Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy podle počtu osob v bytě žijící?

Od: file0013* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

můj přitel má trvalé bydliště u své maminky v družstevním bytě. Momentálně se stěhujeme do podnájmu, kde nelze napsat trvalé bydliště. Zajímalo by mě, zda si může jeho mamka snížit zálohy na vodu+el. i když tam bude stále hlášený. Bude tam nyní žít sama. Předem děkuji za rady :)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Minimálně co se týká elektřiny, nestanovuje se výše záloh od počtu osob, ale od spotřeby v minulém období. Je dobré zavolat na zákaznickou linku dodavatele elektřiny a dohodnout se, zda je možné zálohy snížit z důvodu očekávané nižší spotřeby. ALE skutečně výrazně klesne spotřeba elektřiny při odstěhování 1 člena (TV spotřebuje stejně, ať na ní kouká jeden nebo dva, svítí se taky skoro stejně,...)? Obávám se, že to nic výrazného nebude, takže při snížení záloh hrozí nepříjemné překvapení vysokého doplatku při ročním vyúčtování. Určitě ale mohou být sníženy , případně budou sníženy automaticky, po následujícím ročním vyúčtování, pokud spotřeba skutečně klesne. S vodou to může být jinak, jednak lze skutečně očekávat pokles spotřeby a jednak vodu asi platí celý dům, příp. družstvo, dohromady a spotřeba se rozúčtovává podle poměrových vodoměrů příp. podle počtu osob a vybavení domácnosti. Tam to potom bude patrně určeno ve stanovách družstva, jak je to se zálohami a může to mít každé družstvo trochu jinak. Ale v případě, že není v bytě poměrový vodoměr, se obávám, že nejenže si nebude moct snížit zálohy, ale dokonce ani ve výsledku nebude platit méně, protože se to bude počítat podle přihlášených osob. Řešení tu ale je. Lze mít trvalé bydliště na Obecním úřadu asi místně příslušném tomu podnájmu. Zajděte tam a vyptejte se, co a jak. Jestli to ale má být jen kvůli platbě za vodu, je otázka, zda to za to stojí.

file0013*
hodnocení

Děkuju za tak rozsáhlou odpověď. Do současné doby jsme tam žili 3(já jsem tam přihlášená nebyla)...takže spotřebu jsme měli velkou. (voda, el, teplo)Vodoměr se v bytě nachází, takže bude lepší si skutečně na to družstvo zavolat. Ale jěště jednou děkuju!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]