Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Igelit na vatě pod střechou

Od: mikihans® odpovědí: 8 změna:

Ahoj, u mého "nového" bydlení jsem se ze zvědavosti rozhodl, že vlezu pod střechu a podívám se, jak to tam vypadá. Bohužel jsem tam zjistil, že toho, kdo dělal tepelnou izolaci v podroví napadlo zbylé obaly od balíků vaty rozprostřít po povrchu izolace. Samozřejmě tam byl nějaký rozdíl teplot a na spodní straně igelitu kondenzuje voda, která následně teče do vaty. Je to skelná vata Rockwool síly 16 cm, nevypadá to rozhodně, že by byla nějak nasáklá, ale vlhkost tam je. Igelity samozřejmě vyházím, spíše mě zajímá, jestli vata časem vyschne, nebo je to na její výměnu. Nad vatou je volný prostor a pak už paropropustná hydroizolace a samotná krytina (pálená taška). Pod vatou je parotěsná fólie, dřevěný rastr a SDK.

Druhá věc co mě zajímá je, jestli je v budoucnu dobrý nápad (až vata vyschne, jestli vyschne), přidat křížem druhou vrstvu vaty pro lepší tepelnou izolaci. V šikminách s tím samozřejmě už nic neudělám, místnosti jsou všude hotové a je tam jen těch 16 cm místa pro izolaci, což asi není moc, ale aspoň v rovných částech, kde je prostor, bych tomu rád trochu pomohl.

Přikládám fotky pro představu, jak to tam vypadá.

Díky

Igelit na vatě pod střechou
Igelit na vatě pod střechou #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

6x

Zdravím

Igelit pryč jak píšete, Já to mám udělané tak ,že nad vatou už nemám nic a mezi krovem a tou vatou mám udělaný větraný prostor (po stranách větrací mřížky) tj. co se tam dostane nebo když náhodou někde zavlhne ihned se odvětrá... Mimochodem tak to bylo řešeno i "po staru," na pomazu byla naházena sláma jako izolace a nad ní volný prostor který normálně "luftoval" proudícím vzduchem pod krovem, neznám případ že by při takovém provedení "zvlhl krov kondenzací" a to se dříve žádné parotěsky nepoužívaly...

janm*

PS. Hodíte-li na tu vatu ještě vrstvu další vaty, dle mně se tím nemůže nic pokazit, vatou vodní pára projde, pak je třeba aby se dostala co nejdřív pryč, věřím starému dobrému odvětrávání nad vatou...

hodnocení

4x

Igelit odstranit, je to systémově špatně.
Další vrstva vaty bude určitě dobrá věc. 16cm je žalostně málo.

hodnocení

4x

Vatu nechat, ta časem vyschne, fólii z balíků určitě zlikvidovat. APřed zimou dát dalších 16 cm vaty.

asd1
hodnocení

4x

Igelit pryč, studená strana izolace musí být odvětrávaná.

Otázka je kvalita parotěsu - pokud tam kondenzuje vlhkost tak parotěs nebude těsný... Takže parotěs není až tak otázka ale spíš jistota že není kvalitní..

Přidat izolaci OK.

Přidal bych i paropropustnou dolii proti zafouknutí/ zaprášení a podlahu bych udělal pochozí (fošny nastojato křížem, nad vatou odvětrávaná mezera a pak prkna - prkna můžou nahrazovat paropropustnou folii.. Nebo aspoň pochozí lávku pod hřebenem..

asd,

pokud tam kondenzuje vlhkost tak parotěs nebude těsný

nevím, jak kvalitně má udělán parotěs, ale vezmeme případ, kdy je parotěs špičkově OK.

Ze spodu je teplo, zvrchu je chlad. Tam, kde se teplota bude +/- 12°C dojde k rosnému bodu a vzduch co je v izolaci zkondenzuje. Musí odejít směrem ke studené straně. Jelikož tam je igelit, narazí na igelit a orosí, popřípadě i zmrzne.

Tím chci sdělit, i když je parotěs OK, tak dojde ke kondenzaci. Musí se zajistit, aby se přes léto více vlhkosti odpařilo, nežli se vytvoří.

hodnocení

Mokré je to jen v místech, kde to bylo přikryté igelitem, všude jinde je vata absolutně suchá, takže si myslím, že by parotěska mohla být ok. Vyměnit parotěs by znamenalo strhnout všude sádrokartony a palubky, a to zatím nemám v plánu, třeba časem při větší rekonstrukci a zároveň přidat izolace. Teď to budu jen občas sledovat, jestli vata vysychá.
Podlahu tam nemám v plánu dělat, ono je tam na výšku míň místa, než se zdá, a pokud tam přidám vrstvu vaty, tak už tam nepůjde kvůli výšce ani pořádně vlézt :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]