Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Něco asi shořelo?

Od: karlos* odpovědí: 11 změna:
Hezky večer,
Odpoledne se mi doma stala taková malá záhada. Z kuchyně sem zaslechl celkem hlasité lupnuti/cvaknuti, jako když praskne sklo. Na sporáku (sklokeramika) vařil hrnec s vodou, žena vyvarovala nejaky hadr. První podezření,že praskla sklokeramika. Šel jsem tam, ale nic podezřelého neviděl,ale byl tam takový typicky smrad, jako když vyhoří nějaká elektronika. Hned sem vypl sporák, vytáhl ze zásuvky vedle nabíječku na telefon, zasunul digestor(běželo jen osvetleni,vetrak ne).
Největší podezření padlo na tu sklokeramku,ale ta nevykazuje žádné známky poškození. Rozdělal jsem ji, není v ní vpodstate žádná elektronika, jen spirály, skrz plotýnky asi termostat předpokládám, nikde žádné viditelne poskozeni/ochuzeni, smradlave místo. Funguje. Kontroloval sem zásuvky, digestor, i okolní spotřebiče. Vše funguje jak ma, nikde nic.
NĚJAKÉ nápady? Trochu sem z toho nesvuj...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Píšete, že jste zasunul odsavač. Výsuvné odsavače často mívají dvě žárovky. Neshořela Vám jen jedna ze žárovek?

A ještě mě napadla jedna věc. Ale reaguji na to, že jste slyšel zvuk podobný prasklému sklu, jinak by to mohlo být cokoliv (nemusí to se sklokeramikou vůbec souviset, nevíme, co všechno v kuchyni máte).

Ale tedy k věci: některá topná tělesa u sklokeramických desek mívají čidlo termostatu ve skleněné trubičce, tak třeba prasklo to sklo.

karlos*
hodnocení

Žárovky svítí obě, ventilátor se točí.
To těleso v desce co běželo sem kontroloval, trubička tam je, ale vypadá neporušené.

liska5
hodnocení

0x

Jednou jsem tohle zažila u babičky na předsíni. Hledala jsem, co to bylo. Ten zápach spálenýho bakelitu byl nakonec z nepoužívané zásuvky za botníkem. Vyhořela. Sama od sebe. Jestli prach?

Jindy mi prsklo u indukční dvouplotýnky v místě, kde vychází šňůra. Na první pohled nebylo znát, že tam něco shořelo. Ale pak už nešla. Naštěstí byla ještě v záruce a v LIDLu mi vrátili peníze.

Jestli to byla průběžná zásuvka, tak shořela kvůli neutaženým šroubům na svorkách. Taky jsem to už zažil, stará hliníková instalace, najednou slyším jiskření za postelí. Tam nepoužívaná zásuvka. Jenže za ní bylo zapojených několik dalších a v poslední v řadě spotřebič s velkým příkonem.
hop®

Sama od sebe zásuvka nevyhořela, ani prachem. Ale skrz tuto nepoužívanou zásuvku vedly dráty někam dále, k zásuvkám používaným...

liska5

A to už od toho zčernala zadní stěna botníku...

hodnocení

0x

Hezký večer, mohl vyhořet odrušovací kondenzátor u nějakého el. spotřebiče. Smradu nadělá dost a spotřebič funguje dál.

Např. zářivka, varná deska, lednička, nevím jestli je v digestoři, zkontrolujte podle čichu každý možný elektrospotřebič

v kuchyni, než se zápach ztratí.

držím palce

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, moje teorie - vařící se voda mírně přetekla z hrnce na horkou desku (zvuk) a ihned se vypařila (zápach). Ta voda asi nebyla jen čistá, když se tam něco vyvařovalo, tak mohla být cítit. Zdravím!

doplněno 05.03.21 23:48:

karlos - pokud by přetekl hrnec, tak na jeho vnější straně to bude poznat (voda tam zanechá povlak / stopu).

karlos*
hodnocení

Je to samozřejmě možné, ale ten zvuk zněl opravdu jako když praskne sklo nebo nebo vyhori nekaka soucastka. Ale může to být samozřejmě klam a pocit.

hodnocení

0x

Ono to nemusí mít s elektřinou nic společného. Pet láhev byla smáčknutá a teplem, který vznikalo na sporáku se roztáhla do původního stavu a nastalo lupnutí. Pokud není nikde viditelná závada a vše funguje, tak bych z toho podezříval petku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]