Nejste přihlášen/a.
Mám flakón, který by měl sloužit k dekoračním účelům. Je z čirého skla a problém spočívá v tom, že má zevnirř souvislou vrstvu zanešení "něčím", co lze celkem dobře odstranit, ale jsou místa, kde se neumím dostat a tam to je znatelné. Nevíte o nějaké chémii, která by můj problém vyřešila? Děkuji, Ivo.
Já jsem do velké tvarované nádoby nasypak křemičitý písek, který se používal na zásyp dlažby, vodu a míchal, klepal, točil.
Nechat ustát a za hodinku opět, a opět, vždy po chvilkách točil.
Přemýšlel jsem o udělátku, něco jako míchačku. Ale pak jsem toho zanechal.
Kam se nedá dostat kartáčem mi pomohlo, když jsem předmět ponořil přes noc do zředěné kyseliny chlorovodíkové 1:3 (v plastovém kýblu). Zrenovoval jsem tak starou oplétanou sifonovou láhev.. Pak je třeba předmět opláchnou roztokem sody a zbytky HCl tak neutralizovat a nakonec ještě čistou vodou. Záleží ovšem jaké povahy je ten povlak na skle, za pokus to snad stojí.
Děkuji...pokud nebude zbytí, tak se pustím do tohoto návodu - něco takového jsem měl na mysli, ale musím pořídit suroviny
Nedostupná místa ve sklenicích čistím solí navlhčenou vodou tolik, aby se nerozpustila a pak s tím třepu tak dlouho, dokud to nepustí. Pokud je to už hodně dávné znečištění a lze to, doporučuji nejdříve nahřát horkou vodou a když je sklo teplé, tak vodu vylít, dát sůl a navlhčit a třepat. Postupně to půjde pryč a sklu to nic neudělá. Používám to takto i do váz od kytek a funguje to báječně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.