Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplit nebo nezateplit půdu mezi krovy?

Od: lidunanovotna odpovědí: 11 změna:

hoj lidi,mám takový dotaz...

Máme nově postavený rodinný domek, kde máme obytné podkroví a nad ním půdu.
Mezi podkrovím a půdou je skladba tato: GKB,parozábrana,10 cm vaty,kleštiny a mezi nimi 16 cm vaty
Celkem máme tedy 26 cm vaty...

Problém jsme zaregistrovali nyní v zimě,kdy nám teplo unikající stropem kondenzovalo na půdě na pojistné podstřešní izolaci.
Vyřešili jsme to částečně tím,že jsme otevřeli okna na půdě a nechali půdu větrat.
Zkondenzovanou vodu jsme hadrem odstranili a další už se tam neobjevila.

Půda je zatím nepochozí,ale chtěli bychom ji časem přestavět na pochozí půdu (rošt nad kleštiny a desky nebo osb jako podlaha) ještě bychom přidali další izolaci mezi rošt... cca 10 - 16 cm vaty).
Ale máme obavy z kondenzace vody pod podlahou,jelikož půda není vytápěná.

Napadlo nás tedy dafacto zateplit půdu vložením izolační vaty (cca 18 cm) mezi krovy až k hřebeni,popřípadě dalších cca 5 - 10 cm vaty mezi roštem pod krovy a zaklopením parozábranou a osb deskami nebo palubkou.

Od zateplení bychom očekávali to,že nám přes krytinu skrz izolační vatu neprostoupí chlad (tedy částečně) a tím pádem by půdní prostor nebyl tolik ochlazován.
Tím pádem by nemuselo docházet k tak obrovské kondenzaci vody na půdě.

Ale jelikož půda není vytápěná,nejsme si tímto řešením jistí,že by to pomohlo.

Proto se obracíme na Vás zkušenější,kteří těmto problémům rozumíte.

PS: v případě nutnosti půdu vytápět by byla možnost nechat otevřený půdní výlez,kterým by mohlo teplo stoupat do půdního prostoru.
Asi by tam nebyla pokojová teplota,ale nad 0 by se asi teplota určitě dostala..

Jde nám o to,jestli má smysl půdu zateplovat,zdali nám to pomůže s problémem kondenzace páry na půdě. anebo jsou to jen vyhozené peníze...

Za každou radu moc děkujeme

Zateplit nebo nezateplit půdu mezi krovy?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč jakkoliv vytápět půdu? Já bych ještě přidal izolaci na podlahu.

lidunanovotna
hodnocení

ta tam ještě příjde 10-16 cm
jde o tu vlhkost...

zima se cpe skrz střechu na půdu a z podkroví se na půdu cpe teplo
Na půdě to kondenzuje a drží to na pojistné hydroizoaci střechy a pak to kape zpatky na vatu
Když tam dáme víc vaty,tak to bude dělat to samé ne?
vlhkost se stejně na půdu dostane

Když zateplíme půdu,nebude tam taková kosa,teplo co se na půdu dostane ale už nezkondenzuje tak moc,když na půdě nebude vyloženě mrznout

Tedy se domníváme

Je to fakt děs,co jsme měli na půdě před 14 dny

Když to opravdu dobře zateplíš, tak na půdu žádný teplo nepůjde. Ono 26 cm vaty není nějak extra moc. Když dáš těch 18 cm místo na krovy na podlahu, bude to lepší.

Další otázka je, zdali je opravdu dobře udělaná parozábrana. Neb nekondenzuje teplo, alébrž vlhkost.

hodnocení

0x

Půdu dál nezateplujte a nechte příčně provětrávat celoročně

vojko*
hodnocení

0x
Zdravím, ta voda se tam kondenzuje právě proto, že máte málo provětrávanou střechu. Jak píšete po otevření okna se to zlepšilo. S velkou pravděpodobností máte ucpaný prostor mezi pojistnou difúzní fólií a krytinou. V prostoru latí a kontralatí musí pěkně profukovat jinak se to tam bude kondenzovat dál. Zkuste u hřebene střechy z vnitřní strany v přeložení fólií opatrně prostrčit ruku a mělo by tam jemně profukovat( úplně nejlépe by mělo být vidět ven). Další zateplení neřeší kondenzaci vody v zimě. Mel jsem podobný problém.

A k čemu je provětrávaná mezera nad pojistnou fólií pod krytinou , když toto je zevnitř?*zed*

vojko*
Zdravím, proudění vzduchu odvede teplejší ( tím pádem vlhčí) vzduch pryč. Neprodyšná střecha je jako foliovnik na zahradě- taky se vám opotí z vnitřní strany když je zavřený a je velký rozdíl teplot. Takto mě to bylo vysvětleno . Já jsem si to precpal u pozednice a zbytek volného prostoru zabrali ptáci na hnízda. Tak se mi to projevilo až po letech. A právě taky v zimě.Po odstranění boulí vaty, odstěhování hnízd a přidání ochranné sítě proti ptákům tak už se to neděje. Výsledky opravy se projeví až bude zase mrznout. Ale samozřejmě tam může být jiný problém. Reaguji jen na rosení na difúzní fólií.

Jak vidíte ,proudění vzduchu nic neodvedlo.

oldi
hodnocení

0x
Pokud se dává parozábrana musí být paropropustná. Musí se správně umístit.
ebau.cz/...

oldi
hodnocení

0x
Paropropustná fólie se dává z vnější strany na izolaci.

hodnocení

0x

Nevím, jak máte provedenou difuzku ve hřebeni, ale prostor nad izolací musí být řádně odvětráván. Popište, jak je prostor odvětrán?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]