Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okno z luxfer, čím lepit (stodola)

Od: ok® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

prosím vás na stodole mám okno/otvor (cca 100x80cm), našel jsem 15ks luxfer a chtěl bych to prostě zazdít těma luxferama pro zachování denního světla.Do teď tam byl jen igelit.

Mohu použít lepidlo na obklady, nebo udělat si cementmaltu? (toto mám k dispozici ve zbytkách)

A je nutné nějakou fixaci do zdi pomoci drátu nebo něčeho? Nebo vypěnit raději? Jde mi o to, aby to časem nevypadlo *smich* *zed*

Já vím je to jen stodola přece

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Předpoklad je že máte standartní rozměr=19x19cm. Pří Vašich rozměrech potřebujete 5ks na na řadu a výškově pak 4ks což je 20ks a budete muset přikoupit 5ks nebo to celé podezdít na výšku 20cm a pak zdít luxfery.Při této velikosti není třeba ani dilatace ani výztuž roxory.Běžně se zdí na jemný potěr mírně zavlhlý. Místo potěru nebo přímo směsi (psal p.Mareš) se dá jen cement a písek o zrnu max 2mm.

Pokud neumíte, dp do otvoru si na špaletu přibít prkno a do toho zdít, aby to bylo rovné, neobo si rovnou udělat roštten upevnit do otvoru a do toho pak zdít luxfery!

hodnocení

2x

Já to zdil betonovou směsí, dole pod první řadou prkno na dilataci.

Každá druhá řada roxor ode zdi ke zdi a spárováno břízolitem.

Rozměr - 120x 180 - dvě okna

Realizace 1988 - bourání 2016(nová okna) - žádná sama nepraskla a nevypadla.

hodnocení

1x

Existuje na to dokonce speciální malta. Ale v zásadě, pokud je zrnitost písku do 2mm a k tomu čerstvý cement + zlepšující přísada pro větší plasticitu, tak se to dá udělat i takto. Malý otvor není třeba ničím armovat, plně vyhoví.

ok®
hodnocení

těch 10kg toho lepidla by mohlo stačit na těch 15kousků?

Takmer určite nebude. Ono Vám hlavne nebudú stačiť luxfery. Potrebujete na ten rozmer 20 luxfer - pokiaľ sú 19x19.
ok®
hodnocení

Miso

rozměr není důležitý, chci použít ty luxfery, zbytek dozdím

šlo mi jen o to, čím lepit, popřípadě zda je nutná fixace do stěn

i tak děkuji za rady

Je to už dávno, čo som sa okolo toho naposledy motal. Pre Váš otvor by som to videl baj oko na 30-40 kg. My sme to robili jemným betónom. Preosieval som majstrom piesok. Detským sitkom s pieskoviska. A dávali tam disperziu. Spotrebovali aj moje lepidlo, ktoré som mal na modely. Zakladali ich na IPU a pomedzi ne roxory.
V tejto dobe by som sa s luxferami už - okrem architektonického zámeru - nepatlal. Zožente okno z búračky. Bude osadené co by dup a v prípade potreby ho môžte otvoriť.
ok®
hodnocení

Je to do stodoly, skrz otvoru tam chodily kočky a bůhví co ještě. Chtěl jsem nejlevnější variantu, a našel jsem právě pár luxfer.
A jak bylo psáno výše, ta dilatační deska pod první řadu je tam nutná?
Nemůžu položit první řadu rovno na maltu?
Hele, neviem. Podklad sa separuje preto, aby sa luxfery mohli oproti podkladu „voľne“ pohybovať do strán. Na vertikálne časti ostenia sa lepí penová páska. Vrchná špára sa má tiež oddilatovať. Teplotná dilatácia, plastické pretvorenie steny, otrasy... Na druhej strane 3x5 nie je žiadny veľký rozmer. Mal som okienko v pivnici 3x4 luxfery. Kým som ho nevymlátil, nebola prasknutá ani jedna. A bolo to prosté akýchkoľvek dilatačných prvkov.

krtek6
hodnocení

0x

já to zdil obyč maltou na zdivo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]