Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2007 jsem si zakoupila přízemní byt v Praze v novostavbě, zaplatila jsem 50úprocent a pak jsem čekala na vyřízení hypotéky, mezitím se stalo, že byt byl komplet vytopen přívalovými dešti. Nikdo mě bohužel neinformoval a nechali mě zaplatit celou druhou částku bytu. Kdybych to věděla obchod bych okamžitě zrušila. V den převzetí klíčů, sem měla šok, protože byt nebyl absolutně k použití - beton, mokré zdi, nebyla podlaha, nic, a dokonce uvnitř byli lidi a byt spravovali, a developer mě neinformoval.Developer mi řekl, že oprava bude trvat maximálni 14dní, nenabidli mi ovšem žádný prozatimní byt a já výpověď v nevědomosti, ve starém bytě podala. Tudíž jsem se stala bezdomovcem, vinou developera - prodávajícího. Musela jsem si tedy v rychlosti obstarat byt a vše si platit sama, hypotéku, pronájem, poplatky za byt a veškeré věci se stěhováním spojené.Bohužel to netrvalo14dní podle developera, ale 10měsíců.Byt jsem si ale od developera stejně převzala, protože jsem neměla další peníze abych si nadále vše sama platila. Samozřejmě vím, že by vady měli odstranit do 30dnů, pokud tak neučiní, mám nárok na slevu z kupní ceny, nebo odstoupení od smlouvy. Poté jsem měla vždy při silnějších deštích v červenci každoročně vytopenou komplet předzahrádku. Proto jsem si vyala soudního znalce a ten mi vyhotovil posudek, chtěla jsem vědět kde je problém, zda jen sklon terénu a špatně udělaná drenáž, nebo i něco dalšího. Z posudku jsem zjistila, že developer porušil se souhlasem stavebního úřadu - Vyhláška č. 137 Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 9. června 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, Úroveň podlahy obytné místnosti musí ležet alespoň 150 mm nad upraveným terénem pozemku hraničícím s touto místností a alespoň 500 mm nad hladinou podzemní vody, pokud místnost není chráněna před nežádoucím působením vody technickými prostředky.Mám placeného advokáta, bohužel to vypadá, že stavebnímu právu moc nerozumí, podala jsem 2 žaloby k soudu, jedna na vady a jedna na škody. Bohužel škody od tohoto předešlého zákona, který jsem uvedla výše jsou NEodstranitelné, protože pod mým bytem jsou garáže, plus mám věcné břemeno, komín, vytápějící celé sídliště. Můžete mi prosím pěkně poradit co a jak by jste udělali Vy? Protože mám škody, vady odstranitelné, ale mám také vady neodstranitelné kvůli porušení ČR zákona. Já sama bohužel ani nevím, jak tento byt - proti normě - se dá prodat, nebo dát na nájem?...protože, pokud se příště opět něco stane, kupující nebo nájemník se obrátí na mě. Děkuji za Váš čas a přeji krásný den
Co už teď s tím? Sežeňte si zkušeného praktika-zedníka živnostníka, nebo zednického mistra-před důchodem nebo v důchodu, a pozvěte ho na poradu.Položte mu otázku: Kdyby tento byt byl Váš, jak byste to řešil, a jaké by byly náklady?Znalec totiž může být teoretik, potřebujete i názor praktika, který neposuzuje předpisy, ale co s tím šlo teď udělat, a za přijatelnou cenu. Ve Vaší situaci je teď nejdůležitější praktický výsledek, předpisy přenechte právníkovi. Pak to porovnejte s tím, co Vám řekl znalec.Přeji Vám, ať Vám to nakonec dobře dopadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.