Pěkný večer, je tu prosím někdo, kdo se zajímá o tzv. "chytrou domácnost"? Uvažuji o pořízení brány ZigBee, čidel a nějakých ovládacích prvků a měl bych pár dotazů. 1) jestli jsem to správně pochopil, tak tento systém nutně k provozu nepotřebuje internet. Je to tak? Je mi jasné, že bez internetu nebudu mít k zařízení přístup na dálku, ale o to mi nejde. Sice se nastavení provádí pomocí aplikace přes wifinu, ale třeba u toho, co plánuji koupit (SONOFF), tak lze bránu přepnout do tzv. "kompatibilního režimu", kdy si brána vytvoří svou vlastní Wi-Fi síť, do které se připojím a vše nastavím. 2) veškerá komunikace mezi připojenými zařízeními pak probíhá přes tu hlavní bránu a ne, jak u toho staršího systému, kdy se data zpracovávala přes nějaký ten jejich čínský server? 3) když si nastavím nějaké scénáře, tak to si pak pamatuje ta hlavní ZigBee brána nebo musí být ve spojení s mobilem, ve kterém je nahraná ta ovládací aplikace? Jedná se mi v podstatě o to, jestli ta ZigBee brána s čidly a ovládacími prvky funguje po naprogramování samostatně, jako celek. Doma bych si poznačil veškerá čidla a ovládací prvky podle plánovaného umístění. Potom bych pomocí aplikace nastavil požadované scénáře. Takto naprogramovaný celek bych odvezl na chalupu (elektřina tam je, ale internet ne) a umístil čidla a ovládací prvky na správná místa. A právě se mi ještě jedná o to (v případě, že to jako celek samostatně funguje), tak jestli už to ani nemusí být ve spojení s mobilem, ve kterém je nainstalována ta ovládací aplikace. Jestli si ta hlavní brána pamatuje nastavení těch scénářů (pravidel). Děkuji zkušenějším za vysvětlení.
Bacha na to že často ZigBee brány komunikují jen se zařízením stejného výrobce. Odemčené firmwary se často špatně shánějí. Ověřte si předem kompatibilitu než zvolíte bránu ...
chajda
No, chci si všechno objednat z Číny od jedné značky, konkrétně SONOFF. Patří sice k těm levnějším, ale podle toho, co jsem četl, tak funguje bez problémů. Ale, když už jste to nakousl, jak to tedy je se změnou firmwaru u těch čidel, apod? SONOFF totiž zatím nemá v nabídce klasickou ZigBee zásuvku v našem provedení (pouze US). Díval jsem se, že třeba v Lidlu tuto ZigBee zásuvku mají za slušných 300,-Kč. A kdyby ta zásuvka z Lidlu nekomunikovala s bránou SONOFF, lze v té zásuvce třeba přehrát firmware, aby se SONOFF fungovala?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.