Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní zásuvka

Od: lucka27* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Chtěli bychom na domě udělat venkovní zásuvku. Máme vnitřní zásuvku přesně v místě, kde bychom pak chtěli mít tu venkovní. Je možné "jen" provrtat a venkovní zásuvku připojit? A ještě prosím, jak se připevňuje zásuvka, když máme zateplenou fasádu? Děkuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Lze, pokud je tento zasuvkový obvod chráněn proudovým chráničem.
Pokud by náhodou nebyl, lze koupit zásuvku s integrovaným chráničem.
Ven zásuvku minimálně s krytím IP44.
lucka27*
hodnocení

Děkuji, třeba nějakou jako tato?

eshop.unihobby.cz/...

tohle ne, potřebujete něco "napevno", toto je přídavný chránič, který se připojí do zásuvky a až do něj další spotřebič. Kdokoliv by ho mohl vytáhnout a zapojit bez něj. Ale prvně si zjistěte, jestli nemáte proudový chránič už v rozvaděči, protože minimálně po po roce 2000 se už do instalací běžně dávaly. Jak to bylo tehdy s povinností, to nevím.

Pokud chránič nemáte, tak budete muset dát nějakou takovou zásuvku elima.cz/...

free
hodnocení

2x

ja to řešil jednoduše, když byla fasáda ještě v lepidle vyškrábal jsem o něco větší díru do polyst. než je krabička. Krabku osadit do roviny s fasádou opatlat nějakým stavebním lepidlem, nebo zapěnovat co to jde. Zásuvka drží jak divá ... Při hotové fasádě otvor přímo na krabku, za omítkou vyšrábat do polyst jakoby zámky proti vytažení a zapěnovat...

hodnocení

2x

Nemusíte přímo používat závitové tyče.

Použít hmoždiny SXRL a do zateplení zabudovat dřevěný špalek co by podstava.

google.cz/...

Hmoždinka se musí držet cihel a límeček mít pod zásuvkou (na tom dřívku a né pod ním).

Zásuvka legrand plexo z vyžším krytím IP55

Ty laciné IP44 jsou hrozné šmejdy. Křehnou na slunci a nemají dobrou mechanickou pevnost.

google.cz/...

Kabel skrz CYKY 3x2,5

doplněno 09.03.21 16:37:

danye
hodnocení

2x

Lze, vyvrtat průraz, vykroužit prostor pro krabičku, usadit do polystyrénu krabičku k tomu určenou (krabička předchází tepelným mostům a má speciální packy, které se do polystyrénou zaříznou, následně drží téměr porovnatelně s krabičkou usazené ve zdi - je poměrně dražší asi 70kč/ks), protáhnout káblík, zafouknout dírku nízkoexpanzní izolační nehořlavou pěnou (v tomto počasí zimní) a osadit zásuvku s krytím IP44 a vyšší (tj. ty s tím víčkem) - raději bych přenechal elektrikáři, už jen protože je toho hodně co pokazit...

70kč? Není to do sádrokartonu? Ta určitě ne.

Do izolací patří tato KOPOS za cca 400kč, ale instaluje se během zateplování.

google.cz/...

myslím že měl na mysli tohle ;) ale pravda že cena je trochu vyšší.

dek.cz/...

Dávat sem po několikáte odkaz na to, co "tam mělo být před zateplením"tazatelce fakt nijak nepomůže

lucka27*
hodnocení

Díky. A ta zásuvka se přidělá na tuto krabici?

Ten kopos umožňuje na krabici nebo i do ní, když se vyláme mřížka. je to na obě montáže strojků.

Lze tam namontovat i svítidlo.

jm
hodnocení

0x
Teoreticky ano, pokud nehledite na estetiku a tepelné mosty. mojeelektro.cz/... se dá připojit ideálně pod stříškou. Složitější ale hezčí by byla svetkaravanu.cz/... ale já si pořídil raději malý stavební rozvaděč s jističi a dal ho do přístřešku.
doplněno 09.03.21 08:45: A instaluje se podle situace na místě. Z vašeho popisu nelze uvést návod.
lucka27*
hodnocení

Děkuji. Venkovní zásuvka by byla pod pergolou, takže prakticky bez přímého deště. Můžete mi prosím ještě popsat, jak vypadá ten stavební rozvadeč s jističi?

Je spousta typů a možností podle potřeby - já si instaloval kvůli 400V něco podobného jako je toto - ale každý podle své potřeby. Tuto rozvodnu mám nataženou z jističové skříně pod 3x25A a v této rozvodně mám pak nižší hodnoty. Jenže já používal třeba starou trafosfářečku nebo míchačku... Dnes už asi není třeba, pokud někdo neřeše dřevo každý rok.

Na domácí venkovní potřeby - motorová pila, inventor, sekačka, ... stačí jistě něco takového.

hodnocení

0x

Pro osazení zásuvky na izolaci existují "prodloužené"krabičky, které se chytí na pevnou stěnu.

dek.cz/...

Počet zásuvek / i dvojzásuvka se bere jako jedna/ je max 10 na jednom okruhu. Samozřejmě záleží na odběru- pokud je to pro pračku, mikrovlnku, varnou konvici... pak je lepší dát na jeden jistič pouze jednu zásuvku. No a pokud je to venkovní zásuvka, tak přes proudový chránič.

lucka27*
hodnocení

Děkuji. Použití prakticky jen pro sekačku

Dnes sekačka, zítra svářečka při opravě plotu, když už tak plnohodnotnou zásuvky si nechte nainstalovat.
Krabici jak píše ivan k tomu určenou co bude mechanicky držet a neududělá tepelný most v zateplení.

To je sice pekny obrazok, ale montuje sa to pred zateplovanim, nie uz do zateplenej steny ...

lucka27*
hodnocení

Aha, díky. Něco už na hotovou fasádu?

Jenže ta izolační fasáda nemá "pevnost". Jediné co mne napadá by byla závitová tyč do pevného zdiva na chemickou kotvu / stejně bude muset být protažen ven kabel/ a na tu osadit platli a zásuvku. I pro "jen sekačka" musí, a je to pro Vaše zdraví či život , být venkovní zásuvka za proudovým chráničem.

jabraka*
hodnocení

0x

Koupil jsem gumovou prodlužovačku 20 m a žádnou externí zásuvku nepotřebuji.Natáhnu zevnitř kabel a ten lze nechat i několik dnů venku bez újmy.

JABRAKA

A jak prochází kabel zdí? Skřípnutý ve dveřích nebo v okně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]