Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení rozvaděče

Od: heterak® odpovědí: 6 změna:

Jaké zapojení je správné?

Je nutná samostatná šína PEN a "čistá" N a PE?

A nebo může být PEN a PE na společné svorkovnici? Bude mít s tím revizák problém?

Zapojení rozvaděče
Zapojení rozvaděče #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jsem pro druhou variantu samostaných šín. Už k vůli měření a možnosti odpojení propojů mezi šínama. Tento důvod se mi zdá i správný z onoho hlediska.

Hlavně propoje mezi šínama musí mít vodiče o větším průřezu pochopitelně.

hodnocení

2x
Pokud s tim neni problem, volil bych variantu dve.
111®
21.02.21 15:09

já také

hodnocení

0x

Záleží na prostoru v rozvodnici. Není nikterak proti normám, aby se PEN přivedl na můstek a po odbočce na N můstek úpokračoval jako PE. Obě uvedená zapojení jsou však špatně. Chránič nikdy nemohu připojit z PE či PEN, ale vždy z N můstku. Z každého chrániče musí být další můstek . V uvedeném případě musí být jeden můstek PEN, jeden PE a tři můstky N. N jako hlavní, N1 z prvního chrániče, N2 z druhého chrániče.

hodnocení

0x

Teoreticky by mal mat revizak problem automaticky : rozvadzac zostaveny osobou / firmou bez opravnenia a bez vyrobnej dokumentacie, z ktorej by mali byt jasne aj detaily, na ake sa pytate. Absencia vyrobneho stitku. Prakticky najdete bez problemu niekoho, kto da razitko, ak to nebude uplne sprasene.

Mohu takovýto rozváděč vyrobit jako úplný kryt a pak je povinen revizák revidovat úplný kryt. Je dobré tam dát označení. Na výrobu zozváděče nemusí být elektrotechnická kvalifikace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]