Nejste přihlášen/a.
Mám takovou teorertickou otázku.
Mám barák kde je domovní rozvaděč a zde je rozdělen vodič PEN na PE a N.
Toto místo rozdělení je přizemněno.
Pokud z nějakých důvodů dojde k přerušení vodiče PEN u distributora,tak se bude okruh uzavírat přes toto přizemnění.
Spotřebiče tedy budou v domě fungovat.
Moje otázka zní, jestli nějak poznám, že došlo k poruše přívodního PENu do baráku a hrozí nějaké další nebezpečí?
PEN se má přizemňovat v místě každého rozdělení a pak na konci odbočky do 50m. nejpozději ale každých 50m, ale na hlavních tazích rozvodné sítě je to tuším po 250m, je to uř dávo co jsem to ovládal..
Tento článek by měl sloužit jako přehled nejběžnějších elektrických sítí v ČR, přehled barev vodičů a jejich zapojení. Dále pak výčet některých poruch, které můžou vzniknout... odsud
Otázka přerušení vodiče PEN a jeho vlivu na vznik nebezpečí úrazu u připojených zařízení byla posuzována již v čísle 4/2000 časopisu ELEKTRO, a to v desáté odpovědi příspěvku Ing. M. Kříže Deset otázek a odpovědí z elektrotechnické praxe. Ve zmíněném článku se dospělo k závěru, že z důvodu vyloučení nebezpečí úrazu na zařízeních připojených za místem přerušení vodiče PEN v síti TN-C-S je téměř nutné bod rozdělení vodiče PEN na samostatný střední (N) a samostatný ochranný (PE) vodič přizemnit, nejlépe připojením k hlavnímu pospojování... tady
Moje otázka zní, jestli nějak poznám, že došlo k poruše přívodního PENu do baráku a hrozí nějaké další nebezpečí?
Taky to můžete poznat tak, že vám začne "bezdůvodně odcházet"elektronika, LED osvětlení, ...a třeba další; podle toho, kudy a jak se bude uzavírat spojení PEN (PE) se zemí směrem k trafu. Může se stát, že fázové napětí = sdružené napětí (v nejhorším případě) laicky řečeno...
Poznáte to podle nestability napětí. Přizemění určitě není dost dokonalé, aby bez úbytku napětí dokázalo přenést příkon větších spotřebičů. Takže napětí na fázích proti nuláku (respektive "courajícího" nuláku proti fázím) bude kolísat v závislosti kvalitě přizemění a na zatížení jednotlivých fází. Na méně zatížené fázi se může i výrazně zvýšit! Tenhle problém jsem měl. když uhnil PEN na nástřešáku. Oddělalo mi to pár choulostivějších spotřebičů. Vzhledem k tomu, že šlo o starou instalaci, objevovalo se mi docela slušné napětí proti zemi (hromosvod) i na ochraných kolících a na pospojované vaně. Dlouho jsem na závadu nemohl přijít, až jsem jednou odpojil kabel ponorného čerpadla ve studni a celý barák téměř zhasnul. Celý domovní rozvod byl v podstatě přizeměný přes to čerpadlo (kupodivu fungovalo bez problémů ještě dalších 25 let). Na vaně v té chvíli bylo proti zemi cca 140 V.
"Obyčejný" elektrikář obvykle nezměří nic,jelikož nemá potřebné měřící přístroje.
Měl ste ste asi na mysli revizního technika ne
Srovnání běžného elektrikáře co má max dvoupólovou zkoušečku a elektrikáře ČEZ s vybavením značně nadstandartním je dost nešťastné.
Spousta živnostníků má měřák svůj nebo si ho dokáže půjčit. Taky řada zaměstnanců, co chodí odpoledne na fušky, dokáže změřit zemní odpor či impedanční smyčku. Nemusí mít přístroje nejnovější nebo certifikované, přesto pro jejich měření dostačující. Nepodceňujte, prosím, šikovné řemeslníky.
Tak pokud je zhotoven základový zemnič tak si troufám říct, že to ani poznat nelze,ale pokud je to starý barák a je "pouze" uděláno přizemnění,tak asi záleží na kvalitě tohoto uzemění.
je otázka jak je přizemněno rozdělení to by tazatel měl uvézt, může to být samostatný zemnící pás, nebo jen zemnící nerez tyč...ale i tak je to jen přizemnění, nikoliv hlavní zemnění...také záleží na délce kabelu k domu a kde je to naposled přizeměno, ale tohle vyřeší asi jen elektrikář...
Na přizemění 1 zemnící tyč.
Hromosvod není.
Od místa rozdělení PENu (tedy i přizemnění) v domě od HDS,která je umístěna u silnice v kabelové rozvodné skříni,která je proklemována s dalšími HDS v ulici je vzdálenost cca 15 metrů.
Jestli je tato HDS uzemněna nedokážu říct.
Každopádně je zde přívod 4x25mm2 a odvod 4x25mm2
Od této HDS do domu je kabel 4x10mm2. V této skříni jsou samozřejmě nožové pojistky pro tento dům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.