Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu: bydlím v nájemním bytě v Praze v domě společenství vlastníků nemovitostí. Platím regulovaný (nejvyšší možný) nájem. Byt nevlastním a ani nemám prostředky na nákup. Z finančních důvodů bych se potřebovala přestěhovat do bytu malého, obecního, mimo Prahu (řekněme Olomoucký kraj.) Je tady vůbec možnost, že by se někdo stěhoval z malého obecního do většího v takové situaci (jeden z mála nájemních bytů v domě, kde skoro všichni ostatní byt vlastní a nejraději by samozřejmě můj byt prodali)
Děkuji za radu. Jedličková
Paní Jedličková, vy vlastně nemůžete s bytem disponovat. Záleží pouze na společenství vlastníků, jak s bytem naloží. Šance získat obecní malý byt je mizivá, jejich počet se snižuje postupující privatizací. Navíc stávající byty se přidělují většinou občanům s trvalým pobytem podle zásad schválených zastupitelstvem a nebo radou. Já bych viděla jedinou šanci, pokud ještě trvá možnost předkupního práva pro nájemníky, dohodnout se s někým, kdo by vám poskytnul peníze na nákup bytu a následně ho od vás po nějaké době odkoupil. Vše by muselo být samozřejmě právně podrobně ošetřeno. A také by to nemohlo být v rozporu se stanovami společenství. Nemáte třeba někoho v rodině, kdo by s vámi tuto transakci provedl? Samozřejmě jednou z podmínek následného prodeje by mohla být i přímá pomoc při sehnání malého bytu. Ale bohužel mám obavy, že jestli už váš byt odkoupilo společenství, potom jak jsem uvedla, již mnoho šancí nemáte. Jestli je tomu skutečně tak, ověřte si to ještě na: nahlizenidokn.cuzk.cz/...
V našem městě např. neprodané byty po určitou dobu zůstaly ve vlastnictvé města, i když už bylo společnství utvořeno.
Nevidím to reálně. Obecní byty lze směňova bez problémů, ale v rámci jednoho města. V rámci dvou měst nevím, že by to bylo možné a i reálné. Sám jsem chtěl banálně vyměnit OV menší za OV větší (v rámci města). Nikomu z realitek se nechtělo . . . a proč . . . jednak nebyl velký zájem ze strany poptávky, a zadruhé by to stálo hodně úsilí RK. Poptejte se ve Vaší nejbližší RK co Vám řeknou a hlavně za kolik. POZOR na podvodníky, co Vás připraví o nájemní smlouvu a o byt. Ale spíše buďme racionální a nevěřme na zázraky,a to takové že by Vám v RK pomohli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.