Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyčištění obtížně dostupných částí sklenice

Od: ivosisko® odpovědí: 12 změna:

Mám flakón, který by měl sloužit k dekoračním účelům. Je z čirého skla a problém spočívá v tom, že má zevnirř souvislou vrstvu zanešení "něčím", co lze celkem dobře odstranit, ale jsou místa, kde se neumím dostat a tam to je znatelné. Nevíte o nějaké chémii, která by můj problém vyřešila? Děkuji, Ivo.

Vyčištění obtížně dostupných částí sklenice

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já jsem do velké tvarované nádoby nasypak křemičitý písek, který se používal na zásyp dlažby, vodu a míchal, klepal, točil.

Nechat ustát a za hodinku opět, a opět, vždy po chvilkách točil.

Přemýšlel jsem o udělátku, něco jako míchačku. Ale pak jsem toho zanechal.

hodnocení

Díky...toho písku bych se bál, že sice povlak odstraním, ale současně ten povrch "obrousím" *nevi*

72mona
@ivosisko - tomu sklu se nic nestane. Ten písek je jemný. Je šetrnější, než když by se to vzalo abrazivní stranou houbičky. M.

hodnocení

3x

Flašky čístívám kartáčem. Doporučuji - lepší než chemie

nasenadobi.cz/...

hodnocení

Díky...asi mi to nepomůže, ale stejně jsem si ho potřeboval pořídit, takže dík za odkaz - už je objednán *palec*

kepler*
hodnocení

2x

Kam se nedá dostat kartáčem mi pomohlo, když jsem předmět ponořil přes noc do zředěné kyseliny chlorovodíkové 1:3 (v plastovém kýblu). Zrenovoval jsem tak starou oplétanou sifonovou láhev.. Pak je třeba předmět opláchnou roztokem sody a zbytky HCl tak neutralizovat a nakonec ještě čistou vodou. Záleží ovšem jaké povahy je ten povlak na skle, za pokus to snad stojí.

hodnocení

Děkuji...pokud nebude zbytí, tak se pustím do tohoto návodu - něco takového jsem měl na mysli, ale musím pořídit suroviny *co*

Klidně použijte kyselinu citronovou z prodejny potravin. U té nehrozí nebezpečí vedlejších ztrát ..

72mona
hodnocení

1x
Savo, spolehlivě. M.
hodnocení

Dík...vyzkouším...

hodnocení

1x

Nedostupná místa ve sklenicích čistím solí navlhčenou vodou tolik, aby se nerozpustila a pak s tím třepu tak dlouho, dokud to nepustí. Pokud je to už hodně dávné znečištění a lze to, doporučuji nejdříve nahřát horkou vodou a když je sklo teplé, tak vodu vylít, dát sůl a navlhčit a třepat. Postupně to půjde pryč a sklu to nic neudělá. Používám to takto i do váz od kytek a funguje to báječně.

hodnocení

Také zajímavá metoda - díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]