Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám týden starý beton, který řemeslníci připravili s plastifikátory (bylo kolem 3 stupňů nad nulou). Po dokončeni byl přikrytý plachtou a polystyrenem, protože pár dní bylo kolem -2 v noci, včera i méně. Dnes jsem se koukal pod plachtu, a klíčem můžu rýpat a hloubit v povrchu (trochu jako pískovec), prstem samozřejmě nezmáčknu nic, popraskaný povrch nikde není, jen ještě tmavý. Za jak dlouho by měl být povrch už takový, jako ostatní betony, kdy klíč jen škrábne povrch, ale nerozryje? Ne že by mi šlo o to rytí, ale je to pro příklad
Není beton jako beton.Musíme rozlišit betonovou desku pod novostavbou,nebo základové pasy.Také je jiný beton na přehradní zdi a nosník mostu.Překlad nad oknem.Každý vyžaduje jinou pevnost,namíchání betonu je jiná receptura.Beton tvrdne v celém objemu a nesmí vyschnout po dobu tvrdnutí./plné dotvrdnutí základové desky trvá nejméně měsíc,ale lze na něj vstoupit už třetí den.Dokonce ho už zatěžovat zdmi.Ovšem až za měsíc bude jeho pevnost maximální.
JABRAKA
Beton je brán jako úplně vyzrálý po 28 dnech,kdy lze odbednit i spodek-stropy, překlady,jinak druhý den se již běžně odbedňuje z boků.Pokud jde o ZD tak již druhý den je pochůzí a 3 den již na desku dávame palety s cihlami a pokud nejde jinak tak je pumpikem přetahujememe kde je třeba.
Neškrábejte a nerýpejte do něj,nechte to být a nezkoumejte.Batva nezáleží na zralosti betonu spíše na materiálu z něhož je vyroben,něklterý beton obsahuje véc popílku a dalších přísad než druhý a tím má i jiný odstín.
nevím, co myslíte slovem úplně.
Ale již druhý den se může chodit po betonu. Viděl jsem panel, jak ho v 15 hodin lili do formy, zavybrovali a ráno v 8 hodin ho nakládali na valník.
Zkuste hledat, co Vám vyhovuje.
koukněte na graf, jak rychle beton zraje, po 3 dnech má 50% tvrdosti.
Díky pevný je zmáčknout vůbec nejde, jen docela snadno do něj mohu rýt klíčem třeba, jako do vlhkého pískovce. Ale taky většinou je kolem 0, jen pár dní bylo asi 10, v noci zas -2 i -5..
Po měsíci je beton na 70% vytvrdnutí . Okolo 2 let asi na 95% . Čím větší síly betonu (přehrady) , tím déle to tvrdne . Je tam zásadní problém v odvádění tepla . Viděl jsem pěkný dokument kdy na začátku minulého století stavěly Hoovrovu přehradu a prokládali to potrubím s vodou které odčerpávalo teplo . Uváděli že doteď není ta přehrada vytvrdnutá
Myslíte, že tedy u povrchu to ještě nevytvrdlo? Po vylití a přikrytí plachtou bylo asi 5 dní v noci jen -1 či -2. Dnes už cca -5 či 6, tak nevím, zda to už betom přežije, nebo bude méně únosný. Což by u stříšky tolik nevadilo. Jen samozřejmě mám strach aby se úplně neznehodnotil, ikdyž je přikrytý EPS a plachtou. Přece jen je to jen 15 cm tlusté.
Co tady popisujete, tak je někde něco špatně. Běžný beton s urychlovačem tuhnutí nerýpnete klíčem do 24 hodin, neboť pokud použili urychlovač tuhnutí a né zpomalovač, tak nastává výrazný nárůst pevnosti ve 24 hodinách a již 2 hod po zpracování je znát výrazný vývin tepla betonu při hydrataci.Teoreticky by se dalo po takovém betonu již chodit.
Patrně došlo k částečnému znehodnocení tuhnutí v prvních 24 hod vlivem mrazu špatným ošetřením - zaizolováním proti nízkým teplotám pod +5st.C, kdy beton přestává tuhnout. Pokud je to beton ke kterému může mráz ze všech stran, musí být zateplen rovněž ze všech stran, nejen shora přikrytím, ale i zespod,ze stran. Pokud je to nosný prvek , čekal bych sníženou únosnost. Pokud je to jen podkladní, spádová nebo vyrovnávací vrstva, tak bude vše asi OK, pokud to není s trhlinami.
Dále bych se zaměřil na kontrolu typu plastifikátoru a jeho dávkování. Rovněž výslednou pevnost ovlivňuje doba zpracování od zamíchání plastifikátoru.U urychlovače tuhnutí se zkracuje. Při překročení této doby to samozřejnmě ovlivní výslednou pevnost
Hmm tak to jste mě nepotěšil. Ohledně toho rýpnutí - nevím, jestli to říkám správně. Chodit by se po tom jistě dalo, není měkký. Ale když vezmu klíč a začnu do něj rýpat či škrábat (prostě na jednom místě jezdím sem a tam), tak dělám vryp či důlek. Prvních 24 hodin nemrzlo, takže minimálně by neměl být poničený mrazem (co jsem čatl, 24h je kritických), ale teplota byla mezi 0 až 5. Z boku izolovaný není, to máte pravdu, jen shora přikrytý asi 5 cm polyšem a plachtou. Z boku i zespod OSB bednění. Jinak je to pochozí stříška, tohle je nosná část, na ní přijde ještě další.
Možná jste ryl jen do vyplaveného cementu, to v případě kdy je konzistence betonu řidší, tak se na povrchu vyplaví cementový povlak, který je měkký. Pod tím to je už pevné. Takhle na dálku se to nedá určit přesně. Příště alespoň foto
Aha, je nějaká možnost jak to poznat? Barvu to má normální tmavou. Hřebíkem tam mohu hrabat, když zatlačím tak prostě jako bych ryl do pískovce.
Pozná se to podle toho, až natočíte video jak tam do toho ryjete, nebo také ne.Pozvěte někoho , kdo tomu rozumí na místo, takhle nevím, jak je to velká plocha, nebyl jsem u toho, když to dělali. Zápis ve stavebním deníku asi nemáte a protokoly o betonáži asi také ne, stavební dozor asi také nemáte a kontrolu kvality nikdo neprováděl. Takže ... Třeba to bylo jen místně špatně promíchaná směs a tisíce dalších důvodů
Dobrý den, zaujala mě tato diskuse. Zabetonoval jsem před týdnem základy plotu, do výše cca 35 cm nad terén, hloubky 80 cm. Včetně zapuštěných ocelových sloupků na okrasný plot. Můj dotaz je: 10 cm od základů je betonový chodník, výška asi 15 cm, včetně kari sítě. Není popraskaný, jen horní vrstva mírně oloupaná. Teď probíhá oprava chodníků. Bohužel náš betonový chodník vybourají a dávají zámkovou dlažbu. Mám obavy, že při bourání pneumatickým kladivem může základ plotu popraskat?
díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.