Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průřez vodiče k LED pásku

Od: peterson* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Dokázal by mě někdo poradit, jakým průřezem vodičů napájet dvoumetrový LED pásek na 12V o výkonu cca 10W/m který je vzdálený 6m od zdroje? Je mě jasné, že letovat například 6mm² na pásek je nesmysl, ale to se nějak vyřeší.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

10x

stačí 0,75mm2

peterson*
hodnocení

Myslíte? Nebude při takovém průřezu úbytek tak velký, že bude pásek sotva svítit? Možná jsem zapomněl napsat, že hledám řešení, při kterém bude pasek svítit téměř nerozeznatelně od toho jako by byl těsně u zdroje.
111®

tak si tam dej 1mm2 , víc to opravdu nepotřebuje...nemyslím, že by jsi poznal rozdíl...

hodnocení

3x

Velmi proste : definujte si unytok napatia, aby ste ochotny akceptovat na tych 6m vedenia. Cim vacsi ubytok, tym mensia svietivost. Priemyselny zdroj ma nastavovaci prvok, mozete pridat napatie povedzme na 13V. Bezny lacny je komplet zataveny a nastavit sa neda.

Pripajat 6mm2 priamo na pasik samozrejme nie, mozete ale prejst na vacsi prierez o par cm dalej.

Vypocet: vy mate 2 metre a 10W na meter, to je dokopy 20W. Prud je teda 20 / 12 = 1.7A

Ubytok napatia je pre med 1mm2 0.36V, co je celkom v pohode

hodnocení

0x

U průřezu 1mm2 a délce 6m vychází odpor 0,11 ohmů. Potom úbytek při proudu 1,7A je 0,19V, což je zanedbatelné. Průřez 1mm2 se běžně používá pro délku pásku 5m.

Krát dva (nesmíme zapomenout, že celková délka vodiče je 12 metrů), ale i tak je to pořád v pohodě.

Přesně tak, drobná, ale při větších proudech podstatná chybička.

hodnocení

0x

V tomto případě bych třeba já nechal 12V zdroj přímo u pásku a natáhl bych k němu 240V (3x0,75 nebo 2x0,75 podle zdroje). Samozřejmě netuším, zda toto řešení umožňují konstrukční podmínky u Vás na místě.

hodnocení

0x

Já bych to nějak nehrotil, ale výpočtově to při 2% ztráty je vodič o průřezu 3mm2... (12m vodiče)

Ale nedělal bych z toho bramboračku a 1,5mm2 je úplně v pohodě... On ten úbytek nehraje v jasu zase až tak velkou roli, alespoň né u LED pásku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]