Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sálavé topné panely - akumulátory - nevýhody?

Od: vitecek® odpovědí: 17 změna:

Zdravim, zakoupil jsem topení zde

https://evo.cz/

Rád bych nějaký feedback, protože jsem na jednom webu našel něčí neshodu, že

1) sálavé topení je nebezpečné pro oční sítnici, topení je nepřirozené na úrovni noha-hlava a celková nepřirozenost.

Věta je z roku 2008, tedy psát autorovi je zřejmě nesmysl, tak se ptám přímo zde. Topení co jsem pochopil nahrazuje oheň a jeho sálavé teplo, tudíž nerozumim pojmu celková nepřirozenost, úroveň noha-hlava to topení rozvádí teplo, ostatně stejně jako oheň, tudíž taky nechápu, ale spíš tedy šlo o tu oční sítnici - protože o ničem takovym jsem neslyšel. Díky..?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nebojte, bude to v pohode a ak máte správnu reguláciu, tak tieto telesá budú pravdepodobne vytvárať veľmi príjemné teplo. Najväčšiu obavu mám o Vás ale inú - aby Vás netrafil šľak - po preštudovaní účtu za elektrinu...

hodnocení

to topení vytápí teplotou nahřátí šamotu za 8-12 minut a pak vyhřívá 1 hodinu.

To je cca 10 minut na 1 h - 4 h na celej den.

Tak nerozumim, co je na tom drahého?

Dle dostupných informací to je nejlevnější způsob vytápění.

joudis*
hodnocení

0x
Koupil jsem právě na zkoušku infra panel 850W a připadá mi že topí jako 2kW přímotop ...je to trochu jiné teplo než zahřívání vzduchu
hodnocení

prý při dlouhodobém zírání do toho infra záření může dojít k vysoušení očí, tak možná o tomhle byla zmínka. Mně asi nezbyde než hledat toho uživatele, tak kdyžtak ještě napíšu.

hodnocení

0x

Jakou máte tepelnou ztrátu domu? Podle toho bude topení drahé nebo trochu levnější...

Zjednodušeně lze říci, že u lehkých budov s nepřetržitým vytápěním, pro oblast s venkovní výpočtovou teplotou te = -12 °C, odpovídá tepelné ztrátě 10 kW roční potřeba tepla přibližně 30 MWh. Pokud je budova těžká a topí se s přestávkami, tak 10 kW tepelné ztráty odpovídá roční potřeba tepla jen asi 20 MWh.

Těžká konstrukce může být třeba stěna z plných cihel, obzvlášť, když je zvenku zateplena. Naopak lehké konstrukce jsou třeba dřevostavby... odsud.

Pokud tedy nemáte pasívní dům, pak tepelná ztráka 10kW spotřebuje za sezónu okolo 20MWh (20 000kWh) el. energie. A i kdyby to bylo 10 000kWh (tepelná ztráta 5kW), pak částka taky nebude nejnižší...odhaduji se všemi poplatky cca 4,50Kč/kWh...vynásobte ...

Porovnání nákladů...

doplněno 22.02.21 18:56:

Zdravim, zakoupil jsem topení zde...za kolik? Kolik topných těles a o jakých výkonech? Ať si udělám představu, zda do toho taky jít...pokud můžete dát info a nevadí vám můj dotaz...

hodnocení

Koupil jsem za 16500 ,- s DPH, montáží, s termostatem přidělatelnym na zeď (za 2200) a kolečkama.(900) včetně.

Topení má 2000W příkon

10430/FL 2000

rozměr 100 x 61 x 8

Váha 39 kg

vytopí 57 m3 až 80 m3 dle webu..

Kupoval jsem pouze do jedné místnosti - bydlim u babičky v bytě, co šla do domova důchodců, a topení tady, co jsou trubky na kraji bytu vedoucí napříč zdí, voda nebo plyn, nevim, tak to nevytopili tak, aby mi bylo teplo, páč jsem docela hubenej. byt je užší a delší, tudíž nedokážu posoudit - bydlim poprvý sám, a předtim jsem to neřešil, takže vlastně z praxe neřeknu nic. Jen jsem našel tohle, páč jsem dost koumák na hledání co nejvýhodnějších věcí a koupil no. :)

Takže to máte jen do jedné místnosti, na přitopení...tak to nebude tak zlé. Vypadalo to, že tím chcete vytápět celý barák...

hodnocení

ne tak já jsem s tim spokojenej, to byla spíš otázka, že někdo napsal to , že se bojí o oční sítnici, tak já nevim, jestli myslel (bylo to v reakci na téma topnejch panelů a ty jsou infra), tak jestli tim myslel strach z toho infra záření, nebo tim myslel obecně jakejkoliv sálavej topnej panel, tedy i ten můj.

hodnocení

protože nikde jsem žádnou informaci o tom, že by to nějak mělo vadit nenašel (až pak tedy jsem našel, že infrapanely můžou způsobovat vysoušení očí), když na ně člověk dlouho zírá.

