Zdravím, Chtěl bych si doma nainstalovat pohybové čidlo místo vypínače. Na zjistil jsem že existují 2 vodičové provedení- do čidla a z čidla vede pouze fáze, a klasické provedení- do čidla vede fáze a nula a vychází z něj ta spínaná fáze. Které z těchto pohybových je lepší? A proč je lepší? Vzhledem k tomu, že ve vypínači mám i nulový vodič, tak mi je fuk, které koupím. Na jakém principu vůbec funguje to dvouvodičové čidlo? Jak může spotřebič vůbec fungovat bez nuly?
Pokud si můžeš vybrat, rozhodně ber to s N vodičem, podle našich zkušenosti bývají přesnější a spolehlivější. Pokud navíc bude mít na výstupu relé, pak nebudou ani LED žárovky problikávat.
Trojvodičové PIR čidlo bývá na výstupu s relé (ale není to pravidlem). Dobře spíná LED žárovky na rozdíl od dvouvodiče, kde LED bliká. Alespoň takovou mám zkušenost s výrobkem ABB a 10W žárovkou. Takže pokud máte LED, pak raději trojvodičové zapojení...dvouvodič by měl fungovat od 40W diskuse.elektrika.cz/...
Čidlo se většinou nedává místo vypínače, ale na strop, nebo na stěnu, aby mělo potřebný dosah (případně ke světlu, pokud nemáte jiný přístup k vodičům). Vypínač se zruší, vodiče propojí svorkou a krabice zavíčkuje.
danecek*
Tak proč se vyrábějí čidla do krabiček. Jestli tazateli čidlo místo vypínače vyhovuje, ať si ho tam klidně osadí. Ono stejně se při vstupu do místnosti, prostoru kolem vypínače, nyní PIR, musí projít a tím si rožnout. Tahle záměna vyžaduje jen šroubovák a trošku šikovnosti. Každý jiný způsob chce instalační materiál, vrtání, předrátovávání atd.
Třívodičové je opravdu (ověřeno) spolehlivější. Dvou vodičové čidlo pracuje na principu, že jeho napájení se bere z úbytku na bočníku vřezeném do obvodu..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.