Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 3F motoru

Od: berger® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer,

motory vůbec neumím,tak se zeptám - ublíží třífázovému motoru špatné zapojení drátů? Konkrétně přehození prostřední fáze a země? Je normální,že ten motor běžel,jen rozjezd trval déle?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Toto už není ani vtipný.

Pokud si kupuju jakýkoliv přístroj (ať už je cena nevím jak výhodná), tak vždycky po koupi následuje rozborka a kontrola.

Nevěřím nikomu kromě sebe, takže chci mít jistotu, že to co připojím k elektrice bude bezpečné pro mne a taky pro ostatní.

hodnocení

2x

Nejen motoru, ale zeména obsluhujícímu se nebude moc líbil sáhnout si na 230VAC *smich*

Jinak ten motor mohl snad i běžet, pakliže šel prakticky na dvě fáze, ale jistě to tvrdit nebudu, na podobně prasácké pokusy nemám asi odvahu *smich*

hodnocení

Celkem přesný,nevěřil jsem a sáhl jsem si třikrát...*zed*

hodnocení

2x
Tohle téma spíš patří do rubriky "hrobař varuje".
V tomhle případě to dopadlo dobře a je to dobrý příklad pro ty co odmítají proudové chrániče jako zbytečný nespolehlivý prvek instalace.
hodnocení

Pravda. Celý barák mám za chrániči,jen dílnu,kde se pohybuji pouze já,mám mimo.

ja1
hodnocení

2x

Ano. Ale motor potom nemá kruhové souměrné točivé magnetické pole (po 120 st.), ale pole deformované, tudíž i se ztrátou výkonu. Takový motor je možné snadněji přetížit a bez řádného jištění může se spálit izolace vinutí, ale co je daleko nebezpečnější, může dojít k úrazu elektrickým proudem!

Přesně tento případ se stal u mého kolegy u míchačky. V jednom z prodlužováků a redukcí kterými měl nastavený přívod byla přehozena jedna fáze a ochranný vodič. Motor se točil, i správným směrem. Nikdo nic nepozoroval.

Na závadu se přišlo až když jsem si s kolegou povídal o elektrických rozvodech, kabelech a tak - a najednou si zedník, který tam stál ve vlhku a házel lopatou do míchačky stěžova, že od ní dostal ránu.

Tak jsem nařídil okamžité vypnutí míchačky vytažením až ze zásuvky na stěně domu. Po rozebrání všech koncovek (staré oválné 25 a 60A) bylo zřejmé že vodiče jsou volné tak, že až je bylo možno lehce vytáhnout ze svorek, bez dutinek, v jedné koncovce přehozený ochranný vodič a fáze.

hodnocení

Odpověď přesně na to, na co jsem se ptal.*palec2*. Z předchozích odpovědí jsem si ovšem také něco vzal, sice jsem neprovedl komplet rozborku mých šílených strojů, ale minimálně jsen je prošel z vadaskou a překopal to na nové zásuvky,zástrčky. Jen ten okruh jsem zatím nedal za chránič.*hi*. Trochu mě děsí, že jen tady se sešly dva stroje se stejně blbým zapojením. Kolik jich tak asi vrčí po republice? *zmateny*

hodnocení

Trochu to rozvedu,ať se pobavíte. Asi to spadne do rubriky "vtipy". Před rokem jsem koupil cirkulu,levně,moc levně. První kolo bojů s ní mám tady. Od té doby jsem na ní nařezal dřevo na příští zimu,možná 5 kubíků. Včera jsem ji po delší době vytáhl. Vlčanda v ten moment zajela do kotce,čemuž jsem bohužel nevěnoval pozornost. A začal jsem porcovat palety. Asi u desátého prkna jsem měl pocit,že jsem dostal šlehu. Protože dřevěné prkno na dřevěném stole,vyhodnotil jsem to jako nesmysl,takže o pár prken dále znovu bomba. Došlo mi,že to prkno je mokré a cirkulu jsem vypl vypínačem,který rozpojuje fáze. No a já blbec si na ni sáhl znova,šleha. V ten moment jsem pochopil,proč vlčanda zdrhla,už to asi zažila. Vadaskou jsem našel fázi na plášti motoru,na rámu,na kotouči... To mi stačilo. Chybu jsem našel v zástrčce,jak jsem psal,přehozená fáze a zem. Už vím,proč byl ten stroj tak levný. Po opravě jde okamžitě do otáček a je mi divné,že to tomu motoru vůbec nevadilo. Já na tom rok řezal...*smich2*

Kontrola napětí fázovkou patří ke každému zapojování jakéhokoliv spotřebiče nebo zásuvky.

111®

jasně, to řekne amtér, který neví že fázovka ukáže i naindukované napětí

@111

Pořád lepší projet fázovkou a když svítí řešit dál než se nechat zabít. U nás měli elektrikáři průšvih když byl smrťák s výfukem na seno,který byl předtím na důkladné opravě a revizi

Problém byl nakonec v přívodním kabelu který už ale oficiálně nikdo nekontroloval.

někteří elektrikáři jsou sice děsní machři,ale jsou schopní na 1f prodlužku napojit fázi na kolík

111®

tak proti tobě nic, souhlas...

honzin*
111, nevím co machrujete. To, že se fázovka rozsvítí je jen dobře. Alespoň i ten amatér zpozorní a bádá dál, zda je to tvrdá fáze nebo něco jiného. Rozhodně lepší, než nasliněný prst opravdových blbů.

hodnocení

"To, že se fázovka rozsvítí je jen dobře. Alespoň i ten amatér zpozorní a bádá dál" - jo, to jsem viděl na vlastní oči. Zedník si opravoval barák, udělal přízemí a na půdu si vytáhl Cyky 5x6 jako přípravu pro podružný rozvaděč. Potom zateploval a kotvil. No a potom si ten připravený kabel projel fázovkou, bádal,proč svítí a vybádal, že to asi prorazil vrtačkou. Kabel vyrval ven a až při tom si uvědomil, že to měl v souběhu s ostatníma káblama. *smich*. Indukce je sviňa

111®
hodnocení

0x

má ten kabel předpisové barvy?

hodnocení

Ten původní byl zakončený téměř novou koncovkou. Když jsem to kuchnul - dva černé,jeden šedý,jeden žlutozelený,ale s velkou dávkou představivosti. Kabel jsem vyměnil...

ladis*
hodnocení

0x

To je for? Motoru ne, obsluze ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]