Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
při opravě se podařilo přeseknout kabel elektoinstalace ke světlu. Samotný kabel nemohu vyměnit, protože je zabetonovaný ve stropě, mohu ho ale napojit a napojený kabel už táhnout až k vypínači. Jakou formu napojení zvolit, když tam nechci dávat krabici a chci to zaomítnout? Uvažoval jsem o gelové krabičce s Wago spojkou.
Urcite nechodte cestou fuseriny (cokolada, izolacka, omietka). Ano, v suchom prostredi to bude dlho fungovat a na malo zatazenom okruhu svetla to ani nebude pretazene. Staci potom raz vytopit strop a budete sa cudovat : strop bude mierne kopat, chranic (ak tam je) nahodne vypadavat.
Remeslo sa da prznit rozne : struhat hlavy PZ skrutiek PH bitom, zatlkat skrutky kladivom ...
Kdyby jste opravoval malby po vytopení, tak by jste věděl, že prostředkem bytu, kde je světlo, voda neteče ale pouze ve spojích panelů. Kde tato situace nastala? Co je to za strop? Popište!
Bohužel ji praktikuje spousta zedníků...
Pak investor nadává, když se musí kabel vysekat, protože vyhazuje chránič
Opět amatérská hovadina, tak to dopadá, když radí někdo, kdo o tom řemeslu nemá "páru". V tomto případě pokud nelze kabel spojit v krabici, nebo vyměnit, tak jedině spojit lisovacími spojkami a smršťovačkami.
stejne se vzdycky smeju cist zapalene elektrikare v diskusich, a pak jdete po ulici v asii i ve velkem meste, vzpomenete si na malicherne internetove putky o chranicich a cokoladach v omitce apod. Pak tam proleti obri tajfun a elektrika jede, a tady nekdo zavre kapotu auta, a ten zavan vzduchu, co z toho foukne, vyhodi vzdycky elektrinu na 5h
Při opravách přerušených kabelů, pokud už přesné místo hledáme, téměř vždy tam nacházíme podobně prasácky provedené spojení. Jistě, ne každé propojení se pokazí. On se problém taky neprojeví hned, ale třeba i za mnohem dýl než deset let. Přesto je od tebe velmi nezodpovědné stále radit takovou amatérskou fušeřinu.
Ono to jinak ani nejde, když ze stropu kouká 10 mm vodiče, tak žádné lisovací dutinky ani kleště nejdou použít. Píšete, jako by jste to dělali denně. Já to dělám víc než deset let a nic lepšího ještě nikdo nevymyslel. Píšu o světle ve stropu a měděných vodičích, kdyby vám to nedocvaklo. Za deset let této "prasečiny" nebyl ani jediný případ, kdyby to nefungovalo, není ani potřeba něco kontrolovat.
Jiná situace je u hliníkových vodičů.
ingjirimares - Sice na tom nezáleží, ale jen upřesním - elektřinou v nejrůznějším provedení jsem se živil od roku 1972 do roku 2010, z toho 18 let jako montér zařízení ve VVN rozvodnách a elektrárnách. Stále mám platnou vyhlášku 50 (teď už jen § 6). Takže mě o nejrůznějších fušeřinách poučovat nemusíte. A že zazděná čokoláda je fušeřina hodná "Pata a Mata" mi nevymluvíte.
Pokud jde o eletriku tak jsem amatér, ale toto provedení jsem si vyloučil dopředu. To mi už lepší přijde varianta se spojem zalitým v gelové krabičce. Jen jsem váhal jestli je lepší zalít do gelu čokoládu (kde mám trochu pochybnost co bude dělat spoj za x let) nebo wago spojky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.