Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
motory vůbec neumím,tak se zeptám - ublíží třífázovému motoru špatné zapojení drátů? Konkrétně přehození prostřední fáze a země? Je normální,že ten motor běžel,jen rozjezd trval déle?
Ano. Ale motor potom nemá kruhové souměrné točivé magnetické pole (po 120 st.), ale pole deformované, tudíž i se ztrátou výkonu. Takový motor je možné snadněji přetížit a bez řádného jištění může se spálit izolace vinutí, ale co je daleko nebezpečnější, může dojít k úrazu elektrickým proudem!
Přesně tento případ se stal u mého kolegy u míchačky. V jednom z prodlužováků a redukcí kterými měl nastavený přívod byla přehozena jedna fáze a ochranný vodič. Motor se točil, i správným směrem. Nikdo nic nepozoroval.
Na závadu se přišlo až když jsem si s kolegou povídal o elektrických rozvodech, kabelech a tak - a najednou si zedník, který tam stál ve vlhku a házel lopatou do míchačky stěžova, že od ní dostal ránu.
Tak jsem nařídil okamžité vypnutí míchačky vytažením až ze zásuvky na stěně domu. Po rozebrání všech koncovek (staré oválné 25 a 60A) bylo zřejmé že vodiče jsou volné tak, že až je bylo možno lehce vytáhnout ze svorek, bez dutinek, v jedné koncovce přehozený ochranný vodič a fáze.
Odpověď přesně na to, na co jsem se ptal.
. Z předchozích odpovědí jsem si ovšem také něco vzal, sice jsem neprovedl komplet rozborku mých šílených strojů, ale minimálně jsen je prošel z vadaskou a překopal to na nové zásuvky,zástrčky. Jen ten okruh jsem zatím nedal za chránič.
. Trochu mě děsí, že jen tady se sešly dva stroje se stejně blbým zapojením. Kolik jich tak asi vrčí po republice? ![]()
Trochu to rozvedu,ať se pobavíte. Asi to spadne do rubriky "vtipy". Před rokem jsem koupil cirkulu,levně,moc levně. První kolo bojů s ní mám tady. Od té doby jsem na ní nařezal dřevo na příští zimu,možná 5 kubíků. Včera jsem ji po delší době vytáhl. Vlčanda v ten moment zajela do kotce,čemuž jsem bohužel nevěnoval pozornost. A začal jsem porcovat palety. Asi u desátého prkna jsem měl pocit,že jsem dostal šlehu. Protože dřevěné prkno na dřevěném stole,vyhodnotil jsem to jako nesmysl,takže o pár prken dále znovu bomba. Došlo mi,že to prkno je mokré a cirkulu jsem vypl vypínačem,který rozpojuje fáze. No a já blbec si na ni sáhl znova,šleha. V ten moment jsem pochopil,proč vlčanda zdrhla,už to asi zažila. Vadaskou jsem našel fázi na plášti motoru,na rámu,na kotouči... To mi stačilo. Chybu jsem našel v zástrčce,jak jsem psal,přehozená fáze a zem. Už vím,proč byl ten stroj tak levný. Po opravě jde okamžitě do otáček a je mi divné,že to tomu motoru vůbec nevadilo. Já na tom rok řezal...![]()
@111
Pořád lepší projet fázovkou a když svítí řešit dál než se nechat zabít. U nás měli elektrikáři průšvih když byl smrťák s výfukem na seno,který byl předtím na důkladné opravě a revizi
Problém byl nakonec v přívodním kabelu který už ale oficiálně nikdo nekontroloval.
někteří elektrikáři jsou sice děsní machři,ale jsou schopní na 1f prodlužku napojit fázi na kolík
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.