Nejste přihlášen/a.
Zdravím. První věc je ta, zda chcete mít pergolu "zastřešenou", aby pod ni nepršelo. Pak je vhodný třeba polykarbonát (nebo jiné průsvitné krytí), ale pozor, nesmí na něj padat větší množství sněhu, ledu nebo přímo rampouchy z výšky střechy domu. To polykarbonát nemusí vydržet. A to vedro bude, pod pergolou i v obýváku. Pokud nepotřebujete za deště sedět pod pergolou, můžete nechat pergolu porůst nějakou listnatou liánovitou rostlinou - my máme wistárii (a z protější strany 2 růže). Krásně kvete, pak se olistí, přes léto zastíní a na podzim opadá, takže doma neubírá světlo a vzduch proudí. Ale lze i tu růži rambler, trubač, okrasný vitis – nebo přímo vinnou révu, kiwi arguta – to budete mít i velmi chutné ovovce... Ale na zastřešené pergole nemůže nic růst. Ida
Já jsem použil trapézové desky kouřové barvy, s UV filtrem. Je to paráda, není tam tma a slunce nevadí. Je pod tím příjemně. lanitplast.cz/...
Můžu se zeptat který konkrétní typ jste zvolil? Prošel jsem je všechny a mají UV stabilizaci, což znamená, že na slunci nekřehnou, nemění barvu a nerozpadají se. Nikde ale není uvedená IR odrazivost, která zajistí chládek...
Máme kouřový polykarbonát. Ano nečekal jsem, že pod ním bude teplo, ale je. Ovšem je to únosné a zdaleka to není skleník. Je to kompromis mezi teplem a světlem. Udělal bych to znovu, protože plná střecha by nám zastínila obývací pokoj na celý rok! I v poledne je na terase teplo únosné.
Máme dutinkový
Někdy se v komůrkách polykarbonátových desek sráží vlhkost ze vzduchu nebo se tam dostane voda (spodem nebo horem), která začne hnít a pak jsou komůrky v místech, kam dosahovala voda zelené od mechů a hnědé od špíny. Co s tím?
Při osazení do rámů se někde komůrky přelepují speciální hliníkovou páskou, ale když se dovnitř dostane voda, tam se musí dostat ven, aby to tam nerostlo ještě víc. Máte nějakou radu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.