Nejste přihlášen/a.
Dobrý den řeším odvětrání koupelny. Co jsem zjistil tak jsou dvě možnosti: klasický ventilátor ve zdi a nebo lokální rekuperační jednotka. Cena zde nehraje roli, ale raději bych něco méně údržbového. Nejsou mi jasné tyto věci:
1) Občas čtu, že po instalaci odvětrávání začalo v zimě lidem kolem ventilátoru plesnivění a to opravdu nechci. Náš dům má 37 cm zdiva a 14 cm zateplení. Zároveň se bojím, aby tam nešla zima, takže předpokládám zpětná klapka je samozřejmost?
2) Lokální rekuperaci mají odvod v sobě přímo ven, odkapává ( zařízení se osazuje do spádu). Existuje něco takového pro ventilátory? Nemám možnost napojení do potrubí, pouze skrze zeď.
Děkuji moc
ad1) Ventilátor s odtahem je vlastně díra ven, takže se v tom místě stěna samozřejmě prochlazuje. Pokud ale správně větráte a nemáte doma příliš vlhko, žádná plíseň se vám nevytvoří (mohu vám vyfotit můj ventilátor v koupelně po 22 letech). Zpěná klapka je nutná, ale doporučuji ji dát až na fasádu (jmenuje se to samočinná žaluzie).
ad2) Ventilátor je v podstatě na stěně a nic vám nebrání tu trubku, která vede skrz zeď dát ve spádu a případný kondenzát vyteče ven. Je ho ale podstatně méně, než z rekuperace, protože rekuperace ochladí všechen odváděný vzduch pod rosný bod, zatímco vzduch odváděný ventilátorem se ochlazuje pouze částečně a za běžných podmínek kondenzát nevzniká.
Fyzikalne okienko : ked spravite len ruru von, studeny vzduch bez problemov prenikne dnu, postupne ochladi okolitu stenu pod rosny bod a objavi sa tam plesnive koleso okolo prestupu rury. Potrebujete klapkou zamedzit studenemu vzduchu v pristupe do rury, cim blizsie k fasade, tym lepsie. Cize by som dal na fasadu mriezku so zaluziami, potom este jednu klapku do potrubia a potom ventilator (bud do potrubia alebo priamo do kupelne, potom tiez so zaluziami). Vykon a tlak musi davat taky, aby spolahlivo otvoril klapky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.