Nejste přihlášen/a.
Zdravim, mám v bytovem domě, v bytě, kde teď bydlim stoupačky. Jsou nalakované, takovou jasnou světlou barvou a přiznám se, že dosti nepříjemně smrděj. Zkusil jsem to otřít pořádně mokrym hadrem, no výsledek je takovej, že to smrdí teď asi 3x víc a to už ta voda i uschla, takže sice hadr špinavej, takže k nějakému očištění došlo, nebo na tom asi byl jen zaschlej prach, ale smrdí to že bych zvracel.
Co s tim, pokud něco? Díky.
Fotka v příloze pro potvrzneí, o čem mluvim. Není to fotka z mýho bytu, tedy já tam nemám žádnou ohlodanou zeď, kdyby to někoho napadlo a něco podle toho vymýšlel. Fotka jen pro potvrzení, co myslim tim topenim. Díky
Natírat radiátory a jejich přívodní potrubí čímkoliv jiným, než je barva na radiátory, je poukázka na průser. Radiátor natřený bervou na radiátory samozřejmě taky smrdí, ale zápach mizí v řádu hodin, max. dní. Jednou jsem se přehmátl a natřel to jakousi standardní syntetikou. Krom jiných možných komplikací to páchlo při provozu několik týdnů. K tomu, co popisujete: Netuším, čím je to natřené, ale jestli to pouští vodou, pak barva degradovala a ano, pokud to mejete dolů za provozu, smrdí to jak bolavá noha. Takhle jsem myl barvu z rozpálených okenních parapetů, aby měla nová barva na čem držet. Šlo to vodou až na holý plech . Kdoví, čím to BSP natřela.
Co s tím? Pokusit se dostat co nejvíc té barvy dolů - buď umýt nebo oškrabat (sousedi ten rambajs chvíli budou muset vydržet). Cílem je jednak dostat dolů to, co páchne, jednak vytvořit pevný podklad pro nový nátěr. No a pak natřít znovu, barvou k tomu určenou. Pro jistotu bych provedl zkoušku, jestli nová barva s podkladem nereaguje a jestli drží.
No, jakoby slovo lak jsem použil, aniž bych si byl uplně jistej, že jde o lak. Ale i předtim, než jsem se toho dotkl vodou, tak to bylo cítit - ale v podstatě jen zblízka, když si k tomu člověk čuchl, nebo se o to třeba opřel hlavou a ono ejhle - zápach.
Teď to teda i po 12 hodinách, aspoň mi to tak přijde je cítit víc, i když ta voda logicky vyschla, páč topení je rozpálené, tudíž tomu v podstatě moc nerozumim.
Nepředpokládám, žeby to bylo natřené čímkoliv jiným, než tou barvou - jak říkáte (tedy jak řikám, asi jsem jen použil špatná slova) - každopádně to nepoznám. posílám fotku z mého bytu tedy.
Jestli Vám jde o to, poznat čím je to natřené, tak Vás zklamu, to nedokáže z fotky nikdo. Na slovíčka (barva, lak...) si hrát nebudeme. Jestli to páchne, tak omýt, můžete přidat nějakou méně agresivní chemii (saponát, ocet apod.), nakonec vzít čistou vodou, aby nebyl smrad z uvolňování té chemie. Pokud to nezabere, bude to muset dolů. Tak jako tak to chce natřít. Takže to minimálně budete muset dostat do stavu, aby na tom držela barva. Co se týká těch oloupaných míst, tam je to potřeba buď doloupat celé nebo, pokud zbytky drží, zabrousit přechody do ztracena, aby nový nátěr vypadal k světu...
no a pokud smrdí v podstatě jenom ta stoupačka, ale radiátor ne (z principu není nonstop tak zatěžovaný, jako stoupačky) - teď myslim tedy v čase i kdy jsem se toho vodou nedotkl, tak to je tim, že teplo ze stoupaček v podstatě uvolňuje tu barvu - která je kvůli tomu cítit?
Nebo předpokládám, že ta barva má vyšší teplotu "roztečení se", než má to topení z logiky, tak jen nechápu, čim to tedy je, že to je cítit , když jak říkáte je to zaschlé - tedy snad kromě varianty, že na to při postavení toho bytu použili špatnou barvu/lak - což nevim, je to asi 20 let co se sem bába stěhovala, takže myslim ,že mluvit o tom vlastně ani neni významné, spíš tedy, čim že to tedy je.
No, ta stoupačka bude vždycky víc namáhaná, než radiátor. Může jít tedy rychleji do kopru. Za pár měsíců nebo let ji může zbytek následovat, ale taky nemusí. A pokud to začlo vlivem teploty a času degradovat, kdoví co se z toho uvolňuje za dobroty...
No a mám to tedy oškrábat třeba nožem a pak natřít?
Máte , nebo máš nějaké doporučení čím přesně? Či tim co navrhoval ingjirimares?
Já jsem obecně dost citlivej, takže kdyby to bylo nějaký supr eko nezávadná barva, která ani po letech nesmrdí, byl bych spoko, hehe. ale podívám se i tak na webu, pochopitelně.
nebo nějakej nápad, jak to usnadnit? vzal jsem kuchyňskej nuž se zoubkama a tim to trochu de, asi podobně jako špachtlí. každopádně nic moc. tou vodou pochopitělne se to nechytá.
Ač nejsem příznivcem chemie, brousit přívodní trubky k radiátoru by asi bylo o nervy (minimálně o nervy sousedů), jinak bych navrhl smirek a obrousit. Cesta nejmenšího odporu mi přijde aplikovat barvožrouta a pak to oškrabat třeba špachtlí, nebo starým nožem. Pro škrábání bez chemie je dle mého nejlepší šábr nebo kus radeca, ale tady to bez chemie asi nedáš. Na chemii bacha, dodržet pravidla bezpečnosti.
Co se týká nátěru, bude toho na trhu nepřeberné množství, nicméně osobní zkušenost nesdělím, poněvadž si jednoduše nepamatuju, čím jsem to natřel
jo jasně, to už si najdu. jen tedy - já právě chemii taky nemusim, tak nebylo by snažší použít horkovzdušnou pistoli? nebo ne snažší, možná pracnější, ale vyvaroval bych se použití chemie?
pokud tim tedy neriskuju nějaký přehřátí trubek - nevim, kolik je maximální teplota kovu - předpokládám, že ta voda nebo je to plyn? hh, sorry, já to nevim .. kterej v tom je neni tak teplej, jako co koukám, že je schopná vyvodit ta pistole. tak bych se tu nerad nějak odbouch náhodou, nebo tak.
tak horkovzdušná pistole nefunguje, (530 stupňů); potom jsem zkoušel odstraňovač BONDEX (univerzální) a bohužel to s tim vůbec nejde - netvořej se ani ty bublinky, takže jsem to dělal spíš mechanicky dřel a teď smrdí celej pokoj, nějaká rada?
Nevim, jestli jsem chemku nekoupil špatnou, ale jako má to bejt universal, tak fakt nevim.
btw vyvětrá se to? omyl jsem to pak vodou a přijde mi, že je cejtit i ten kov v podstatě.. trochu obava.
Nějaký nápad vážení? 3 druhy odstraňovačů moc nefungovali, případně pouze na určitých místech se podařilo nabobptnat povrch a pak to snadno strhnout, zbytek tak jako nejde - stoupačky jsou zahřáté na max - topí se v bytech nade mnou. - tak nevim, jestli se ta ředidla nevypařují rychle a tím vlastně znehodnocují výkon těch odstraňovačů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.