Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spotřeba elektriky vodárna

Od: mimiplusik odpovědí: 13 změna:
Zdravím☺kvůli nájemníkovi potřebuju zhruba vědět na kolik vyjde spotřeba elektriky na vodárně,kterou jsem si zřídila a potřebuju mu ji nějak účtovat,poněvadž jede v energiích na mě.Tak pokud tomu někdo rozumí,byla bych vděčná za pomoc
Spotřeba elektriky vodárna
Spotřeba elektriky vodárna #2
Spotřeba elektriky vodárna #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Sežere cca do 5 Kč za hodinu chodu čerpadla. To je teoreticky 3600 litrů vody dle štítku, prakticky mnohem méně.

kenav
hodnocení

0x

Pausal,vodomer,elektromer si vyberte.Podle toho kolik vody vytočí.

hodnocení

0x

Na to sa neda odpovedat, zalezi na tom ,ako casto zopne tlakovy spinac, ako casto sa pusta voda, aky je prietok ...

Ak vas trapi presne len vodaren, mozete pred nu zapojit podruzny elektromer, napriklad ako modul na DIN listu vedla istica.

hodnocení

0x

Taková běžná rodina spotřebuje cca 10m3 studené vody a třeba 5m3 teplé vody měsíčně... Kdyby se měla přečerpat tímto čerpadlem, tak je to cca 27Kč /měsíčně (1kWh cca 7 kč...) Ale motor čerpadla bývá obvykle 1,5něsobek mechanické spotřeby čerpadla, tak bych řekl, že by to mohlo být i méně...

joudic*
hodnocení

0x
to se takto neda.. spinac sepne a dotlakuje a to trva podle prumeru trubek a sily cerpadla 20-60s a kdyz tece voda porad, tak jede vkuse i cerpadlo.. pokud to je az tak nutne, tak navarit na trubku merak. Nicmene nevim proc by mel platit za vodu pokud nebude likvidovat studnu denne napustenou vanou jak nekteri blazni. Pausal na udrzbu rozvodu a vymenu cerpadla.

senior
hodnocení

0x

Já bych až takhle dopodrobna nezacházela. Vy jste také na vodárnu napojena, tedy byste mohla porovnat odběr elektřiny, vody před nastěhováním nájemníka. To byste musela nájem navýšit i na amortizaci zámku v hlavních dveřích, častější stírání podlah, častější výmalba chodby. To všechno a jiné mít v ceně nájmu, abyste mohla bez problémů třeba při poškození koupit novou věc a vyměnit.

Vždyť ta vodárna pořád neběží, jenom když je odběr a částečně se vyprázdní nádrž.

111®
hodnocení

0x

dobré je vědět kolik vody spotřebují, tedy by bylo dobré aby měli vlastí vodoměr na přívodu. Pak se dá počítat.
Př. aˇse to dobře počítá: spotřeba 10m3´=10 000l.. čeradpo má výkon řekněme 50l/min (na štítku je 60)

10 000:50=200min to je 3h 20min = 3,3h Příkon je 1,1kW x 3,3h=3,63kWh x 7,-/kWh=25,43Kč /měsíc s rezervou řekněme 30,-/měs. x12=360,-/rok

pro jinou spotřebu si to přepočítáte už sama...
Ovšem pozor ještě na vodé a stočné----

hodnocení

0x
Nevím jak vodu, ale zrovna spotřebu čerpadla bych neřešil, není to zásadní problém... Kdo umí trochu počítat a neřeší nějaké přesné absolutní hodnoty, tak vï, že zrovna cerpadlo je měsíčně pár korun...

mimiplusik
hodnocení

Nejde mi o spotřebu vody,to mám na studnu,ale spotřebu elektriky.Máme s bratrem dvoupatrový poděděný rodinný domek,dole bydlím já s dcerou a nahoru si bratr dal nájemce 3lidi.Rozdělil se plyn,elektrika na vrch a spodek,akorát vodárna je dole,že jo a jede na mně i pro ně.Proto jsem chtěla vědět kolik za měsíc cca prožere,ale podle odpovědí to asi nebude tak jednoduché zjistit
joudic*

tak si kupte pocitadlo wattu za dve kila ;)

111®

si osaďtě vodoměry a podle toho to spočítejte...

hodnocení

0x

Pokud dá čerpadlo 25 l/minutu a spotřeba 4 osob bude 400 l/den, tak čerpadlo poběží 16 minut denně, tj cca 0,27 kWh/ den, což při 4 Kč/kWh bude cca 1,07 Kč/den a připočtu 50% na starty, tak to odhaduji cca 50 Kč/měsíc.

ladis*
hodnocení

0x

Vy mu Nejste schopna vodné nijak účtovat, Protože patrně nemá ani vodoměr.

Za mě doporučuji domluvit se na paušálu podle počtu osob v domácnosti nájemníka. Například vodné 60 Kč na první osobu a měsíc, na každou další osobu +40 Kč/měsíc. V tom je již zahrnut náklad na údržbu domácí vodárny. Cena, jakou si sjednáte, je čistě na vás, ve vlastním zájmu si tuto cenu s nájemcem dohodněte a odsouhlaste písemně a předem.

A co náklady na stočné? Máte vlastní čističku nebo jakým způsobem to chcete účtovat?

Doporučuji nájemní smlouvu na max. jeden nebo dva roky. Můžete jí samozřejmě uzavřít opakovaně.
Zákon o službách totiž při delších smlouvách vyžaduje vyúčtování a pak je paušální úhrada vody problém - pokud by byl nájemce šťoura anebo bral dávky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]