111®
hodnocení

0x

neplést si s infrazářičem , což je obykle do červena rozpálená tyč, nebo spirála...ma kolik vám vadí infraspektrum ze slunce?

jabraka*
hodnocení

0x

Teplo se ze zdroje šíří sáláním

Tepelné paprsky (IČ)se šíří ze zdroje vzduchemaž k překážce,kterou ohřívají.Vzduch zůstává studený.

Teplo se šíří také prouděním,teplý vzduch proudí na základě pohybu molekul pomalu od zdroje.Také se využívá cirkulae,teplý vzduch stoupá nahoru,předá teplo a klesá dolů.

Vedením,ohřejeme mpředmět na jednom konci a postupně se ohřeje až k druhému konci.

U sálavých panelů za drahé peníze získáváme slabý zdroj tepla který ohřeje hlavu a nohy jsou studené.1kW příkonu místnost vžádném případě nevytopí.

Nemluvím z teorie,sám jsem nalítnul.Naprosto nevhodné jako hlavní topení.

JABRAKA

makk
hodnocení

0x

Je jasné, že firma zabývající se akumulačním topením nebude chválit sálavé panely.

Přirozené je sálání shora (sluníčko), ale že by sálání zboku byla nějaká katastrofa, to bych neřekl. Ohněm a později kamny (sálání zboku) se topí od nepaměti a žádný problém s tím nebyl. Pokud jde o oči, nejsem odborník, ale řekl bych, že si autor spletl sítnici s rohovkou. Při dlouhodobém koukání na sálavé panely může rohovka vysychat, to bych pochopil, ale zas člověk mám instinkt mrkat a tím ji zvlhčovat, tak mi to přijde taková nevýhoda "ber kde ber".

hodnocení

tak předpokládám, že i kdybyhc pouštěl konvektor, kterej 1) vysouší vzduch, tak za 1) bude horší vzduch, sušší, takže budu muset víc větrat a bude spalovat prach - což asi taky neni uplně nejlepší pro dejchání.

Tudíž nevýhoda je v obou případech , nebo mi něco uniká?

jakože, myslel jsem původně, že se mluví o těch infra panelech, že to infračervený záření může škodit - ono těžko říct, četl jsem na webu pouze výhody v podstatě , různé na tělo či psychiku, nevýhody ne. to o vysoušení očí je asi vždycky, když je suchý vzduch..

jabraka*

-6ádné topení tedy tepelný zdroj vzduch v místnosti nevysušuje.Pouze se zvýšením teploty snižuje relativní vlhkost vzduchu.Pokud neotevřeme okno,tak bude absolutní obsah vody ve vzduchu stejný

hodnocení

tomu nerozumim. jak, že se se zvyšující teplotou snižuje relativní vlhkost? já měl za to, že když proudí do prostoru teplej vzduch, tak ten pochopitelně ohřívá vzduch.. eh , bohužel to fyzikálně nechápu. celej ten zbytek vaší reakce.

Relativní vlhkost – aktuální vlhkost ovzduší. Je poměrem hmotnosti vody (h) obsažené v objemové jednotce vzduchu za dané teploty k množství vody (H), kterého je třeba k nasycení této objemové jednotky při stejné teplotě.

makk

Odpověděl jste si sám. Vzduch o teplotě -15°C se nasytí již 1g vody na kg vzduchu, má tedy 100% vlhkost. Když tentýž vzduch ohřejete na +15°C, bude mít se stejným absolutním množstvím vody (1g/kg) relativní vlhkost 10% a k nasycení bude potřebovat necelých 11g/kg.

cs.wikipedia.org/...

K vysoušení dochází až při větrání, když ten ohřátý vzduch vyhodíte a nahradíte ho novým zvenku,k terý zase ohřejete.

joudic*
hodnocení

0x
moc premyslite, topim v kamnech na teplotu vzduchu 30-50C, frci ventilator, sucho, ze se z cigarety vysype prach po 3min na stole a cumim 12-24h denne do monitoru. Jediny problem, ktery s ocima mam, ze kdyz vidim nekoho kdo ma zimu rad, mam chut mu preventivne nakopat ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]