Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na stavbu kůlny a zastřešení průjezdu

Od: kulnator odpovědí: 10 změna:

Zdravím, přemýšlíme, že bychom postavili zastřešení průjezdu (4x10m) s vraty do dvora a na ulici což by obnášelo zbourání verandy (3x1,5m). Dále bychom chtěli zbourat rozpadlé kůlny s garáží a postavit místo nich takovou dílnogaráž s vjezdem na dvě auta vedle sebe. Původní kůlny s garaží mají rozměr 3,3x17m a nová by měla 5,5x14m viz obrázky. Otázka zní: Co všechno je k tomu třeba zařídit? Má s tím někdo zkušenost? Myslíte že by to šlo zbourat a postavit i bez stavebního povolení? Bydlíme na vesnici v postraní uličce. Když už stavební povolení, tak nepostavit to zastřešení průjezdu rovnou zděné se železobetonovým stropem a dvěma místnostmi v podkroví? Já bych byl spíše pro variantu jednoduché dřevěné stavby s vraty.

Nemám tušení kolik to může stát, ale nerad bych se dostal do nějakých závratných částek (nad 500 000). Ví někdo co to tak dneska stojí? Myslím hrubá stavba. Co by šlo, to bych asi stavěl sám abych něco ušetřil. Cihly okna mám. Na kůlnogaráž si troufám. Zastřešení průjezdu s vraty bych asi nechal udělat.

Předem děkuji za jakékoliv informace, či vaše zkušenosti, jak jste to řešili.

Jak na stavbu kůlny a zastřešení průjezdu
Jak na stavbu kůlny a zastřešení průjezdu #2
Jak na stavbu kůlny a zastřešení průjezdu #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

Jednoduchá odpověď. Bez stavebního povolení se neobejdete, minimálně bude potřebovat ohlásit stavbu na "ohlášku", což je skoro shodné se stavebním povolením.

Najděte projektanta, nechte stavbu nacenit a máte jasno.

kulnator
hodnocení

Nojo, ale třeba oba sousedi mají na pozemku stavby, které v katastru vůbec nejsou zakresleny a min 20 let jim tam stojí bez problémů. Jeden soused má stodolu 12x20m přes celej pozemek a další kůlny okolo a druhý má půl baráku a všechny kůlny mimo katastr. Takže ti to měli asi také bez projektu a bez povolení, nebo se mýlim. Když to udělám stejně jako oni (postavím to bez toho abych cokoliv řešil s katastrem projektantem a já nevím kdo všecho ještě by byl potřeba, tak co se stane? V mém případě je to řekl bych o něco lepší než u těch sousedů, protože na těch místech co chci dílnogaráž postavit již něco stojí. Průjezd by byl tedy nanovo to ano.

id

Pardon,že jsem odpověděla, vy jste již rozhodnut stavět na černo, tak nevím k čemu je váš dotaz. Ale také můžete dostat mimo pokuty výzvu k odstranění staveb. Co mají sousedi je vedlejší, vy to za ně platit ani bourat nebudete.

kulnator
hodnocení

Já jsem naopak spíše nakloněn k tomu nestavět načerno, protože se bojím že to pak jednou budu muset zbourat. Proto bych rád našel někoho co něco podobného řešil. Proto mě překvapuje že krom novostaveb jsou 2/3 vesnice v katastru mimo. za vaši odpověď DĚKUJI!

id

Není zač. Když není žalobce, není soudce a nebo Každý je strůjcem svého štěstí. Chcete riskovat?

I když vyřídíte všechny potřebné doklady, nikdy se vám ve skutečnosti nepodaří vše do detailu splnit a budete rád, že se dočkáte kolaudace nebo že stavba bude předána do užívání.

hodnocení

2x

Selským rozumem bych řekl,že standardním postupem bez šance. Ta obrovská garáž by možná prošla,ale pokud bych byl Váš soused,nesouhlasil bych. Obával bych se dílny,servisu. A ten průjezd? Viditelný z ulice,na patro,přilepený na souseda? Nemusí být nějaký odstup od sousedovy stavby,možná 7metrů? Co na to hasiči?

doplněno 27.02.21 21:06:

Standardním postupem myslím bez dodatečné motivace úředníka... Za tu stodvácu máte u mne plusové body,tomu fandím. Načerno to asi nepostavíte,je to moc vidět. Já podobný průjezd budu stavět na jaře,ale mám výhodu,že tam byl,dřevěný,rozpadal se. Shodil jsem ho,ale na katastru se to neměnilo,takže teď to znova postavím. Jenže bydlím na malé vesnici,kde starostka razí zásadu - kdo se moc ptá,moc se dozví...Asi tak,prvně bych obešel sousedy vedle a naproti,jak moc by řvali. Potom by se uvidělo.

kulnator
hodnocení

Mám pocit že v řadové zástavbě žádný odstup být nemusí, ale nevím. Zajímavá myšlenka. Standartním postupem jako stavební ohláškou? Myslíte že s tím může nesouhlasit, když se ho to vlastně nijak nedotkne (ta dílna tam už ted stojí... akorát menší)? Nikdy jsem se sousedem žádný spor neměl a on má načerno zastavěnou půlku pozemku, tak tajně doufám, že by to u něj prošlo. Nejedná se o žádnou výrobní dílnu ale o moji soukromou kutilskou dílnu s garáží kde se chci vrtat ve škodovce (stodváce)... což znamená maximálně cinkání klíčů o betonovou podlahu :o).

kulnator
hodnocení

Já to načerno ani moc stavět nechci... Jen mě zajímá, co si o tom myslí ostatní. Chci Aby to bylo minimálně v katastru. A to myslím bez stavebního povolení, projektu a zaměření do katastru dostat nejde. Nebo jde? Nějaká taková poloilegalita by mi až tak nevadila.

id
hodnocení

0x

Ilegálně i poloilegálně to nepůjde dostat do katastru. Ještě mě napadlo,zjišťoval jste % zastavitelnosti pozemku ve vaší obci? Vše chcete zvětšovat, tak aby jste se do povolené hranice vešel.

kulnator

Zajímavá problematika. To mě vůbec nenapadlo. Budu se muset vypravit na stavební úřad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]