Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velké radiátory ke krbovkám?

Od: martinn* odpovědí: 5 změna:
Ahoj mám dotaz,mám krbová kamna výkon neznám ale je na ně napojeno 3 radiátory a žebřík v koupelně,kamna budu dávat do jiné místnosti kde je již radiátor,tak bych tam dal menší protože kamna budou také topit,a jeden také větší radiátor bych také vyměnil za menší a do té kde byli kamna bych přidal další kde není myslíte že by to tak mohlo jít? Známí mi říkal že u krbových kamen s výměníkem je lepší když jsou radiátory menší protože u velkých se pak vrací voda moc studená a kamna se rosí jaký na to máte názor vy? směšovací ventil tam je
Je lepší menší radiátory? Díky za rady

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když dáš třeba dva malý radiátory, kam půjde teplo, které radiátory nespotřebují?

Jinak termostatický třícestný ventil si pohlídá teplotu na vstupu do krbovek.

hodnocení

0x

Pan Martincakl Vám napíše,že takové věci se docela složitě počítají a má určitě pravdu. Já to nepočítal, jen odhadl. Krbovky mám 11 kW výkon,tuším 7kW do vzduchu a 4kW do vody. Visí mi na tom dva žebříky a pět radiátorů 100x60. Topí to až moc,do místnosti s kamny a ložnice jsem dal termohlacice,přebytek jde do chodby a koupelen. Kamna se nerosí,pokud je vracečka studená,hlídá to bypass s třícestným ventilem.

doplněno 07.03.21 17:29:

Těžko poradit,ono je fakt lepší to spočítat. U mně to klaplo,spíše to topí až moc,ale nemám problém vytápět dvorek. Když je horko,otevřu prostě okna *smich*. Velký radiátor bych nechal,uřídíte ho tou termohlavicí,při nastavené teplotě ho prostě vypne a teplo z vody jde jinam. Pro lepší odpověď potřebujete více podkladů - skladbu oken,zdí,zateplení,objem místností,výkon kamen a hlavně někoho,kdo to umí spočítat...

martinn*
hodnocení

Děkuji takže menší radiátory asi né? Tak ten větší přesunu tam jde byli dříve krbová kamna a na jeho místo dám jen menší nebo žádný? Když tam budou krbová kamna? Krbovky budou v místnosti 20 m²
martinn*
hodnocení

No tak dům je přízemní nahoře jen půda sádrokartonové podhledy, plastová okna zdi silné 45-50 cm

asd1
hodnocení

0x

Podle výkonu, ten se počítá podle teploty vody a plochy radiátoru.

Pokud máš dva okruhy kotlový a radiátorový, tak máš v kotli horou vodu v radiátorech teplou = popisovaný problém není (dva okruhy doporučuju, jinak s tim bude problém) Kotlový může chodit samotíží = jedno čerpadlo na radiátorovém.

Na webu jsou doporučená schémata, nastuduj. Ppozor většina topenářů jsou prasata, hoděj to na co největší zisk a pak to je problémový typu nutno každý týden drbat výměník od dehtu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]