Dobrý den, ahoj. Jen co se oteplí, máme v plánu přidat další 3 radiátory do místností, kde ještě nejsou. Chtěl bych se s Vámi poradit, kde si myslíte, že to bude lepší. V domě je otopná soustava, kterou kdysi vyhříval kotel na tuhá paliva, umístěný v zádveří. Odtud je také veden celý rozvod trubek. Nyní jedeme na TČ a jeho technika je umístěna v místnosti, cca 10m o tohoto "uzlu". Sem je pak dvěma 32 trubkami přivedena voda s TČ. Můj dotaz zní, zda pro správné fungování soustavy musím napojit ty tři radiátory někde za tímto hlavním "uzlem" (delší trasa), nebo je můžu napojit odbočkou z těch hlavních trubek od TČ, což by bylo ve stejné místnosti (tudíž mnohem kratší trasa). Snad jsem to popsal jakžtakž srozumitelně... Děkuji.
Já se obávám, že bez místní prohlídky, zjištění přesného stavu topení, nelze na dálku poradit. Páč to je jednoduché, přidat radiátor, ale pak se zjistí, že to funguje špatně, že se nevyvážila topná soustava.
Doporučuji pozvat na místo odborníka, který již to topení u Vás montoval. Přímo na trubku 32 mm by se musela udělat odbočka s "přiškrcení" průtoku do radiátoru.
Přijde mi jednodušší napojit je na konec větve než založit novou větev s dalším čerpadlem. Přidávali jsme také 3 radiátory, malé. Přidalo se to na trubku, která měla jen 12mm průměr. Topenář kroutil hlavou, že se dává min 14mm. Naštěstí je v tom dostatečný průtok a radiátory jsou teplé. V nejhorším by pořádně topily, až by se nějaké termo hlavice jinde v domě uzavřely, ale topí hned...
vaclavik
Nemyslím, s dalším čerpadlem, ale hned za současným čerpadlem, udělat Téčko kousek za ním.
Ako funguje ten “uzol”? Je to “len” rozdeľovač k radiátorom alebo sú tam napr. rozdelené okruhy pre bojler / radiátory a trojcestný ventil?
vaclavik
Myslím tím jen místo, odkud se to větví do domu. Sem vedou nejsilnější trubky a odtud se zužují jak se větví do radiátorů... Myslím tím nekalé ventilove ostrovy nebo něco takového...
Otazka je, jestli je jeste neco navic mezi tema trubkama a starym rozvodem. Pokid ro jsou jen ciste trubky napokene na stary rozvod, tak v tom problem nebude.lepsi by bylo aspon nafotit
To je jako se na této poradně zeptat zdali mám teď odbočit doleva nebo doprava abych dojel k bratranci. Bez znalosti rozvodu, dimenzí, přenášených výkonů, průtoku, tlakových ztrát ... je to hádání z věštecké koule. Pozvat zkušeného topenáře nebo projektanta a s ním to na místě rozhodnout. Samozřejmě ten by se měl zaplatit.
No pravděpodobně to asi možné bude pokud je to na potrubí hned za kotlem kde předpokladam je dcoucoulka nebo 6/4 S jistotou to lze říct jen při místní znalosti..
V smere modrej šipky k súčasným radiátorom sú len T-kusy a vetve zakončené radiátormi, či je tam aj nejaký rozdeľovač, čerpadlo alebo iný neznámy forichtung?
vaclavik
Pouze "Téčka" rozdělující hlavní trubky k radiátorům. Žádné speciální ventily nebo tak podobně nikde v soustavě nejsou. Pouze trubky a na jejich koncích radiátory.
Principielně by to neměl být problém. Problém by mohl nastat pokud by k stávajícímu systému byl připojen další - velký radiátor a zdroj tepla - TČ - by mělo nedostatečný výkon. Hlavní krok který bude nutné provést je hydraulické zaregulování soustavy - principielně bude nutné nastavit větší škrcení / tj menší čísílko/ na ventilu tohoto radiátoru, protože bude nejblíže ke zdroji a tudíž bude mít největší dispoziční tlakovou diferenci přívod-zpátečka. Pokud nebude provedeno zaregulování - hrozí, že tento radiátor bud e"krást" moc vody stávajícímu systému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.