Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mlýnek na kávu a mák

Od: glomba® odpovědí: 25 změna:

Prosím poraďte - máte někdo zkušenost s mlýnkem, který by umlel kávu i mák?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Mlýnek na mák semínka lisuje, mlýnek na kávu semínka drtí. S ohledem na kvalitu není vhodné používat stejný přístroj.

host

ferax: přesná odpověď, kdybych mohl přidal bych vám bod.

Dřív každá hospodyňka měla mlýnek na kávu (kávová zrna, na cikorku, žitovku apod.), mlýnek na mák, mlýnek na strouhanku (a současně při otáčení na opačnou stranu na ořechy), mlýnek na tvrdý perník na strouhání s velkým kulatým otočným struhadlem, mlýnek na maso (Porkert) (a na vyčištění se ještě do mlýnku strčil na umletí tvrdý rohlík, aby se ,všechno maso využilo a nic nepřišlo nazmar); mlýnek na ovoce (podobný mlýnku na maso, ale s bočným vyústěním pro vytékající tekutinu - šťávu, marmeládu),

Mletí čekoholiv byla oblíbená zábava dětí i obřad, kdy se po obědě umlela káva, která zavoněla po celé kuchyni, nebo když se začala mlýnkem zpracovávat hromada rybízu, malin, jahod, atd. atd...

Kolik mlýnků máš, tolik různých potravin můžeš umlít..

@host - dávám PLUS.

Díky, já si ještě pamatuji ten starý "mlýnek" na mák, který měla moje babi. Byly tam dva ocelové válečky proti sobě a jejich přiblížením, nebo oddálením se docílilo různé jemnosti máku. Nad nimi byla násypka lichoběžníkového tvaru. Už je to dobře kolem šedesáti let.

host

Starý dobrý mlýnek na mák byl z litiny s polokulovitou bakelitovou násypkou a bakelitovým kroužkem kolem vyústění, kudy se sypal umletý mák. Naposled se do násypky nasypalo trochu cukru, aby se mlýnek vyčistil a žádný mák v něm nezbyl. To byly doby, kdy se pekly makové buchty, makovec, makový koláč s borůvkami a drobenkou, jedly se nudle s mákem, škubánk s mákem, makový, maková. makové...

host
01.03.21 13:56
Mlýnek na kávu a mák

Ano, ten jsme měli doma také, ale já jsem měl na mysli tento. Mnohem starší.

Mlýnek na kávu a mák #2
host

No ten je krásný. To musela být radost na takovém mlýnku mlýt mák. Jéje.

A ještě "mlýnek" na domácí nudle

nunici® - to s tím ale nesouvisí.

@ferax

Čím víc mlýnků,tím víc adidas. Jinak souhlas, na mlýnku na nudle mák opravdu neumelu;)

hodnocení

1x

Vysoko obrátkové zpracování vede k přepálení jak kávy, tak máku a znehodnocení chutě. Proto zásadně k tomu určené mlýnky. Zpravidla levné tříštivé drtiče (kafemlejnky) jsou zcela nevhodné. Jemnost mletí navíc není pod kontrolou.

liska5
hodnocení

1x

Nebo si kupte klasický poctivý český Mlýnek na mák zn. PORKERT, co se upíná šroubem ke stolu / lince. Ten mám taky. Jen jste se ptala na elektrickej.

hodnocení

0x

Nevím. Ale kdysi se mák i káva tloukly v hmoždíři. bazos.cz/...

sportuj.com/...

vybornakava.cz/...

hodnocení

0x

Já mám starý elektrický mlýnek na kávu Gorenje - vypadá přesně jako tento: alza.cz/... a melu na něm všechno, co chci na jemno. Vločky, mák, ořechy, lněná semínka...

liska5
hodnocení

0x

Kromě ručního s kameny mám malý elektrický mlýnek na kávu Sencor tříštivý. V návodu je uvedeno, že umele i mák. To bude tak porce na nudle pro jednoho. Já na něm melu zrnkovou kávu a občas i sušené houby na prášek. Mele se to krátce. Káva asi 4-5 porcí za 20 vteřin, houby asi za 30. Za tuto dobu se vůbec nic nepřehřeje. Káva je vlažná, když na to sáhnu hned po mletí. Jen se to nedá nastavit. O jemnosti rozhoduje doba mletí, vteřiny. Mák jsem na něm nezkoušela. Mám sólo klasický mlýnek starého typu. Zrovna nemám mák doma, ale koupím, zkusím a dodatečně sem napíšu, jak to na mák funguje.

hodnocení

Ruční mlýnek na mák mám také, ale nemám mlýnek na kávu (používám buď kapsle nebo nescafé) a chci si pořídit takový ten italský kávovar, do něhož se dává mletá káva. Kupovat mletou kávu nechci, to nemá tu aroma, tak zvažuji mlýnek. No a snacha mi říkala, že jí máma kdysi koupila elektrický mlýnek na kávu, který mele i mák, tak po něm pátrám. Mletý mák nekupuji, není čerstvý, připadá mi takový žluklý. Kdysi jsem měla robot ETA a tam byl mlýnek na mák s kameny, to bylo fajn, jenže po letech dosloužil a dost ho postrádám.

liska5 - mák se nemele, ale lisuje (i když se tomu přístroji říká mlýnek). Jestli je v návodu psáno, že ten váš je i na mák, tak je vidět co je to za odborníky.

liska5

Ferax - Proto jsem to na mák zatím nikdy nepoužila. Myslím, že se ty nože zapatlaj makovým olejem a pak nebude fungovat ten spád zrnek, že se budou lepit a některé to ani nepomele.

veronica

Do tříštivého ml. se dá mák s přiměřeným množstvím mletého cukru a nic se pak nelepí.

Mák, který se "mele" (lisuje) ve správném přístroji má úplně jinou chuť, než když je rozdrcen. Naše babičky to měly vychytané.

hodnocení

0x

Mák drtím v ručním mixeru Braun v malé nádobce a s přídavkem cukru, který absorbuje vydrcený olej. Takže se zaměřte jen na mletí kávy

liska5
hodnocení

0x

Slíbila jsem, že se sem vrátím, až mlýnek na kávu použiji na mák. Stalo se a povedlo se, funguje to!

Malý elektrický mlýnek na kávu Sencor SCG 1050 BK mák umlel asi za 30 sekund. Nezahřál se a nezamastil stěny. Vznikla lehká sypká maková posýpka.

Dívala jsem se, už je těch malých elektrických mlýnků Sencor víc. Tento mám asi 4 roky a spokojenost. Ani nebyl drahý. Kafíčko umele za 20 sec.

Není pochyb, že to funguje, ale jde o kvalitu výsledného produktu. Mák se nedrtí, ale lisuje, tohle jistě není ten případ. Že něco jde, ještě neznamená, že to je dobře.

liska5

Mám i starší ruční mlýmek, známou klasiku. Z toho ten mák voní a tlak se dá nastavit utažením šroubu.

Ale paní se ptá na takový mlýnek, co umele kafe i mák. To tenhle splňuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]