Nejste přihlášen/a.
Otázka je ,jak jednoduše ověřit správnou funkci nulového vodiče.Děkuji Mirek
Spojit kolík s fází a vyrazí to jistič :D
Spíš jak najít jestli celý vodič má dostatečný průřez (např. nalomený vodič z lanek a už visí na jednom drátku) - měřit pokles napětí v zátěži? A identifikace zeslabeného místa... Klasicky shnilá kabeláž v autě/ přechoďáky na kostrách apod. Jak zjistitt který spoj/ kabel není v pořádku a v kterém místě... Tj. jak u toho nejít metodou pokus-omyl ale měřením jít najisto..
to by mě teda zajímalo, jak spojení fáze s kolíkem ověří nulák
a laněné vodiče nemají v pevné domovní elektroinstalaci co dělat
Lankove vodice su uplne rovnocenne vodicom s plnym jadrom. Akurat v CZ / SK sa pouzivaju malo. Napr v USA je vela veci zapojenych lankami. Aj u nas by to slo, ved wago svorky su packove aj pre lanka, tak isto mnohe bezskrutkove strojceky (napr Scheiner Unica) povoluju aj lanka. Je to len vec zvyku.
Měl jsem za to, že nulák slouží právě k tomu aby při fázi na chráněném vyrazil jistič. Zkrat na nulák je přímo ověření funkce
Na intru jsme takhle vypínali rádio sousedům. Pak vychovatelka chodila kdo má v zásuvce opálenej nulák a ve skříňce ramínko A dětem jsem pak takhle názorně ukazoval co to je ta elektrika a co to udělá když tam šáhnou (na to klidně hlavní pojistky obětuju, mmch vyhodí to jen jistič - dotyk je bodový a je to spíš svařování max pár desítkama ampér než zkrat úplně natvrdo, nic víc než jistič okruhu jsem tím nikdy nevyhodil)
Lanka jsou myšlený na autě - hlavní kostry, kabel ke startéru apod. - vodiče s velkým, průřezem a často bývaj shnilý. Tak jak zkontrovat jestli je průřez OK a příp. v jakém místě je to shnilý.. Např. přechod kabel - koncovka na baterii - kabel těsně u lisování (kde sůl může na lanko)
Jsem spíš pro měření, než používat zkrat pro prověření. Ještě jsem neviděl revizáka, že by to tak dělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.