Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ekvitermní regulace ano či ne

Od: vackav odpovědí: 12 změna:
Dobrý den uvažuji v budoucnu nahradit stávající obyčejný termostat on/off vyhodit a nahradit nějaký lepší a nebo s ekvetermni regulaci (čidlem).
Jednalo by se to je kotli kondenzační Protherm a termostat bych asi dal taky od prothermu thermolink rc2 nebo bych dal levnější variantu například Elektrobock BT22.
Dům má obvodové zdivo 45 nová okna a zateplené stropy v budoucnu chci zateplit fasádu. Tak by mě zajímalo jako je vhodnější varianta řízení kotle a vytápění. Zda má ekviterm teď smysl?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím jestli opravdu víte, co znamená ekvitermní regulace. Když bude venku např -10°C bude otopná voda mít 60°C, když bude venku +10°C voda bude mít 40°C. To dělá ta ekvitermní regulace.

Termostat spíná tak, aby zajistil doma stanovenou teplotu. Tomu je ekvitermní regulace šumák, vůbec o ní neví a vědět nemůže. Řešte každé zvlášť.

Ekviterm dokáže ušetřit v řádku malých jednotek % a především u kondenzačního kotle, kdy zvyšuje efektivitu natápění.

vackav
hodnocení

Vím jaky je princip ekvitermní regulace a právě mi přišla jako dobrá volba pro kondenzační kotel. Hlavně kvůli regulaci otopné vody podle venkovního čidla.
Dle technického oddělení firmy Protherm mi bylo doporučeno právě PROTHERM Termostat SET - THERMOLINK RC/2. Kde termostat bude jako vnitřní čidlo a regulovat nastavenou teplotu a komunikovat přes ebus s kotlem a venkovní čidlo bude hlídat topnou vodu pro udržení nastavené teploty přes termostat.
A nebo se na to vyprdnout a koupit ten druhý termostat. Jde o to, že teď je umístěn v jižní části kde je tepleji jak se teď oteplilo venku. Ale v severní části ve dvou pokojích je chladněji o cca 1-2 stupně. Takže bych přemístil termostat tam mě napadlo

hodnocení

0x
Ekvitermní regulace smysl měla a má.
Jestli má smysl u Vás, nevím.
Pokud máte dobře navrženou soustavy pak ano.
Ideálně ekvitermní regulaci s vnitřním čidlem.
vackav
hodnocení

Takže má smysl i v nezateplenem domě?
Dle technického oddělení firmy Protherm mi bylo doporučeno právě PROTHERM Termostat SET - THERMOLINK RC/2. Kde termostat bude jako vnitřní čidlo a regulovat nastavenou teplotu a komunikovat přes ebus s kotlem a venkovní čidlo bude hlídat topnou vodu pro udržení nastavené teploty přes termostat.
Jestli dům je, nebo není zateplený, není podstatné.
vackav
hodnocení

Takže byste tu ekvitermní regulaci doporučil? Zda do toho investovat nebo koupit levnější variantu?

Obecně vzato doporučil, ale neznám podrobnosti o systému ÚT na který ji chcete použít..

hodnocení

0x
Trochu zde pletete dva problémy- za prvé zdali ekvitermní regulaci. Záleží na navrhu topneho systému- pokud je to korektně navržený systém a využijete kondenzační režim, tak to význam má a regulace se zaplatí a zároveň dojde ke zvýšení komfortu. Druhá otázka je rozdíl teplot v jižní a severní části domu- zde je nutná regulace v jednotlivych mistnostech, např termohlavice či termostat s uzaviranim podlahovky,...ale i zde je použití ekvitermy plusem.
vackav
hodnocení

To bych řešil přesunutim termostatu právě do toho studenějšího pokoje proto uvažuji o termostatu. Na zbytku radiátorů jsou termohlavice.
Jde o to, že mě zaujalo to, že díky čídlu se reguluje otopná voda podle údajů z venkovního čidla

karel10
hodnocení

0x

Ekviterm u konzačních kotlů bych určitě doporučil. Pomůže držet teplotu topné vody tak aby co nejvíce běžel kotel v kondenzačním režimu pokud není velká zima.

Já třeba nemám vůbec prostorový termostat. Mám jen termostatické ventily na radiátorech. Ale nevýhoda je, že cirkulační čerpadlo běží prakticky neustále - větší spotřeba elektřiny.

svl*
hodnocení

0x
Ze sve zkusenosti mohu doporucit. Mam panther condens 25kko. Prvni zimu se jelo na on/off termostat,takto nam to zapojili. Druhou zimu jen na termohlavice na topeni na doporuceni topenare. Pak jsme se vratili na on/off a letos ekviterm s vnitrnim cidlem od prothermu.
-on/off nebyl spatny,hysterezi jsme meli 0,4 st. Jen otopna voda se musela obcas dle venkovni upravit.
-termohlavice to byl experiment,topenar navic rekl vodu defaultne na 60 st. Mno trosku jsem take reguloval.
-ekviterm,zapojeno nastaveno at je doma 22 st a nic neresime. Zadnej utlum konstantne celej den to pali. Jsme spokojeni. Jo a zde dokonce mam nastavenou automatickou otopnou krivku,coz asi neni optimalni ale zase nechce se me to stale vyladovat. Spotreba oproti vyse uvedenym vyssi ale zase je to zkreslene jelikoz byla vetsi zima a min.rok jsme topili snad az do kvetna :)
Dum je nezateplen,hodne jsem laboroval s utlumem a otopnou vodou ale ve finale se prd usetri a ted je klid a konfort,kondenzace je snad max do 50 st a tou pri 0 st uz 22 nedame. Jedine co ze vnitrni termostat je v obyvaku a tam pres den jde slunce a u dcery v pokojiku je pak o neco chladneji...casem mozna zmenim umisteni.
Takze doporucit mohu.
vackav
hodnocení

Koukám máme skoro stejnou situaci. Mám úplně stejný kotel. Tohle je první naše topná sezóna s tímto kotlem. Mám termostat taky jen on/off umístěn v obýváku. Který je teplejší místnost a tudíž ložnice se nestačí natopit pořádně.
A když byli teď ty velké mrazy tak mi přišlo, že nastavená teplota vody na 55st nestačila na pokrytí ztrát.
Proto jsem začal uvažovat o různých variantách. A nejideálnější se mi jeví bezdrátový ekvitermní termostat od Prothermu thermolink RC/2. Který bude řídit podle čidla teplotu teplé vody a budu ho moct přemisťovat tam kde bude nejideálnější ( ložnice)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]