Nejste přihlášen/a.
Prosím, neznáte někdo výrobce nebo i typ tohoto starého litinového kotle na tuhá paliva?
Díky moc
Přesný typ bohužel neznám, ale dost to připomíná kotle vyráběné v Bohumíně (jako třeba Pluto, Emka). Možná i starší model Viadrusu.
Snad lépe poradí nějaký topenář.
P.S.: není někde na kotli alespoň nějaký znak?
Dobrý den, podle mě to je kotel na kapalná paliva původně, na plyn pochybuji. Soudím tak podle toho kolena s ventilem zepředu. Nač by tam byl? Možná je konstruován tak, že jako znouzectnost v něm je možno topit i tuhými palivy, ale přikládat pevná zespod, a z jakého důvodu má dvířka jen tak na straně (divně)? Nemá to podle mě logiku, aby toto byl kotel primárně na tuhá paliva. Ta páka vzadu bude možná na roštování. Ta kolečka zepředu a zezadu jsou jistě ovládací prvky na sekundární vzduch. Z hlediska konstrukce kotlů na tuhá paliva to není kotel prohořívací ani odhořívací. Nemá pořádná přikládací dvířka v horní svislé části kotle (prohořívání) ani pro nasypání paliva shora (odhořívání). A takto řešený systém primárního vzduchu, to teda u kotle na tuhá paliva nechápu. Ze se v tom topilo tuhými, tomu věřím, ale logiku to nemá. Podle mě je na kapalná paliva, vše tomu nasvědčuje. Ale výrobce nevím.
Ahojte kolego, měl jsem za to, že to kolínko s ventilem zepředu je přívod paliva. Že to někdo odpojil, a pak to tam žuchlal tuhými (ale vlastně ten kotel není zapojený). V topidlech na tuhá se vyznám dost dobře, v ostatních ne. Snad se mi alespoň podařilo vyvrátit přesvědčení tazatelovo, že to je kotel na tuhá. Nesmysl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.