byste odpovidat,matete lidi!
@airokko - samozřejmě vhodné je. Jen si musíte vybrat s požadovaným spektrem. A navíc jsou světla, kde si to spektrum můžete měnit podle potřeby. Ta vaše odpověď byla nesmyslná
sirokko buď nikdy neviděl LED žárovku, nebo naposledy před 15 lety. Mám doma LEDky (filamentové čiré), teplotou a stylem světla k nerozeznání od klasických žárovek. A ne, není to tím, že jsem si zvykl, žárovky jsem tu měl ještě před pár měsíci a postupně je vyměňoval, takže mám bezprostřední srovnání před a po.
Jestli tím "instalačním materiálem" myslíte hmoždinky a šrouby, tak ty se ke svítidlům nedodávají cca v 50%. Jestli jde o připojovací svorky pro vodiče ("čokoláda"), ty většinou v zařízení bývají, ale není to podmínkou.
Jestliže je ale tento materál napsaný na obale jako příslušenství, být by tam měl.
hala
Ano, psala jsem to výše. Na obalu je tento materiál napsán, jako součást balení, tudíž by ho měl obsahovat.
Dnes je běžné, že si koupíte boty a dozvíte se, že nejsou určeny k běžnému nošení, tak proč by světlo mělo být určeno ke svícení . Až po půl roce přestane svítit a půjdete ho reklamovat, tak hlavně nepřiznávejde, že jste s ním svítila.
Výrobce vám alibisticky sděluje, že ať se stane se světlem nebo s vámi cokoliv, tak on za to nenese odpovědnost. Dnes, kdy je spousta právníků, je to nezbytnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.